Szerző: Dojcsák Dániel

2012. október 15. 12:35

Felix Baumgartner megfektette a YouTube-ot is

Felix Baumgartner tegnapi ugrása egy körülbelül 5-10 millió dolláros projekt csúcspontja volt: az osztrák férfi 39 kilométer magasból ugrott ki egy két éven át tervezett speciális szkafanderben. Ugyan a leghosszabb szabadesés rekordja nem dőlt meg, de ennyien egyszerre egy élő streamet még nem néztek a videómegosztón.

A 43 éves ejtőernyős az első ember, akinek sikerült szabadesés közben átlépnie a hangsebességet, annak 1,24-szeresével, 1342,8 km/h-val is haladt zuhanása során. Sikerült megdönteni a magasságrekordot is, 39 km magasról ugrott ki, igaz a túl gyors zuhanás eredménye az lett, hogy a leghosszabb szabadesés rekordját nem szárnyalta túl, alig 4 perc után nyitnia kellett az ernyőt.

Az ugrás azonban nem csak tudományos és extrémsport értelemben volt rekord. A hosszú, elhúzódó kampány, a próbaugrások és a rossz időjárás miatt többször elhalasztott akció kellően nagy figyelmet vonzott és minden korábbinál nagyobb forgalmat generált az élő online közvetítés a hivatalos YouTube-csatornán. Az előző rekordot Barack Obama 2009-es beiktatása tartotta, akkor egyidejűleg 7 millió felhasználó nézte ugyanazt a streamet, nyilván legtöbben az Egyesült Államokból. Az abszolút rekorder pedig az idei londoni olimpia megnyitója, amit a BBC weboldalán 8,3 millióan néztek, ami egyben a BBC legforgalmasabb napja is volt.

01:31
 

Felix Baumgartner's supersonic freefall from 128k' - Mission Highlights

Még több videó

Felix Baumgartner ugrását tegnap délután ennél még többen nézték, ott az egyidejű nézők száma is meghaladta a legizgalmasabb pillanatokban a 8 milliót. Ugyan a korábbi nagyon népszerű események, mint a brit királyi pár esküvője, vagy az olimpiai megnyitó napi nézettségben megközelítik a Red Bull attrakciót, de ott a stream összes megtekintésére vonatkoztak az adatok. A Red Bull Stratos YouTube-csatorna a feltöltött videók nézettségében sem kell szégyenkezzen, a felkészülési időszakban, illetve tegnap este összesen 366 millió megtekintést generált a körülbelül tucatnyi feltöltött videó. Mindezt úgy, hogy közben az USA-ban a Discovery, illetve világszerte több mint 40 egyéb hálózat is élőben közvetítette az akciót.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az egyidejű, fókuszált figyelemnek persze volt ára is, a YouTube tegnap este rövid időre elérhetetlenné vált, nem csak az ugrást, de semelyik másik videót sem lehetett megnézni  egy 10-20 perces időszakban. Az oldal tervezettségét viszont mutatta, hogy a felületek, menük és egyéb funkciók tökéletesen működtek, “csak” a lejátszás nem indult el, sem az oldalon, sem máshol beágyazva. 

A 366 milliós csatornanézettség persze még messze nem csúcsérték, ennél még a dél-koreai PSY - Gagnam Style videója is többet pörgött, az elmúlt hónapok egyik legerősebb mémje eddig 464 millió nézést regisztrált. Ugyan a Red Bull Stratos csatornán a tegnapi nézői csúcs megismétlődése nem várható, de figyelembe véve, hogy számtalan további felvétel várható még az előkészületekről, illetve magáról az ugrásról, a csatorna jó eséllyel veszi üldözőbe a koreai gegsztár csatornáját, ami jelenleg 671 millió nézésnél jár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról