Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 11. 14:28

Leszedte a Firefox 16-ot a Mozilla

Gyorsan lépett egy későn felfedezett biztonsági rés ügyében a Mozilla és weboldalán visszaváltott a Firefox 15-ös verziójára. A felhasználó böngészési történetét elérhetővé tevő hibát javítják, várhatóan holnap megjelenik a foltozott kiadás.

Mindössze egy napig élt a Firefox 16-os verziója, a készítő Mozilla ennyi idő után szedte le a hibás böngészőt. Az intézkedés ideiglenes, a böngésző ugyanis egy súlyos biztonsági hibát tartalmazott, annak kijavításáig a szervezet weboldala újra a Firefox 15.0.1-et ajánlja letöltésre. Az igen szűkszavú bejelentés szerint a Firefox 16 egy biztonsági sérülékenységet tartalmaz, amelynek foltozásán jelenleg is dolgoznak, a javított verzió pedig várhatóan holnap lesz elérhető. A Firefox 15-ös verzióját ez a hiba nem érinti, így az továbbra is használatra javasolt marad.

A Mozilla szerint a sérülékenység révén egy megfelelően preparált weboldal vissza tudja olvasni a már meglátogatott oldalak listáját és hozzáfér a korábban elért teljes URL címekhez, paraméterekkel együtt. Ugyan a sérülékenységet már aktívan kihasználó támadásról nem tud a Mozilla, a hibát eléggé súlyosnak érezték ahhoz, hogy a 16-os verzió kiadását visszavonják a javított változat megjelenéséig.

A Mozilla fő letöltési oldala jelenleg minden felhasználó számára a 15.0.1-es kiadást javasolja letöltésre, a Firefox 16 korábban véglegesnek jelölt kiadása pedig teljesen eltűnt a weboldalról, csupán a Firefox 16 beta 6 érhető el a béta szekcióban. A Mozilla FTP-szerverén továbbra is megtalálható a hibás, október 6-i verzió.

Az új Firefoxot már telepített felhasználók számára elérhető az előző verzióra való visszaváltás, de megvárhatják a holnap elérhető frissítést is, amely automatikusan telepítődik a 16-os Firefoxhoz.

a címlapról