Szerző: Dojcsák Dániel

2012. október 09. 12:11:00

A Google felkészül az iPad elleni harcra

Hiába vannak egyre vállalhatóbb androidos tabletek, ha az alkalmazások szintjén továbbra is teljes a sivárság. Szerencsés esetben az okostelefonos appok jól mutatnak tableten is, de a Play áruházban nincs valódi választék a tabletek nagy kijelzőjét és felbontását valóban kihasználó programokból.

A napokban felröppent a hír, hogy a Google hamarosan bemutat egy 10 hüvelyk képátlójú Nexus tabletet, ami már nyílt csatába száll az iPaddel, sőt, specifikációit tekintve sokkal jobb is lehet annál. A képernyő felbontása a nagy Nexus tableten 2560x1600 pixel lesz, azaz a pixelsűrűség 10 százalékkal nagyobb mint az új iPaden. A Nexus 7 helyett ezt várhatóan nem az ASUS, hanem a Samsung jegyzi majd. Kapacitásban és teljesítményben bizonyára nem lesz hiány.

Hiába viszont a nyers erő és a már egészen kiforrott Android felhasználói felület, hiába a szép dizájn és hiába az alacsonyabb ár, az iPad még mindig fel tud mutatni egy komoly érvet amellett, hogy a döntés előtt álló vásárló oda szavazzon: jobbak az alkalmazások. Az Apple ökoszisztéma, köszönhetően az amerikai piacon jellemző dominanciának, kellően erős ahhoz és a harmadik generációval már kellően régen létezik, hogy jó minőségű, széles palettáját kínálja a dedikáltan tabletre készülő alkalmazásoknak. A Google eddig csak vakarta a fejét és a mérnöki körülmények javításán túl nem tett túl sokat azért, hogy az Android tablet, mint kategória felhasználói szemmel reális alternatíva lehessen.

Jobb tabletes appok kellenek

Most viszont a cég előrukkolt egy “Tablet App Quality Checklist” nevű dokumentummal, amit kifejezetten fejlesztők számára készített, ezzel is segítve a jobb és szebb tabletes alkalmazások létrejöttét. Az oktatóanyagon túl a Google azt is tervezi,hogy a Google Play piactéren agresszív nyomás alá helyezi a fejlesztőket, hogy tabletre is optimalizált alkalmazásokat jelentessenek meg - derül ki a kapcsolódó hivatalos blogposztból. A tabletes "dizájniránytű" jellemzően azokra az apró finomításokra, beállításokra fókuszál, amik a meglévő mobilos appokat teszik látványosabbá, izgalmasabbá, szebbé tableten megjelenítve. A cél, hogy a layout-ok az eddiginél hatékonyabbak legyenek a nagyobb 7, illetve 10 hüvelykes képméretnél is. A tippek között szerepelnek olyanok is, mint a több oszlop megjelenítése egyszerre, vagy az ikonok és vizuális elemek felbontásának növelése, az érintési érzékelési pontok felületének növelése és a betűméretek kezelése.

Az Android esetében a legtöbb okostelefonos app fut tableten is, nagyon kevés az olyan alkalmazás, ami korlátozva van egyik vagy másik formátumra, viszont az iOS-szel ellentétben itt nem egyszerűen felskálázva jelenik meg az app, hisz az Android eszközöknél többnyire dinamikusan kell támogatni a felbontásokat. Ennek az eredménye az lesz, hogy a szokatlanul nagy felbontás és méret kombinációjaként az appokban indokolatlanul sok lesz az üres hely, olvashatatlanul hosszú sorok képződnek szövegekből, a webes alkalmazásokban pedig gyakran összeborul a tördelés.

Van-e kritikus felhasználói tömeg?

Pedig a Nexus 7 és a Kindle Fire eladásai szárnyalnak, de a vevők nem feltétlenül lehetnek elégedettek. Az Amazon hardver esetében még nem is olyan komoly probléma a szűk alkalmazáskínálat, hiszen ott legalább a médiafogyasztás extra lehetőségei elvonják a figyelmet arról, hogy szegényes a felhozatal. A Google ökoszisztémának viszont össze kell szednie magát a következő évadra, ugyanis a várhatóan hamarosan debütáló iPad Mini és a küszöbön toporgó Windows 8 és Windows RT is erős kihívóknak tűnnek.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Ehhez viszont az alkalmazásfejlesztők részéről van szükség arra, hogy vakon menjenek előre és úgy fejlesszenek, úgy lépjenek piacra, hogy közben a közönség még nem létezik. Mondhatja bárki, hogy azért nincsenek appok Android tabletre, mert nincs elég felhasználó, viszont amíg nem jó érzés egy androidos tabletet használni a gyenge alkalmazások miatt, addig nehezen alakul ki a kritikus tömeg. Az első lépést a nagyobb vállalatoknak illene megtennie - a hivatalos Google-appokat (pl. Maps, Gmail) leszámítva szinte semminek nincs speciális tablet változata. Jöhetne pedig a zenelejátszó alkalmazásoknál, a cloud tárhely appoknál, közösségi hálózatok appjainál az áttörés.

A Tablet App Quality Checklist elérhető az Android fejlesztői fórumában, ha valaki pedig az androidos fejlesztésbe szeretné beleásni magát, akkor érdemes a HWSW-ITFactory most induló fejlesztői képzésébe beneveznie.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 14:36

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.