Szerző: Dojcsák Dániel

2012. október 9. 12:11

A Google felkészül az iPad elleni harcra

Hiába vannak egyre vállalhatóbb androidos tabletek, ha az alkalmazások szintjén továbbra is teljes a sivárság. Szerencsés esetben az okostelefonos appok jól mutatnak tableten is, de a Play áruházban nincs valódi választék a tabletek nagy kijelzőjét és felbontását valóban kihasználó programokból.

A napokban felröppent a hír, hogy a Google hamarosan bemutat egy 10 hüvelyk képátlójú Nexus tabletet, ami már nyílt csatába száll az iPaddel, sőt, specifikációit tekintve sokkal jobb is lehet annál. A képernyő felbontása a nagy Nexus tableten 2560x1600 pixel lesz, azaz a pixelsűrűség 10 százalékkal nagyobb mint az új iPaden. A Nexus 7 helyett ezt várhatóan nem az ASUS, hanem a Samsung jegyzi majd. Kapacitásban és teljesítményben bizonyára nem lesz hiány.

Hiába viszont a nyers erő és a már egészen kiforrott Android felhasználói felület, hiába a szép dizájn és hiába az alacsonyabb ár, az iPad még mindig fel tud mutatni egy komoly érvet amellett, hogy a döntés előtt álló vásárló oda szavazzon: jobbak az alkalmazások. Az Apple ökoszisztéma, köszönhetően az amerikai piacon jellemző dominanciának, kellően erős ahhoz és a harmadik generációval már kellően régen létezik, hogy jó minőségű, széles palettáját kínálja a dedikáltan tabletre készülő alkalmazásoknak. A Google eddig csak vakarta a fejét és a mérnöki körülmények javításán túl nem tett túl sokat azért, hogy az Android tablet, mint kategória felhasználói szemmel reális alternatíva lehessen.

Jobb tabletes appok kellenek

Most viszont a cég előrukkolt egy “Tablet App Quality Checklist” nevű dokumentummal, amit kifejezetten fejlesztők számára készített, ezzel is segítve a jobb és szebb tabletes alkalmazások létrejöttét. Az oktatóanyagon túl a Google azt is tervezi,hogy a Google Play piactéren agresszív nyomás alá helyezi a fejlesztőket, hogy tabletre is optimalizált alkalmazásokat jelentessenek meg - derül ki a kapcsolódó hivatalos blogposztból. A tabletes "dizájniránytű" jellemzően azokra az apró finomításokra, beállításokra fókuszál, amik a meglévő mobilos appokat teszik látványosabbá, izgalmasabbá, szebbé tableten megjelenítve. A cél, hogy a layout-ok az eddiginél hatékonyabbak legyenek a nagyobb 7, illetve 10 hüvelykes képméretnél is. A tippek között szerepelnek olyanok is, mint a több oszlop megjelenítése egyszerre, vagy az ikonok és vizuális elemek felbontásának növelése, az érintési érzékelési pontok felületének növelése és a betűméretek kezelése.

Az Android esetében a legtöbb okostelefonos app fut tableten is, nagyon kevés az olyan alkalmazás, ami korlátozva van egyik vagy másik formátumra, viszont az iOS-szel ellentétben itt nem egyszerűen felskálázva jelenik meg az app, hisz az Android eszközöknél többnyire dinamikusan kell támogatni a felbontásokat. Ennek az eredménye az lesz, hogy a szokatlanul nagy felbontás és méret kombinációjaként az appokban indokolatlanul sok lesz az üres hely, olvashatatlanul hosszú sorok képződnek szövegekből, a webes alkalmazásokban pedig gyakran összeborul a tördelés.

Van-e kritikus felhasználói tömeg?

Pedig a Nexus 7 és a Kindle Fire eladásai szárnyalnak, de a vevők nem feltétlenül lehetnek elégedettek. Az Amazon hardver esetében még nem is olyan komoly probléma a szűk alkalmazáskínálat, hiszen ott legalább a médiafogyasztás extra lehetőségei elvonják a figyelmet arról, hogy szegényes a felhozatal. A Google ökoszisztémának viszont össze kell szednie magát a következő évadra, ugyanis a várhatóan hamarosan debütáló iPad Mini és a küszöbön toporgó Windows 8 és Windows RT is erős kihívóknak tűnnek.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ehhez viszont az alkalmazásfejlesztők részéről van szükség arra, hogy vakon menjenek előre és úgy fejlesszenek, úgy lépjenek piacra, hogy közben a közönség még nem létezik. Mondhatja bárki, hogy azért nincsenek appok Android tabletre, mert nincs elég felhasználó, viszont amíg nem jó érzés egy androidos tabletet használni a gyenge alkalmazások miatt, addig nehezen alakul ki a kritikus tömeg. Az első lépést a nagyobb vállalatoknak illene megtennie - a hivatalos Google-appokat (pl. Maps, Gmail) leszámítva szinte semminek nincs speciális tablet változata. Jöhetne pedig a zenelejátszó alkalmazásoknál, a cloud tárhely appoknál, közösségi hálózatok appjainál az áttörés.

A Tablet App Quality Checklist elérhető az Android fejlesztői fórumában, ha valaki pedig az androidos fejlesztésbe szeretné beleásni magát, akkor érdemes a HWSW-ITFactory most induló fejlesztői képzésébe beneveznie.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról