Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 10. 13:04

A webfejlesztők kedvében jár a Firefox 16

Megérkezett a Firefox 16, amely elsősorban a webfejlesztők kedvében kíván járni az újdonságaival. A böngészőben megjelent a Developer Command Line, ami gyors parancssoros hozzáférést biztosít a beépített fejlesztői segédeszközökhöz.

A Firefox 16 legfontosabb újdonsága a Developer Command Line, aminek segítségével a webfejlesztők gyorsan és kényelmesen tudják elérni a böngészőbe épített fejlesztői segédeszközöket. A jelenleg elérhető parancsokat és azok jelentését az alábbi ábrán lehet megnézni, a működését pedig a lentebb látható videó mutatja meg.

Újdonság a "chromeless", vagyis keret nélküli webalkalmazások támogatása. A Firefox 16-ban már létrehozhatók olyan webalkalmazások, amelyek kinézetben a helyben futó, telepített alkalmazásokra hasonlítanak, mivel nincs az ablakuknak "böngésző kinézete", hiányzik a szokásos Firefox fejléc. A Mozilla valószínűleg a Firefox OS érkezésével egyszerre élesíti majd a Mozilla Marketplace alkalmazás-piacteret, ahonnan ilyen webalkalmazásokat lehet majd letölteni.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Az asztali böngészőt érintő fejlesztés még a jobb JavaScript-futtatási teljesítmény, amelyet a szemétgyűjtő ("garbage collector") módosításával értek el a fejlesztők. Emellett kikerült a -mozilla- prefix számos funkció elől, amelyek időközben végleges és stabil CSS3 képességgé váltak, ilyenek az Animations, a Transforms, és a Transitions.

06:05
 

Firefox for Developers: Developer Command Line

Még több videó

A desktopon futó Firefox 16-tal együtt érkezett meg a mobil változat is. Itt a legfontosabb látható újítás a Reader Mode bevezetése, amely a mobil kijelzőjéhez illesztve tördeli egy oldal tartalmát és eltávolítja róla a reklámokat. Ehhez az URL-sáv melletti könyvre kell böknie a felhasználónak.A mobil változatba bekerült a "Share" funkció is, amely a Firefox Syncen keresztül képes a füleket szinkronizálni több eszköz, például egy PC és egy telefon között. A mobil Firefox hardvertámogatása is fejlődött, a böngésző immár ARMv6 architektúrát használó processzorokon is elindul, ami örömhír a régebbi okostelefonok, illetve a legalsó kategóriás modellek felhasználói számára. A kompatibilis készülékek listája itt található.

A Firefox 16 letölthető a szokásos helyről, a Mozilla oldaláról, illetve a Play Store-ból, aki már korábban telepítette az előző verziókat, annak pedig automatikus frissítésként érkezik az új változat. A fejlesztésekről részletesen a kiadási jegyzékből (desktop, mobil) lehet tájékozódni

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról