Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 10. 13:04

A webfejlesztők kedvében jár a Firefox 16

Megérkezett a Firefox 16, amely elsősorban a webfejlesztők kedvében kíván járni az újdonságaival. A böngészőben megjelent a Developer Command Line, ami gyors parancssoros hozzáférést biztosít a beépített fejlesztői segédeszközökhöz.

A Firefox 16 legfontosabb újdonsága a Developer Command Line, aminek segítségével a webfejlesztők gyorsan és kényelmesen tudják elérni a böngészőbe épített fejlesztői segédeszközöket. A jelenleg elérhető parancsokat és azok jelentését az alábbi ábrán lehet megnézni, a működését pedig a lentebb látható videó mutatja meg.

Újdonság a "chromeless", vagyis keret nélküli webalkalmazások támogatása. A Firefox 16-ban már létrehozhatók olyan webalkalmazások, amelyek kinézetben a helyben futó, telepített alkalmazásokra hasonlítanak, mivel nincs az ablakuknak "böngésző kinézete", hiányzik a szokásos Firefox fejléc. A Mozilla valószínűleg a Firefox OS érkezésével egyszerre élesíti majd a Mozilla Marketplace alkalmazás-piacteret, ahonnan ilyen webalkalmazásokat lehet majd letölteni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az asztali böngészőt érintő fejlesztés még a jobb JavaScript-futtatási teljesítmény, amelyet a szemétgyűjtő ("garbage collector") módosításával értek el a fejlesztők. Emellett kikerült a -mozilla- prefix számos funkció elől, amelyek időközben végleges és stabil CSS3 képességgé váltak, ilyenek az Animations, a Transforms, és a Transitions.

06:05
 

Firefox for Developers: Developer Command Line

Még több videó

A desktopon futó Firefox 16-tal együtt érkezett meg a mobil változat is. Itt a legfontosabb látható újítás a Reader Mode bevezetése, amely a mobil kijelzőjéhez illesztve tördeli egy oldal tartalmát és eltávolítja róla a reklámokat. Ehhez az URL-sáv melletti könyvre kell böknie a felhasználónak.A mobil változatba bekerült a "Share" funkció is, amely a Firefox Syncen keresztül képes a füleket szinkronizálni több eszköz, például egy PC és egy telefon között. A mobil Firefox hardvertámogatása is fejlődött, a böngésző immár ARMv6 architektúrát használó processzorokon is elindul, ami örömhír a régebbi okostelefonok, illetve a legalsó kategóriás modellek felhasználói számára. A kompatibilis készülékek listája itt található.

A Firefox 16 letölthető a szokásos helyről, a Mozilla oldaláról, illetve a Play Store-ból, aki már korábban telepítette az előző verziókat, annak pedig automatikus frissítésként érkezik az új változat. A fejlesztésekről részletesen a kiadási jegyzékből (desktop, mobil) lehet tájékozódni

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról