Szerző: Folyó Gergely

2012. október 08. 08:00:00

Üzemanyagcellával töltenék a mobilokat a japánok

Három szervezet együttműködéseként született meg az a hidrogén üzemanyagcella, ami többek között mobiltelefonok számára termelhet elektromos energiát kémiai reakció útján. Üzemanyagcellás tesztelések ugyan korábban is folytak, az ígéretek szerint viszont a mostani megoldás jóval hatékonyabb azoknál.

A japán ROHM és Aquafairy vállalatok a Kiotói Egyetem közreműködésével fejlesztettek ki olyan üzemanyagcellát, amit mobiltelefonok és más hordozható eszközök töltésére lehet majd használni. A hidrogén üzemanyagcella az ígéretek szerint egyszerre birkózik meg a szárazelemek, a lítium-ion akkumulátorok és a metanolt használó üzemanyagcellák hátrányaival, miután nem csak könnyebb,  nagyobb teljesítményű és biztonságosabb biztonságosabb azoknál, hanem olyan helyeken is képes az elektromos áramot biztosítani, ahol a korábbi megoldások nem, vagy csak nehezen tudták.

Metanolt és hidrogént használó üzemanyagcellákat ugyan ma is több területen alkalmaznak, viszont előbbi esetében a nagy teljesítmény kicsikarása jelent problémát, utóbbinál pedig a működéshez szükséges hengerek nehezítik meg a miniatürizálást. Az új fejlesztés előnye, hogy saját technológiával megszilárdított kálcium-hidrid rétegeket használ a hidrogénfejlesztéshez; egy 3 köbcentiméteres, 38x38x2 milliméteres lapka nagyságrendileg 4,5 liter hidrogént termel, a hidrogénszintézis folyamat közben pedig 5 wattóra energia leadására képes.

2:47
 

Compact, high-power hydrogen fuel cell for release in spring 2013 #DigInfo

Még több videó

A kálcium-hidrid előállítása a fémkálcium hidrogénáramban történő hevítésével zajlik, a vegyület vízzel érintkezve erős hidrogénfejlődés mellett reagál, akár a környezeti hőmérséklet mellett is; a kutatók szerint ezért alkalmas lehet mobiltelefonok és tabletek töltésére, sőt kieső területek áramellátására vagy katasztrófavédelmi támogatásra is. A generátor a működése során nem bocsát ki szén-dioxidot vagy más veszélyes gázt, és általános hulladékként szabadulhatunk meg tőle.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Az üzemanyagcella két óra alatt feltölt egy mobiltelefont, szívósságát több réteg laminálásával érték el a kutatók. Míg a lítium-ion akkumulátorok a működésükből kifolyólag természetszerűen elfáradnak, a hidrogén üzemanyagcella több mint húsz évig kibírja teljesítményvesztés nélkül. A kapacitást tekintve a mobileszközöket töltő kiegészítők csak a kezdetet jelentik, a ROHM és az Aquafairy 200 és 400 wattórás hordozható generátorokat is épít a Kinkei System közreműködésével, amik szintén élvezik a technológia tömegcsökkentő hatását. Általánosságban véve negyedannyira könnyű lehet egy ilyen eszköz, mint egy hagyományos, azonos kapacitású akkumulátor; a 400 wattórás típus például már egy 3 kilogrammos eszköz formájában is megépíthető elméletben.

A résztvevő felek jelenleg az üzemanyagcella megbízhatóságát igyekeznek fejleszteni, várakozásaik szerint 2013 áprilisában kezdődhetnek meg a gyártási folyamatok. A fejlesztést a hamarosan Japánban és Európában is megmutatják majd, a készítők az októberi CEATAC-en és a novemberi Electronicán is kiállítják az újdonságot.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 27. 18:48

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.