Szerző: Folyó Gergely

2012. október 8. 08:00

Üzemanyagcellával töltenék a mobilokat a japánok

Három szervezet együttműködéseként született meg az a hidrogén üzemanyagcella, ami többek között mobiltelefonok számára termelhet elektromos energiát kémiai reakció útján. Üzemanyagcellás tesztelések ugyan korábban is folytak, az ígéretek szerint viszont a mostani megoldás jóval hatékonyabb azoknál.

A japán ROHM és Aquafairy vállalatok a Kiotói Egyetem közreműködésével fejlesztettek ki olyan üzemanyagcellát, amit mobiltelefonok és más hordozható eszközök töltésére lehet majd használni. A hidrogén üzemanyagcella az ígéretek szerint egyszerre birkózik meg a szárazelemek, a lítium-ion akkumulátorok és a metanolt használó üzemanyagcellák hátrányaival, miután nem csak könnyebb,  nagyobb teljesítményű és biztonságosabb biztonságosabb azoknál, hanem olyan helyeken is képes az elektromos áramot biztosítani, ahol a korábbi megoldások nem, vagy csak nehezen tudták.

Metanolt és hidrogént használó üzemanyagcellákat ugyan ma is több területen alkalmaznak, viszont előbbi esetében a nagy teljesítmény kicsikarása jelent problémát, utóbbinál pedig a működéshez szükséges hengerek nehezítik meg a miniatürizálást. Az új fejlesztés előnye, hogy saját technológiával megszilárdított kálcium-hidrid rétegeket használ a hidrogénfejlesztéshez; egy 3 köbcentiméteres, 38x38x2 milliméteres lapka nagyságrendileg 4,5 liter hidrogént termel, a hidrogénszintézis folyamat közben pedig 5 wattóra energia leadására képes.

02:47
 

Compact, high-power hydrogen fuel cell for release in spring 2013 #DigInfo

Még több videó

A kálcium-hidrid előállítása a fémkálcium hidrogénáramban történő hevítésével zajlik, a vegyület vízzel érintkezve erős hidrogénfejlődés mellett reagál, akár a környezeti hőmérséklet mellett is; a kutatók szerint ezért alkalmas lehet mobiltelefonok és tabletek töltésére, sőt kieső területek áramellátására vagy katasztrófavédelmi támogatásra is. A generátor a működése során nem bocsát ki szén-dioxidot vagy más veszélyes gázt, és általános hulladékként szabadulhatunk meg tőle.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az üzemanyagcella két óra alatt feltölt egy mobiltelefont, szívósságát több réteg laminálásával érték el a kutatók. Míg a lítium-ion akkumulátorok a működésükből kifolyólag természetszerűen elfáradnak, a hidrogén üzemanyagcella több mint húsz évig kibírja teljesítményvesztés nélkül. A kapacitást tekintve a mobileszközöket töltő kiegészítők csak a kezdetet jelentik, a ROHM és az Aquafairy 200 és 400 wattórás hordozható generátorokat is épít a Kinkei System közreműködésével, amik szintén élvezik a technológia tömegcsökkentő hatását. Általánosságban véve negyedannyira könnyű lehet egy ilyen eszköz, mint egy hagyományos, azonos kapacitású akkumulátor; a 400 wattórás típus például már egy 3 kilogrammos eszköz formájában is megépíthető elméletben.

A résztvevő felek jelenleg az üzemanyagcella megbízhatóságát igyekeznek fejleszteni, várakozásaik szerint 2013 áprilisában kezdődhetnek meg a gyártási folyamatok. A fejlesztést a hamarosan Japánban és Európában is megmutatják majd, a készítők az októberi CEATAC-en és a novemberi Electronicán is kiállítják az újdonságot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról