:

Szerző: Koi Tamás

2012. október 4. 11:27

Lumiákra is elkészült a Nokia Xpress

A Windows Phone-alapú okostelefonokra is megérkezhet rövidesen a Nokia S40-es készülékeire fejlesztett Nokia Browser átkeresztelt és némileg feltuningolt változata, a Nokia Xpress.

Rövidesen elérhetővé válhat a Windows Marketplace-en a Nokia legújabb, Lumia okostelefonokhoz fejlesztett webes tartalomkiszolgáló platformja, a Nokia Xpress. Az alkalmazás lényegében egy böngésző, illetve egy felhőalapú szolgáltatás keresztezéséből létrejött kezdeményezés, mely a fejlesztők elképzelései szerint időt és pénzt takaríthat meg a felhasználóknak.

Az Asha telefonokra is elérhető Nokia Xpress lényegében nem más, mint az S40 platformra fejlesztett Nokia Browser feltuningolt, továbbfejlesztett verziója. Az alkalmazás valójában egy továbbfejlesztett hírolvasó- és böngésző felület, mely tömörítve kapja az adatokat a Nokia saját szervereiről, ezáltal egy hagyományos mobilos böngészőhöz képest lényegesen kisebb adatforgalmat generál a használata. A Nokia szerint az Xpress Browserrel akár 85 százaléknyi adatmennyiség is megspórolható - ezt egyébként az appba épített számlálóval pontosan nyomon is lehet követni.

Az Xpress Browser emellett több olyan funkciót is kínál, mely túlmutat az egyszerű böngészési folyamaton, így a felhasználók többek közt el tudják menteni a weboldalakat későbbi olvasáshoz, de akár a készüléken tárolt videókat is fel lehet tölteni vele a Microsoft SkyDrive online szolgáltatásába. Az alkalmazás emellett több, a tartalomfogyasztást és a keresést megkönnyítő funkcióval rendelkezik, így például támogatja a szókijelölésen alapuló kontextusos keresést, vagy szövegfordítást.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Nokia által fejlesztett böngésző filozófiája nem teljesen új, a Windows Phone-os verizót azonban alaposan kicsinosította, modernizálta a finn gyártó. A norvég Opera Software például évek óta jelen van a piacon az Opera Mini böngészővel, mely hasonló technológiát használ az adatforgalom lefaragására, mint az Xpress Browser. Emellett nyilvánvaló, hogy mindkét alkalmazás elsősorban olyan területeken lehet hasznos, ahol a 3G-s szolgáltatás-ellátottság nem megfelelő.

Az Xpress Browser egyelőre még nem érhető el a Windows Marketplace-en keresztül, az app bétaverzióját a Nokia Beta Labsen keresztül érhetik el a felhasználók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.