Szerző: Folyó Gergely

2012. szeptember 10. 13:32

A Super Wi-Fi éve lehet 2013

A kihasználatlan televíziós frekvenciákat felhasználó technológia a hagyományos Wi-Finél lényegesen nagyobb hatótávolsággal üzemel, így a hálózat nélküli vidéki területeket is könnyen le lehetne fedni a segítségével. Az elnevezése azonban vitatható: a megoldás tényleg szuper, de egyáltalán nem Wi-Fi.

Egyre több országban érdeklődnek az úgynevezett Super Wi-Fi iránt. Míg az Egyesült Államokban az egyetemi kampuszokon építenének ki ilyen vezeték nélküli hálózatot a jövő év elejétől, hamarosan Szingapúrban is elindulnak az első Super Wi-Fi szolgáltatások, de Nagy-Britannia és Brazília is felfigyelt a technológiára. A Super Wi-Fi létjogosultságát nem vitatja, de a “Wi-Fi” elnevezés használatát aggályosnak tartja a védjegyet birtokló Wi-Fi Alliance.

160 kilométeres hatótávolság

A Super Wi-Fi a kihasználatlan televíziós (white space, WS) frekvenciákon üzemel, az alacsony, 700 MHz-es tartomány a lassabb kapcsolat árán lényegesen nagyobb hatótávolságot tesz lehetővé, mint a hagyományos Wi-Fi technológia. A Super Wi-Fi elméletben akár 160 kilométer távolra is továbbítani tudja vezeték nélkül a jeleket, jóllehet a gyakorlati hatótávolság ennek a töredéke. Az előrelépés így is jelentős, annál is inkább, mert az alacsony frekvencia révén a jelek áthatolhatnak az épületek falain és a növényzeten, és az időjárás sem csorbítja majd annyira az átvitel megbízhatóságát. A Super Wi-Fi egyúttal kevésbé energiaigényes, ami végső soron alacsonyabb költségeket eredményez.

A New America Foundation által szervezett Wireless Future Project keretében 2002 óta szorgalmazzák a technológia elterjesztését. A megoldás előnye, hogy azokon a ritkán lakott, vidéki területeken is szélessávú internethez juthatna a lakosság, ahol egyébként nem építették ki az ehhez szükséges hálózatot, de idővel az is lehetséges lenne, hogy a felhasználók a város túloldalán is a saját vezeték nélküli internetforrásukat használják az okostelefonjaikról és laptopjaikról.

Csak rögzített adóállomással működhet egyelőre

Az Egyesült Államokban tavaly indult el az első Super Wi-Fi-hotspot a houstoni Rice Egyetem területén, majd idén az észak-karolinai Wilmingtonban mutatkozott be a második egység, ahol két Wi-Fi-hotspotot és négy webkamerát lát el vezeték nélküli internettel a rendszer. 2013-tól felgyorsulhat a Super Wi-Fi-hálózatok telepítése, a Google és a Microsoft által is támogatott AIR.U (Advanced Internet Regions University) projekt az USA-ban folytatja a terítést, míg a Singapore White Spaces Pilot Group szerveződés tagjai - köztük a Microsoft Singapore-ral és a Siemensszel - a múlt héten jelentették be, hogy rövidesen három Super Wi-Fi-hotspot üzemeltetését kezdik meg.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Hogy mire képes az újdonság, azt a szingapúriak egyik pilotprojektjének bemutatója szemléltette, ahol a Neul rádióival és a Microsoft geolokációs adatbázis-technológiájával, vezeték nélküli kapcsolaton keresztül néztek HD-minőségű videóstreamet négy különböző helyről, körülbelül öt kilométer távolságból, egy dús növényzetű és dombokkal teli szigeten. Az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése négy napig tartott mindössze.

Valójában nem Wi-Fi

Fontos azonban leszögezni, hogy a Super Wi-Fi elnevezés hangzatos márkanév pusztán, nem több. A technológia valójában nem azonos a Wi-Fiével, és ez a gyakorlatban azonnal érezteti a hatását: az eltérő frekvenciatartomány eltérő, 802.22 szabványú felszerelést követel meg. A most használt Wi-Fi-adapterek nem kompatibilisek a Super Wi-Fivel, a számítógépeket és a mobileszközöket fel kell készíteni a fogadására. A technológia mögé álló tömörülések, így WhiteSpace Alliance szerint a jövő év a Super Wi-Fi-é lehet, míg mások, így a MobileTrax tanácsadója, Gerry Purdy szerint a hardveres és szoftveres fejlesztések miatt még évekig tarthat az elterjedése - a Texas Instruments egyébként már bejelentette, hogy közreműködne a feladat megoldásában.

A Super Wi-Fit leginkább a Wi-Fi védjegyet birtokló Wi-Fi Alliance kritizálja - elsősorban az elnevezés miatt. A szövetség szerint félő, hogy a felhasználók összezavarodnak a Wi-Fi szó hallatán, és nem értik majd, hogy a rendelkezésükre álló Wi-Fi-s eszközök miért nem kompatibilisek az új vezeték nélküli hálózattal. Ráadásul a szolgáltatás minőségében is más, mint amit eddig megszoktak - ennyi erővel a Bluetooth is lehetne “Mini Wi-Fi”, a WiMAX pedig “Mega Wi-Fi”, mondják. A Super Wi-Fi elnevezést egyébként még csak nem is a technológia pártolói, hanem az amerikai Federal Communications Commission találta ki két évvel ezelőtt. A másik fél mindenesetre úgy tartja, éppen a könnyebb megértést szolgálja a Wi-Fi-re való hivatkozás.

Mivel versenyez?

A Wi-Fi Alliance saját bevallása szerint támogatja az új technológiát, nem tekint rá versenytársként. Egyelőre nincs is miért, a Super Wi-Fi sokkal inkább a mobilinternet-hálózatok konkurensének tűnik: a jelenleg használt 700 MHz jóval lassabb adatátviteli sebességet eredményez a 2,4 vagy 5 GHz-en üzemelő Wi-Fihez képest - az elméleti maximum jelenleg 22 Mbps. További fontos eltérés, hogy a WS-eszközök nem mozgathatók. A kihasználatlan televíziós frekvenciákat alkalmazó rendszernek ugyanis helyzetétől függően ellenőriznie kell, hogy nem akad-e össze az adott területen a tévécsatornákkal, így az olyan tiszta frekvenciák után kutató eszközökre, amik hordozhatók is, még várni kell.

a címlapról