Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 29. 11:11

Mindent frissítettek a Mozillánál

Átfogó programfrissítési hullámot indított el tegnap a Mozilla Alapítvány: a szervezetnél egyszerre készült el a Firefox webböngésző PC-s és mobilos változatának új verziója, valamint új változat jelent meg a Thunderbird levelezőkliensből is.

Kevesebb memóriát kér és gyorsabb

A Mozilla tegnap elindította a nyílt forráskódrú Firefox webböngésző és a Thunderbird levelezőkliens soron következő, 15-ös verziójának csendes frissítési hullámát, ezzel párhuzamosan új verzió jelent meg a böngésző Android platformra írt változatából is. A frissítések a platformoktól és az adott programtól függően széles skálán mozognak a kisebb-nagyobb optimalizációktól kezdve a jelentősebb felhasználói interfész átalakításokig bezárólag.

A PC-s platformokra írt Firefox 15 elsősorban teljesítmény- és memóriaoptimalizáció tekintetében fejlődött tovább az előző verzióhoz képest. A böngésző új változata így többek közt gyorsabban indul el Windowson, valamint a továbbfejlesztett beépülőkezelőnek köszönhetően takarékosabban bánik a memóriával. A fejlesztők emellett különböző WebGL-optimalizációkat is végrehajtottak, valamint újabb paraméterekkel bővült az automatikus frissítések konfigurálási lehetősége.

Bár a béta állapotú Firefox 15-ben még benne volt, a végleges verzióba mégsem került bele az új kiadás egyik beígért funkciója, a beépített PDF-olvasó. Ez a funkció várhatóan a 16-os verzióban tűnhet fel, akárcsak Mac platformon a VoiceOver-támogatás, mely szintén hiányzik az új kiadásból. Az egyes beépülők oldalankénti futását szabályozó click-to-play funkció továbbra sem került be a főmenübe, csak az about:config konfigurációs oldalon lehet ki- és bekapcsolni.

Androidon is érdemes frissíteni

A PC-s Firefox 15-tel egy időben tegnap megjelent a böngésző Android platformra írt változatának új verziója is. A programfrissítés elsősorban az androidos tabletek tulajdonosai számára jön különösen jól, az új verzió ugyanis kifejezetten a Honeycombra koncentráló teljesítmény- és felhasználói interfész-frissítéseket tartalmaz.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A többi androidos felhasználónak is érdemes frissíteni, hiszen ez a verzió - akárcsak a PC-s - gyorsabban indul el elődjénél, immár itt is használható az oldalon belüli szövegkeresési gyorsbillentyű-kombináció, változott a böngészőfülek bezárásának módja (mostantól ez gesztusokkal is elvégezhető). További újdonság, hogy a felhasználók mostantól a gyári androidos böngészőből átemelhetik a könyvjelzőket és a böngészési előzményeket a Firefoxba.

A Mozilla a Firefox összes verziója mellett frissítette a Thunderbird levelezőklienst is. A program három legfontosabb újdonságai közé tartozik az új felhasználói interfész (Australis), a kereső kiterjesztése a chatmodulra, illetve a Firefoxban korábban bemutatkozott "Do not track" funkció megjelenése.

A Firefox 15 és a Thunderbird 15 letölthető a Mozilla weboldaláról, a Firefox 15 for Android elérhető a Google Play Store-ból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról