:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. augusztus 15. 13:00

Megjött a Pinterest mobilra is

Az “online parafatábla” készítői azt mondják, hogy sosem volt céljuk, hogy az asztali webre korlátozzák felhasználóikat, csak kicsit sokáig tartott a mobilos appok elkészítése. Most viszont mindenki viheti magával összetűzött képeit és menet közben is kereshet divatos cipőket vagy cuki ajándékokat, esetleg menő autós fotókat.

A Pinterest eddig mobilon alig volt jelen, Androidon néhány kamu appot leszámítva semmilyen jelenléte nem volt, iOS-en pedig egy nagyon korlátozott verzió működött csak. A Pinterest úgy tűnt, hogy az Instagrammal ellentétben csak webes, pedig ma már mindenki tudja, hogy a mobil a trend. Tudta ezt a nőknek célzott webes szolgáltatás fejlesztőgárdája is, s az elmúlt hónapokban bizonyára gőzerővel dolgoztak azon, hogy most egyszerre mutathassák be iOS-re és Androidra is az új okostelefonos alkalmazásukat.

Hordozható magazin

Az app mindkét platformon lehetőséget ad a képek, cikkek “pinelésére”, a tematikus felfedezésre, illetve a saját fiókhoz való hozzáférésre, megosztásra, kommentálásra, lájkolásra. Böngészés közben a megosztás gombra klikkelve a szokásos módon választhatjuk ki, hogy hová szánjuk az adott tartalmat, s amennyiben Pinterestre, akkor egy címet beírva és egy táblát választva máris készül a pin. Lehet persze feltölteni saját fotót is, akár korábban készültet is a galériából kiválasztva. A Pinterest viszont továbbra sem egy képmegosztó, hanem egy katalógus, félúton a női magazinok és a Quelle között.

Ilyen formán pedig teljesen természetes, hogy ne csak otthon “lapozgathassuk” a web 2.0-ás női magazint, hanem utazáskor, nyaraláskor, bárhol. Talán már csak az hiányzik a képletből, hogy az automata algoritmus által szűrt találatok helyfüggőek is legyenek és a korábban beállított feltételrendszereken felül az is számítson a felfedezésben, hogy hol vagyunk.

Ugyan a megjelenés dátuma azonos, de az Android, az iPad és az iPhone alkalmazás alapvetően különbözik egymástól. A Google operációs rendszerét használók hosszú ideje nyomasztották a fejlesztőket, minden egyes hír és bejelentés kapcsán csak egy dolog érdekelte a közönséget: mikor lesz androidos app? Nem lehet elmenni amellett, hogy csak az előző negyedévben több mint 100 millió androidos okostelefon fogyott világszerte, több mint háromszor annyi, mint iPhone-ból, így várható volt az Android-verzió megjelenése is. A fejlesztők ígérete szerint az app univerzális és jól optimalizált, azaz korrektül működik okostelefonokon és tableteken is, függetlenül a képernyőmérettől és az eszköz hardveres felszereltségétől.

Pörögnek a képen mindenféle képernyőn

Saját tesztjeink alapján ez valóban így is van, az app simán fut, a betöltés, megjelenítés problémamentes, a navigáció átlátható, a tördelés ügyes. Ha valaki már eddig is használta a Pinterest webes verzióját, annak ráadásul teljesen egyértelmű lesz hogy mi micsoda, de ha valaki csak most kapcsolódik be, az is valószínűleg megbirkózik az egyszerű menüstruktúrával.

Az iPad app már nem újdonság, ott az eddig is nagyon kézre álló felületet kellett továbbfejleszteni. Az új verzióban a navigáció, illetve az interakciók fejlődtek. Az iPad gyári böngészőjében ezen túl megnézhető majd, hogy mások mit pineltek onnan, illetve egy megosztás, pin létrehozás miatt átkerültünk a Pinterest appba, dolgunk végeztével egyszerűen el lehet húzni a Pinterest felületet és a böngészést folytatni onnan, ahol abbahagytuk.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az iPhone-alkalmazás esetében a felhasználói visszajelzések arról szóltak, hogy sokkal több képet szeretnének egyben látni. Az új iPhone app tervezésekor a szempont így az volt, hogy ideális legyen a tömegközlekedés vagy várakozás közbeni használatra. A fő funkció a felfedezés, nézelődés, de a képek, linkek elmentése és rendezése is egyszerűbbé vált. Az új verzióban bemutatkozott a kéthasábos nézet, amin keresztül gyorsabban lehet megtalálni a keresett képet, linket.

Hódít

A lényeg mindenesetre, hogy mostantól a legtöbb felhasználó már nem lesz odaszögezve a PC-je elé, az Android-tulajdonosok is beszállhatnak a játékba. A Pinterest Magyarországon továbbra sem mutat komolyabb életjeleket, még akkor sem, ha még egy egyszerű klónja is megjelent, tűzd.be néven. Az USA-ban viszont az egyik legnagyobb forgalomforrás a weboldalak felé, több és jobb minőségű látogatót irányít a webboltok és tartalomszolgáltatók felé mint a Twitter vagy a Facebook.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.