Szerző: Dojcsák Dániel

2012. augusztus 14. 12:03:00

Kezdődik a Google+ névfoglalás

Indulhat a versenyfutás a legjobb nevekért a Google+ rendszerében is. A vanity URL, azaz egyedi webcímekért legutoljára a Facebookon kellett megküzdeni, most néhány napon belül a Google+ is bevezeti őket. A mostani bonyolult számsor helyett várhatóan jövő héten már mindenki egyedi néven linkelheti magát.

A vanity URL egy olyan egyszerűsített URL, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyszerűen tudják  fiókjukat elérni vagy megosztani. A Google+ eddig egyszerű, generált számsorral jelölte a felhasználókat, például így: https://plus.google.com/104560124403688998123/posts. Természetesen ez is kiválóan linkelhető, betehető más profilokba, adatbázisokba, de egy névjegykártyán nem mutat olyan jól, illetve emlékezetből sem olyan könnyű, még a saját címünket sem lediktálni.

Saurabh Sharma, a Google+ csapat egyik tagjának tegnapi posztja szerint napokon belül megérkeznek a könnyen megjegyezhető webcímek, amik leváltják majd a számsorokat. A jelenlegi formátum helyett szép lassan mindenki átáll majd az újra, ahogyan az a Facebook esetében is történt 2009 nyarán. Sharma leírása alapján a vanity URL megjelenésekor azonnal elérhető lesz minden személyes profil és oldal számára világszerte.

Mindenhol egyszerre startol

A fokozatos bevezetés itt azt eredményezné, hogy az első országok kivételezett helyzetben lennének és az utoljára maradó helyeken koncentráltan lennének, akik lemaradtak saját nevük legegyszerűbb formájáról. A legszerencsésebb persze, ha valakinek van egy egyedi beceneve, amit az online világban minden egyéb szolgáltatásnál is használ. A magyar felhasználóknál még egészen jó esély van a vezetéknév és a keresztnév variációiból akár kiegészítő számok nélkül is egy jót megcsípni, kivéve ha valaki Szabó István vagy Kovács János. Ilyen esetekben marad a számozás, becézés.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A visszaélések elkerülésére a vanity URL regisztrációnak mégis lesz egy külön fázisa, amikor kizárólag a jóváhagyott, ellenőrzött profilok regisztrálhatnak, nehogy túl hamar elkeljenek a celebek nevei. Az új címzési rendszer nagyban megkönnyíti majd a felhasználók megtalálását, illetve egy adott link, poszt, profil azonosíthatóságát már anélkül, hogy azt le kellene kattintani. Ha másért nem, a következő napokban azért érdemes lesz mindenkinek belépnie, hogy lefoglalja a neki tetsző nevet. A Google viszont fokozza kissé az izgalmakat azzal, hogy előre nem jelentik be, hogy mikor lesz pontosan a start, figyelni kell!

Ezzel párhuzamosan a böngészős Google-fiók bejelentkezés is egyszerűsödik. A Google képes lesz megjegyezni, hogy az elsődleges fiók mellett melyekhez van még hozzáférésünk és a megfelelő biztonsági előkészítést követően megoldhatjuk, hogy egy bejelentkezéssel egyszerre minden fiókba bejelentkezzünk.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 20. 00:34

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.