Szerző: Dojcsák Dániel

2012. augusztus 13. 14:04

Google: Viszlát, warez!

A Google általában büszke arra, hogy a keresési találatok teljesen organikusan képződnek, mindenkinek ugyanannyi esélye van. Igaz ehhez érezni kell az éppen aktuális algoritmus lelkivilágát, de újabban már ez sem elég, a kereső egyre több ponton avatkozik be mesterségesen.

A személyes találatok rendszere is alapjaiban kavarta fel a keresőoptimalizálás piacát, de egyre gyakrabban adhatunk hírt arról, hogy a Google újabb mesterséges szignálokat, korlátokat épít be az indexébe, ahonnan kiszolgálja a találati listákat. Az egyes oldalak hitelessége és használhatósága eddig is sokat nyomott a latba, sőt, összesen több mint 200 különböző szempont játszik szerepet abban, hová kerül egy adott link egy találati listában.

Mehetnek az illegális médiatartalmak

Ezúttal viszont nem egy újabb relevanciát pontosító szempont kerül be a rendszerbe, mostantól a jogszerűség, legalitás is számít. A Google, nyilván az egyre agresszívebb jogkezelői és jogtulajdonosi fellépés hatására a rendezésnél figyelembe veszi azt is, hogy egyes oldalak sértenek-e szerzői jogokat. Innen pedig már csak néhány lépés, hogy az erkölcstelen, adócsaló vagy éppen a nem republikánus weboldalak is hátrébb kerüljenek. A szerzői jogot sértő anyagok cenzúrája ugyan egyik oldalról üdvözlendő, de valójában a Google által is hirdetett semleges internetből tör le egy óriási darabot.

A most aktivált frissítés a jövőben hátrébb sorol minden olyan weboldalt, ami jogsértő, illegális tartalmakat kínál. Sőt, az is előfordulhat, hogy a warez oldalakat egyszerűen törli a Google az indexből, azaz akkor sem találjuk majd meg a mozifilmet, játékot torrentben, ha mindenféle paraméterrel direkt azt keressük. Ez valóban csökkentheti a SEO-spam mértékét, hiszen az eddig is etikátlan módszerekkel dolgozó warez szcéna eltűnhet a web felszínéről, a rizikó csupán annyi, hogy ártatlan adminisztrációs hibák miatt teljesen legális üzletek is eleshetnek az életet adó forgalomtól.

Jöhetnek a legális médiatartalmak

Elvileg az amerikai Digital Millenium Copyright Act (DMCA) ernyője alatt történne a szelekció. Amennyiben bárki jelzi egy indexelt tartalommal kapcsolatban, hogy az jogszerűtlenül érhető el, akkor a Google megvizsgálja a vád hitelességét, s amennyiben az beigazolódik, akkor indulhat a retorzió. Egy jelentés szerint a Google 4 millió kérést kapott az elmúlt hónap alatt, amiben tartalmak eltávolítását igényelte valaki. A Google állítása szerint minden kérést feldolgoz a fenti módszer szerint, de kizárólag a jogtulajdonos döntheti el, hogy valami jogvédett, és csak a bíróság határozhat úgy, hogy egy megjelenés megsérti a szerzői jogokat. A Google nem tudja eldönteni, hogy egy adott weboldal sért-e jogokat, így az indexből való eltávolítás megkérdőjelezhető. Akkor is, ha a Google nem egy közszolgáltatás, aminek kötelező lenne szerepeltetni mindenkit.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A kritikák arra is kitérnek, hogy a Google a jogszerűtlen tartalmak blokkolásával nem csinál mást, mint megágyaz a saját tartalomszolgáltatásainak. Elvileg azon kiadók, amik saját, eredeti tartalmat tesznek közzé, örülhetnek, de a Google News szolgáltatásból is jól látszik, hogy a bonyolult és komplex algoritmusok ellenére sem képes mindig megállapítani a Google a “vándorló” szövegek vagy egyéb tartalmak útjának irányát.

Egy másik újítással a Google szintén érzékeny pontra tapint: egy most induló projekt keretében már önként jelentkezőkön teszteli a cég, hogyan reagálunk arra, ha a Google keresőben a Gmail levelezésünkből is jelennének meg találatok. Az elsőre hátborzongató újítás elvileg biztonsági kockázatot nem rejt, az indexek nem keverednek, mindenesetre a legtöbb ember furán forgatná elsőre a szemét, ha a weboldalak listája mellett jobb oldalon a korábbi levelezéseiből is szemezgetne a kereső.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról