Szerző: Török Roland

2012. augusztus 7. 11:04

Kimarad a YouTube az új iOS-ből

Az Apple hétfőn kiadta az iOS 6 operációs rendszerének soron következő béta verzióját, amit telepítve a felhasználók meglepődve tapasztalták, hogy hiányzik az előretelepített YouTube alkalmazás. Állítólag egy különálló, letölthető verzió lesz elérhető az App Store-ból, újabb ponton szakít az Apple?

Az új fejlemény egészen meglepő fordulatnak bizonyulhat a két cég között. Még 2007-ben, az első iPhone megjelenésekor debütált először a YouTube alkalmazás a telefonban, ami nagy előnyt jelentett az Apple-nek az akkori riválisaival szemben. Így a telefon Flash támogatás nélkül képes volt lejátszani a YouTube videóit, ami már akkoriban is impozáns kínálattal rendelkezett.

Idővel viszont a videomegosztó alkalmazás frissítései jelentősen lelassultak az alma rendszerein, egy-egy új, az Androidon már régóta futó szolgáltatás kínosan sokára jelent meg az iOS-en. Ez bosszanthatta mind a felhasználókat, mind az Apple-t. A kérdés, hogy ezért az Apple szigorú feltételeit kell hibáztatni, vagy a Google egyáltalán nem is tervezte erősíteni az iOS-t. A felhasználók szempontjából valójában nem is biztos, hogy komoly veszteség az integráció hiánya, hiszen az elmúlt öt évben, az iOS megjelenése óta a YouTube app ugyanolyan buta maradt, nem vált igazi tartalomcsomóponttá, mindössze egy egyszerű lejátszó maradt egy keresővel.

Mellébeszélés

Akárhogy is: a keresőóriás szokásos nyilatkozata szerint együtt dolgozik az Apple-lel, a lehető legjobb élményért a YouTube felhasználók számára. Az Apple szerint pedig egyszerűen csak lejárt az ötéves szerződés, de a YouTube továbbra is elérhető a Safari böngészőből és a Google is dolgozik a saját alkalmazásán.

Az Apple igyekszik a telefonjain és táblagépein háttérbe szorítani a Google alkalmazásokat, hogy a kulcsfontosságú szolgáltatások saját kézben legyenek. Ezért is váltotta ki az egyre fontosabb jelentőségű területről, a navigáció világában már bizonyított Google Mapset, és cserélte le a saját, egyelőre funkciószegényebb és kezdetlegesebb szolgáltatására, az Apple Mapsre.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Elvileg a Google is jól járhat, hiszen így szabad kezet kap az új szoftver fejlesztésében, egyedül irányíthatja a fejlesztéseket. Sűrűbb és jobb frissítések jöhetnek és megjelenhetnek a reklámok az alkalmazásban, ami további bevételhez juttathatná. Minden egyéb felszínen zajló vita mögött pedig a Google szempontjából a hirdetési bevétel áll mindenek felett. A Google számára az a kívánatos, ha minél több ember és minél többféle eszközzel van folyamatosan online és fogyasztja a Google hirdetésekkel tarkított felületeket.

Sértődés

A Google és az Apple közötti viszony ennek ellenére jelentősen megromlott. Ennek első oka a Google saját mobil operációs rendszerének kirobbanó sikere, az Android gyors térnyerése lehet. Steve Jobsnak (és egyébként Steve Ballmernek is) szálka volt a szemében a Google a nyílt forráskódú szoftver fejlesztése miatt, ráadásul az Apple szinte naponta pereli a keresőóriás mobilhardver partnereinek a gyártóit, például a Samsungot, HTC-t, Motorolát.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról