Szerző: Folyó Gergely

2012. augusztus 2. 10:58

Take-Two: nem jött be igazán a Max Payne 3

A vártnál is rosszabbul zárta legutóbbi pénzügyi negyedévét a Take-Two Interactive, miután a Max Payne 3 és az új Spec Ops nem hozta az elvárt eladásokat. A kiadó legfontosabb címei mára az online szegmensbe is betörtek, miközben a Grand Theft Auto V továbbra sem hallat magáról.

Fűszálként kapaszkodtak a rajongók a Take-Two Interactive negyedéves pénzügyi helyzetjelentésébe, arra számítottak, hogy a Rockstar végre mond valamit a Grand Theft Auto várva-várt ötödik részéről. Nem így történt, a tavaly kiadott előzetesben látottakon kívül továbbra sem tudunk semmit az, az illetékesek még a platformlista és a várható megjelenés kapcsán is titkolóznak.

Nem erre számítottak

Várakozásokon alul teljesített a Take-Two a 2013-as pénzügyi év első negyedében, az áprilistól júniusig tartó időszakot 226,1 millió dolláros bevétellel zárta a vállalat, ami visszaesés a tavalyi első negyedév 334,4 millió dolláros forgalmához képest. A nettó veszteség 98,8 dollárra, részvényenként 1 dollár 16 centre rúgott, miközben az előző év júniusban 2 millió dolláros, részvényenként 2 centes nyereséget könyvelhetett el a kiadó. A Take-Two sajtóközleménye szerint egy egyszeri szerződéses kötelezettség leírása is lefelé húzta az eredményeket, ez 15 millió dollárjába került a kiadónak.

A legfontosabb megjelenés a negyedévben a Max Payne 3-é volt, de nagyon bízott a vállalat a Spec Ops: The Line-ban is - végül egyik sem úgy szerepelt, ahogy arra a Take-Two számított, noha kimondottan bukásnak sem mondható a teljesítményük. A Max Payne 3-ból 3 millió példányt szállítottak le az üzleteknek világszerte, illetve Rockstar-fronton továbbra is jól teljesít a Grand Theft Auto sorozat és a Red Dead Redemption. A sportjátékok között még mindig az NBA 2K12 a cég éllovas címe.

A nem hagyományos értékesítés a teljes forgalom 14 százalékát tette ki, és a trendnek megfelelően folyamatosan növekszik a letölthető játékok és tartalmak jelentősége a vállalatnál: ezen a területen  33 százalékos bővülést ért el a Take-Two. Jól látszik, hogy a kiadó már bejáratott címei kelendőek ezen a területen is, így a Grand Theft Auto, a Red Dead Redemption és az NBA 2K12 letölthető tartalmai mellett népszerű lett a Civilization V új kiegészítője, az eredeti Max Payne mobileszközökre átültetett változata, míg a közeljövőben a kínai piacra szánt NBA 2K Online, illetve a Japán-exkluzív közösségi játék, az NBA 2K All Stars arathat fényes sikert.

Hol van a GTA V?

A Take-Two a jövő márciusban véget érő pénzügyi évre 1,7-1,8 milliárd dolláros árbevételt vár, míg a részvényenkénti nyereségét 1,75 és 2 dollár közé várja. A cél elérésében fontos szerepe lesz a Max Payne 3 további teljesítményének, illetve a Borderlands 2-től, az NBA 2K13-tól, az XCOM: Enemy Unknowntól és a februári BioShock Infinite-től is sokat vár a kiadó. Érdekes, hogy a Grand Theft Auto V-ről továbbra sem esett szó, a Take-Two mindössze azt árulta el, hogy a Rockstar illetékesei gőzerővel dolgoznak a játékon. A várva-várt címről semmi konkrétum nem látott még napvilágot, nem tudni, hogy várhatóan mikor érkezik, ahogy az érintett platformlista sem ismert.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról