Szerző: Folyó Gergely

2012. augusztus 2. 10:58

Take-Two: nem jött be igazán a Max Payne 3

A vártnál is rosszabbul zárta legutóbbi pénzügyi negyedévét a Take-Two Interactive, miután a Max Payne 3 és az új Spec Ops nem hozta az elvárt eladásokat. A kiadó legfontosabb címei mára az online szegmensbe is betörtek, miközben a Grand Theft Auto V továbbra sem hallat magáról.

Fűszálként kapaszkodtak a rajongók a Take-Two Interactive negyedéves pénzügyi helyzetjelentésébe, arra számítottak, hogy a Rockstar végre mond valamit a Grand Theft Auto várva-várt ötödik részéről. Nem így történt, a tavaly kiadott előzetesben látottakon kívül továbbra sem tudunk semmit az, az illetékesek még a platformlista és a várható megjelenés kapcsán is titkolóznak.

Nem erre számítottak

Várakozásokon alul teljesített a Take-Two a 2013-as pénzügyi év első negyedében, az áprilistól júniusig tartó időszakot 226,1 millió dolláros bevétellel zárta a vállalat, ami visszaesés a tavalyi első negyedév 334,4 millió dolláros forgalmához képest. A nettó veszteség 98,8 dollárra, részvényenként 1 dollár 16 centre rúgott, miközben az előző év júniusban 2 millió dolláros, részvényenként 2 centes nyereséget könyvelhetett el a kiadó. A Take-Two sajtóközleménye szerint egy egyszeri szerződéses kötelezettség leírása is lefelé húzta az eredményeket, ez 15 millió dollárjába került a kiadónak.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A legfontosabb megjelenés a negyedévben a Max Payne 3-é volt, de nagyon bízott a vállalat a Spec Ops: The Line-ban is - végül egyik sem úgy szerepelt, ahogy arra a Take-Two számított, noha kimondottan bukásnak sem mondható a teljesítményük. A Max Payne 3-ból 3 millió példányt szállítottak le az üzleteknek világszerte, illetve Rockstar-fronton továbbra is jól teljesít a Grand Theft Auto sorozat és a Red Dead Redemption. A sportjátékok között még mindig az NBA 2K12 a cég éllovas címe.

A nem hagyományos értékesítés a teljes forgalom 14 százalékát tette ki, és a trendnek megfelelően folyamatosan növekszik a letölthető játékok és tartalmak jelentősége a vállalatnál: ezen a területen  33 százalékos bővülést ért el a Take-Two. Jól látszik, hogy a kiadó már bejáratott címei kelendőek ezen a területen is, így a Grand Theft Auto, a Red Dead Redemption és az NBA 2K12 letölthető tartalmai mellett népszerű lett a Civilization V új kiegészítője, az eredeti Max Payne mobileszközökre átültetett változata, míg a közeljövőben a kínai piacra szánt NBA 2K Online, illetve a Japán-exkluzív közösségi játék, az NBA 2K All Stars arathat fényes sikert.

Hol van a GTA V?

A Take-Two a jövő márciusban véget érő pénzügyi évre 1,7-1,8 milliárd dolláros árbevételt vár, míg a részvényenkénti nyereségét 1,75 és 2 dollár közé várja. A cél elérésében fontos szerepe lesz a Max Payne 3 további teljesítményének, illetve a Borderlands 2-től, az NBA 2K13-tól, az XCOM: Enemy Unknowntól és a februári BioShock Infinite-től is sokat vár a kiadó. Érdekes, hogy a Grand Theft Auto V-ről továbbra sem esett szó, a Take-Two mindössze azt árulta el, hogy a Rockstar illetékesei gőzerővel dolgoznak a játékon. A várva-várt címről semmi konkrétum nem látott még napvilágot, nem tudni, hogy várhatóan mikor érkezik, ahogy az érintett platformlista sem ismert.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról