Szerző: Török Roland

2012. július 24. 15:04

A YouTube is pluszosodik

A legnagyobb online videomegosztóra, a YouTube-ra is kibővíti a Google a Plus szolgáltatását, így mindenkinek lehetősége nyílik a valódi nevével videót publikálni és másokéhoz hozzászólni.

A Google újabb lépésre szánta el magát, hogy tovább bővítse a Google+ közösségi hálózatának felhasználói bázisát. Az eddig önállóan kezelt YouTube videomegosztó is áldozatául eshet a cég agresszív, „vállald a valódi neved, különben törlünk” üzletpolitikájának.

Szabjanból Szabó János

A videomegosztó oldalon nagyon nagy számban találhatóak csupán rosszindulatból eredő hozzászólások, amik csak ártanak a kialakult közösségeknek, de a névtelenség mögé bújva felelősségtudat nélkül járatnak le másokat vagy sértik a jó ízlést. Erre jó megoldást nyújthatna a valós névvel történő megnyilvánulás, hiszen a tudat, hogy a a valódi énünk is „veszélybe” kerülhet, visszatartó erő lehet.

Egy új, egyelőre csak Amerikában startoló szolgáltatással a Google lehetőséget ad a YouTube-on eddig használt felhasználói nevet módosítani a teljes, valódi névre. A cég reményei szerint az új szolgáltatást nagyon sok megkomolyodott felhasználó fogja igénybe venni, akik már szívesen felvállalnák valós névvel a tevékenységüket, például üzleti érdekeik miatt. Vagyis ha eddig valakinek a felhasználóneve mondjuk Szabjan volt, akkor pár kattintással megváltoztathatja a nevét Szabó Jánosra - feltéve, hogy a Google+ szolgáltatásban már regisztrált.

A keresőóriás ráadásul ennél jóval többet is kínál az eddig anonimitásba burkolózóknak: három egyértelmű lépésen keresztül lehetőségük lesz a számukra kényes megmozdulásokat törölni, vagy akár megtartani a régi profilnevüket is. Első lépésként módosítható a felhasználónév a valódi, már Google+-ban létező, valódi névre. A második lépcső a régebbi hozzászólások egyenkénti átfésülése, ezekről egyenként eldöntheti a felhasználó, hogy kapcsolódjanak-e új profiljához, felhasználói azonosítójához.

A harmadik lehetőség talán pont az előző két lépés ellentéte: mivel a videonéző-közönség a felhasználó név alapján lehet, hogy jobban be tudja azonosítani a nicknév alapján megismert személyt, ezért lehetőséget ad a YouTube arra, hogy továbbra is a megszokott profilnevüket használják a változtatni vágyók. A vállalat azt ígéri, hamarosan újabb információkkal szolgál azok számára, akik ragaszkodnak régi azonosítójukhoz.

Google+ foggal-körömmel

Amennyiben valaki úgy dönt, hogy valódi neve alatt kívánja folytatni a videomegosztón történő tevékenységét, úgy megkapja a Google+ összes előnyös szolgáltatását, így többek között bárki megtekintheti a képgalériáját is és publikus közösségi tevékenységét is nyomon követhetik. Ez a lépés viszont azért is érdekes, mert a felhasználóknak eddig is lehetősége volt a YouTube-on elérhető csatornaoldalukon a Google+ fiókjukat egyszerűen, pár gombnyomással linkelni, ha úgy tartotta kedvük, de az ismertető szövegben is lehetséges volt akár a valós névvel történő bemutatkozás is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Google+ elterjesztésére tett eddigi kísérelteket figyelembe véve nagyon is elképzelhető, hogy a Google+ integráció a jövőben kötelező lesz minden YouTube-felhasználó számára. Ez szintén jogi és adatvédelmi aggályokat vethet fel ami a régebbi döntéseiknél már többször is felmerült, hiszen sokan például politikai nézeteik miatti rendszertől való félelem miatt vagy egyéb zaklatástól tartva nem merik használni a valós személyazonosságukat, de felszólalnának az ügyük érdekében.

A Plust viszont nem adja könnyen a Google - foggal-körömmel ragaszkodik hozzá és minden erejével azon van, hogy minél több felhasználó kerüljön a rendszerbe. A YouTube-integráció egyelőre még csak Amerikában érhető el, de a cég igyekszik minél hamarabb meghonosítani a szolgáltatást a világban, így a magyar felhasználók sem maradnak ki, hogy újabb szinten növeljék a leggyorsabban növekvő Google-szolgáltatás, a Plusz statisztikáit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról