Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 16. 14:47

Szabadalmat sértett a RIM

A bajba jutott Research In Motion-nek a szabadalmi jog sem kedvez mostanában, egy észak-kaliforniai bíróság 147 millió dolláros kártérítésre kötelezte a mobilgyártót.

Ítélet született egy 2008 óta húzódó perben, a kanadai Research In Motion 147 millió dolláros kártérítést köteles fizetni az Mformation Technologies felé, mivel megsértette annak távoli eszközmenedzsmenttel kapcsolatos szabadalmát. Az Mformation egyébként nem szabadalomtroll, vagyis a pereskedésen kívül is van gazdasági tevékenysége, vállalatok számára kínál okostelefon-menedzsment megoldásokat és beszállítója a nagyobb amerikai mobilszolgáltatóknak is.

Az Mformation ügyvédje szerint négy napos mérlegelés után az esküdtszék minden, a BlackBerry Enterprise Serverhez kapcsolódó készülék után 8 dolláros licencdíj megfizetésére kötelezte a RIM-et, így jött ki a 147,2 millió dolláros kártérítés. Az ítélet egyébként csak az Egyesült Államok területén 2008 óta működő eszközökre vonatkozott, sem a külföldi, sem a korábbi, sem a jövőbeli licencdíjakat nem tartalmazza.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A RIM szóvivője útján bejelentette, hogy már beadványban fordultak a bírósághoz az esküdtszék döntésének felülbírása érdekében. Az ügyben egyébként még nem született végleges döntés, a pert levezető bírónak még néhány kritikus kérdésben döntést kell hoznia. A mobilgyártó álláspontja szerint az Mformation szabadalma érvénytelen, mivel azt a szabadalom bejegyzése előtt is használták. "A Research In Motion keményen dolgozott a vezető BlackBerry technológia kidolgozásán" - mondta a gyártó közleményében.

A pénteki esküdtszéki döntés különösen rossz időpontban érkezik a RIM-nek, amely az elmúlt egy évben értékének 73 százalékát elvesztette. A cég egyébként nyolc év után először jelentett veszteséges negyedévet, a második negyedévben a cég félmilliárd dolláros hiányt jelentett a befektetőknek, miközben bevétele 4,8 milliárd dollárról 2,8 milliárdra esett. A cég jelene sötét, de a jövője sem világos egyelőre, a RIM menekülési reményeit adó BlackBerry 10 megjelenése lekési az ünnepi szezont és csak 2013 első negyedévére várható.

Milyen szabadalmak?

A RIM jövőjével kapcsolatban az elemzők reális lehetőségnek látják a cég feldarabolását és eladását. Az esküdtszék döntése ebből a szempontból sem kedvező, a mai piacon elsősorban a RIM szabadalomportfóliója számítana elsőrendű vételnek, amelyet tavaly még a Nortel portfóliójának jelentős részével is kibővített. A most meghozott ítélet azonban rossz színben tünteti fel a felhalmozott szabadalmakat, a portfólióból ugyanis nem került elő semmi, amivel vissza lehetett volna támadni az Mformation-t.

A Research In Motion pedig nem számít idegennek a szabadalmi perekben, sem mint alperes, sem mint felperes. A cég még a 2000-es évek elején a Good Technology ment perre, a RIM visszatámadott és a pereskedésből győztesen került ki, majd a Treókat gyártó Handspringet perelte szintén sikerrel a QWERTY-billentyűzethez kapcsolódó szabadalmai kapcsán. Hamarosan fordult azonban a RIM szerencséje, az NTP szabadalomtroll több, mint 600 millió dolláros kártérítést vasalt be 2006-ban mobil email szabadalmainak megsértéséért. Később, 2009-ben pedig a Visto felé kényszerült a RIM kártérítést fizetni, a push emaillel kapcsolatos szabadalmakért mintegy 270 milliót fizetett a kanadai cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról