:

Szerző: Koi Tamás

2012. július 11. 12:30

Pár hónapon belül eldőlhet a RIM sorsa

Elképzelhető, hogy egy-két hónapon belül kiderül, lesz-e számottevő változás a BlackBerryket gyártó Research in Motion működési, tulajdonosi struktúrájában, jóllehet a cégvezetés egyelőre eltökéltnek látszik abban, hogy a nehéz helyzetből az egyetlen kiutat a BlackBerry 10 operációs rendszer jelentheti.

Tegnap a körülményekhez képest nyugodt hangulatban zajlott a kanadai Research in Motion (RIM) éves részvényesi közgyűlése. Bár a társaság ma megközelítőleg 80 százalékkal ér kevesebbet, mint egy évvel korábban, a cégvezetés, élükön Thorsten Heins elnök-vezérigazgatóval továbbra is arról biztosította a részvényeseket, hogy a jövő év elején érkező BlackBerry 10 operációs rendszerrel kihúzza a BlackBerry okostelefonok gyártóját a mély kátyúból.

Szép ígéret

Heins a tegnapi közgyűlésen hangsúlyozta, megérti a befektetésük értékének jelentős részét elvesztő részvényesek frusztrációját, melyet részbe az is okoz, hogy a cégnek még több időre van szüksége ahhoz, hogy szerencséjét megfordítsa. A német származású szakember, aki idén januárban vette át a RIM vezetését a vállalat két alapítójától ugyanakkor nem szolgált semmilyen konkrétummal azzal kapcsolatban, hogy a gyártónak milyen stratégiai tervei vannak a jövőre vonatkozóan.


Forrás: Reuters

A termékstratégia kapcsán Heins és az igazgatótanács tagjai mindössze annyit árultak el, hogy a RIM a későbbiekben jelentős portfóliótisztítást kíván végrehajtani és a BlackBerry 10 megjelenésével elsősorban a felsőkategóriás és felső-középkategóriás modellek értékesítésére kíván koncentrálni. A közgyűlésen először hangzott el hivatalosan, hogy a termékpaletta kezdetben négy új modellből áll majd, ezek egy része érintőkijelzős lesz, másik része a BlackBerrykre jellemző ikonikus QWERTY-billentyűzetet is kap.

Az elnök-vezérigazgató a közgyűlés után újságíróknak elmondta, a cégnél továbbra is folyik az a lehetséges új stratégiai irányokat feltáró vizsgálat, mely többek közt a társaság részekben vagy egészében történő értékesítésével is számol, a vezetőség pedig várhatóan a következő néhány hónapban, tehát még jóval a BlackBerry 10 megjelenése előtt nyilvánosságra fogja hozni, melyik utat választja. Heins nyilatkozatából arra lehet tehát következtetni, hogy a BlackBerry 10 iránti elkötelezettség dacára továbbra sem kizárt, hogy a vállalat nem ebben a formában éri meg az új operációs rendszer megjelenését.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ezt akár kész tényként is lehet kezelni, hiszen a gyártó az első pénzügyi negyedéves üzleti jelentésének közzétételekor közölte, jelentős mértékű, mintegy ötezer munkavállaló állását érintő költségcsökkentési tervet hajt végre, mely révén a 2013-as pénzügyi év végére egymilliárd dolláros megtakarítást vár. A június végén kiadott üzleti jelentés minden előzetes várakozást alulmúlt, a cég több mint 500 millió dolláros működési veszteséget könyvelt el, csökkenő árbevétel mellett.

Katasztrófa, csődhelyzet nélkül

A befektetőket és elemzőket emellett valósággal sokkolta, hogy Heins bejelentette, a BlackBerry 10 operációs rendszer megjelenését a társaság idén év végéről elhalasztja a 2013-as naptári év első negyedévére. A június végi bejelentés hatására a RIM részvényárfolyama 8 dollár alá esett, erről a szintről egyelőre a tegnapi közgyűlés után sem mozdult el számottevően. A cég részvényeivel a RIM fénykorában csaknem 150 dolláron kereskedtek.

Thorsten Heins korábban, május végén egy rendkívüli üzleti előrejelzésében a következő pár negyedévre lényegében vért és verítéket ígért. A mostani részvényesi közgyűlésen tulajdonképpen ezt a nyilatkozatot tartotta fenn a cégvezető, aki a további pár negyedévre vonatkozóan is veszteséges cégműködést jelzett előre. A társaság ugyanakkor egyes híresztelésekkel ellentétben továbbra sincs csődközelben, hiszen jelentős, mintegy 2,2 milliárd dollárnyi készpénzállománnyal rendelkezik - igaz, ez ha tovább mélyül a cég vesztesége, hamar elapadhat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.