Szerző: Koi Tamás

2012. július 12. 11:02:00

Áramot spórolhatnak a fogyasztók az okos mérőkkel

Az EDF DÉMÁSZ áramszolgáltató bejelentette, hogy elindította azt az okos mérőket tesztelő kísérleti projektjét, mely a technológia 2020-ra tervezett országos bevezetését készíti elő. A rendszer segítségével a fogyasztók valós időben követhetik lakásuk áramfogyasztását akár egy internetre kötött PC-vel, akár okostelefonnal.

Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. bejelentette, hogy mintegy háromezer fogyasztó bevonásával elindította kísérleti jellegű okos mérési programját. A pilot projekt részeként olyan mérőórákat szerelnek fel a kiválasztott ügyfeleknél, melyek folyamatos adatkapcsolatban állnak a vezérlőközponttal, az aktuális vagy részfogyasztás így bármikor lekérdezhető, nem csak az áramszolgáltató, hanem a fogyasztó által is. A projekteknek köszönhetően az idő előrehaladtával csökkenhet vagy racionalizálódhat a lakosság áramfogyasztása, a technológiai beszállítóknak, így többek közt a telekommunikációs cégeknek emellett kitűnő üzleti lehetőséget is jelent a gépek közti kommunikáció.

A most indult pilot projektben az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó informatikai-technológiai partnere az Inter-Computer-Informatika Zrt., melynek alvállalkozója az IBM. A telekommunikációs partner - mely az összeköttetést biztosítja a mérőórák és a központ közt - kiléte egyelőre nem ismert. Az áramszolgáltató által elindított pilot egyszerre lesz hatásvizsgálat és technológiai próba. A 2013 végéig tartó tesztelés célja, hogy kiderüljön, miként változtatja meg az energiafelhasználási szokásokat, ha az ügyfél maga is nyomon követheti fogyasztását.

A projekt részeként az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. szolgáltatási területén kiválasztott háztartásokban és vállalkozásoknál a fogyasztók internetes felületen, akár okostelefonon is, ellenőrizhetik energiafelhasználásukat. A szolgáltató eközben kiszállás nélkül, a központban vagy más távoli pontokon is leolvashatja az okos fogyasztásmérőt. Így csökkenhetnek a költségek, és a hibabejelentések ellenőrzése is egyszerűbbé válhat.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Az országos tapasztalatok feldolgozását 2013 decemberéig készítik el az országos okos mérés pilotban résztvevő magyarországi villamosenergia-elosztók, az eredményekről 2014 tavaszára készül jelentés a Magyar Energia Hivatal számára. Az okos mérés teljes körű, országos bevezetéséről, az uniós szabályozással összhangban, a törvényhozás rendelkezik majd.

A gépek közti, vagy szakszóval M2M kommunikáció az évtized egyik legnagyobb húzóága lehet a telekommunikációs, azon belül is elsősorban a mobilkommunikációs szektor számára. A Telenor Magyarország egy nemrég tartott sajtótájékoztatón közölte, 2020-ra csak Magyarországon mintegy 40 millió, egymással mobilhálózaton összekapcsolt eszközzel számol. Az M2M kommunikáció iránt nem csak a Telenor elkötelezett, az energiapiaci szolgáltatásokat kínáló Magyar Telekom már a 2010-es piaci belépéskor is kiemelte, az M2M rendszerek az energiaszolgáltatásoknál és energiafelhasználásnál kulcsszerephez juthatnak az otthonvezérlés és távoli leolvasás révén. A Vodafone-nak is vannak különböző M2M projektjei, így a piros szolgáltató több jelentős partnerrel is szerződött flottakövetésre.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 26. 15:24

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.