Szerző: Bodnár Ádám

2012. július 2. 10:11

Csak Windows 7-ről sima az áttérés Windows 8-ra

A mindig jól értesült All about Microsoft blog szerint a szoftvercég csak Windows 7-ről biztosítja a zökkenőmentes frissítést Windows 8-ra, a korábbi operációs rendszerek felhasználóinak újratelepítésre kell készülniük.

HIRDETÉS

Meg nem nevezett, de tűzhöz közeli forrásokra hivatkozva nyilvánosságra hozta a Microsoft által biztosított frissítési lehetőségeket Mary Jo Foley, az All about Microsoft blog szerzője, aki a Microsoft-partnereknek szánt kommünikéhez jutott hozzá. A leírtak alapján csak Windows 7-ről lehet zökkenőmentesen, minden felhasználói adat és beállítás megtartása mellett frissíteni, de még ekkor sem minden esetben.

Ahogy azt a HWSW már korábban is megírta, a Windows 8-ból négy változat érkezik, amelyek közül egyik az ARM (vagy x86) rendszerchipekre épülő tableteket célozza, ez nem is kerül kereskedelmi forgalomba és értelemszerűen semmilyen upgrade-ben nem vesz részt. A további három verzió az otthoni használatra szánt Windows 8, a vállalati Pro, illetve a kifejezetten nagyvállalatoknak kínált, csak mennyiségi licencszerződés keretében elérhető Enterprise. Az otthoni és vállalati Windows 8 közötti legfontosabb különbség, hogy csak az utóbbi támogatja az olyan képességeket mint a Bitlocker, a VHD-ről bootolás, a tartományba léptetés, a csoportházirendből kezelés, a fájlrendszerszintű titkosítás és a Remote Desktop. Csak a Windows 8 Enterprise verzióban lesz benne a DirectAccess és BranchCache, a Windows To Go és az AppLocker.

Az All about Microsoft blog szerint az otthoni Windows 8-ra a Windows 7 Starter, Home Basic és Home Premium változatokról lehet áttérni a fájlok, adatok, alkalmazások és beállítások megtartásával. A Windows 8 Próra frissíthető változatok között megtalálható a Windows 7 Professional és Ultimate is, Windows 8 Enterprise-ra pedig Windows 7 Professionalról és Enterprise-ról lehet zökkenőmentesen frissíteni. A sima átállás feltétele még, hogy a korábban futtatott és az új verzió egyformán 32 vagy 64 bites legyen, illetve azonos nyelvű. Nyelvek közötti váltásnál csak a felhasználói adatok maradnak meg, 32 és 64 bit közti átmenetnél viszont (értelemszerűen) tiszta telepítésre van szükség.

Miért érdemes belevágnod az első hazai FinOps képzésbe?

Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni a május 18-án induló az online tanfolyamon.

Miért érdemes belevágnod az első hazai FinOps képzésbe? Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni a május 18-án induló az online tanfolyamon.

A Windows 7-et megelőző verzió, a Vista esetében csak SP1 telepítése után lehet a felhasználói adatok és beállítások megtartása mellett Windows 8-ra frissíteni, SP1 nélküli verziónál csak a felhasználói adatok (fájlok) maradnak meg, vagyis ez a gyakorlatban egy újratelepítést jelent. Ugyanez a helyzet Windows XP-vel is, upgrade csak SP3 esetén lehetséges, de itt is csak a felhasználói adatok maradnak meg.

A Microsoft már többször is kommunikálta, hogy a Windows 8 három évvel a Windows 7 után jelenik meg. A fejlesztés gőzerővel halad, jelenleg a Release Preview verzió érhető el, amely a kiadásra jelölt (RC) változatnak felel meg. Az All about Microsoft blog szerint a végleges változat akár már júliusban elkészülhet, a piaci premier pedig ősz közepén várható, feltehetően októberben. Június eleje óta él a Microsoft frissítési ajánlata, akik most vásárolnak Windows 7-tel előtelepített gépet, megjelenésekor jelképes áron juthatnak a Windows 8-hoz.

Május 17-én, kedden "Bevezetés az Ansible alapú automatizációba" címmel online képzést indít a HWSW, ezért most összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni ezen a tanfolyamon.

:
a címlapról

Hirdetés

Miért érdemes belevágnod az első hazai FinOps képzésbe?

2022. május 16. 07:03

Május 18-án, szerdán "FinOps, avagy a felhős költségoptimalizálás alapjai" címmel online képzést indít a HWSW, ezért most összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni ezen a tanfolyamon.