Szerző: Koi Tamás

2012. június 26. 12:30

Napokon belül kiírhatja beszállító tenderét a negyedik mobilszolgáltató

Pár héten elindulhat az a tendereztetési eljárás, melynek eredményeként kiválasztásra kerülhet az az infrastruktúra-beszállítói partner, mely a negyedik magyarországi mobilszolgáltató hálózatához szükséges infrastruktúra-elemeket biztosíthatja. A tendernek mind a kínai, mind az európai gyártók számára komoly a tétje.

Lapunk információi szerint az előkészítő fázis lezárásával akár egy héten belül kiírja a mobilhálózati infrastruktúrára vonatkozó beszállítói tendert az MPVI Zrt., azaz a negyedik, állami tulajdonú mobilszolgáltató projektcége. Ezen a tenderen dőlhet el, hogy melyik beszállítói partner kapja meg a lehetőséget arra, hogy az országos mobilhálózat kiépítéséhez szükséges berendezéseket (bázisállomások, kapcsolóközpontok, routerek, antennák stb.) szállíthassa az új operátor számára. Az MPVI-nél a HWSW megkeresésére cáfolták, hogy az induló szolgáltató jövő héten tervezné a tender kiírását.

A százmilliárdos beszerzési értékre vonatkozó, többéves időtávra vonatkozó tenderen a HWSW információi szerint négy szereplő, a kínai Huawei és ZTE, valamint az európai gyökerű Ericsson és a Nokia-Siemens Networks fog pályázni. A négy cég közül három jelenleg is érdekelt különböző mobilszolgáltatóknál, így a Huawei eszközei üzemeltetik a Vodafone hálózatát, az Ericssont a Magyar Telekom választotta, a ZTE pedig a Telenor Magyarország legfőbb beszállítói partnere.

Az idén lezárult frekvenciaaukción a 900, az 1800 és a 2100 MHz-es frekvenciasávban egyaránt spektrumhoz jutó, a Magyar Posta, a Magyar Villamosművek és a Magyar Fejlesztési Bank által létrehozott MPVI korábban közölte, nem közbeszerzési eljárás keretén belül folytatja majd le a tendereztetést, mivel ez a cég számára versenyhátránnyal járhatna. A társaság vezetői ugyanakkor igyekeztek biztosítani mindenkit, hogy a cég saját tendere a közbeszerzési eljáráshoz képest is szigorúbb feltételeket támaszt majd.

Noha a tendereztetési eljárást eredetileg már június elején el kívánta indítani a társaság, a tervezési folyamat és véglegesítés nagyjából egy hónappal elhúzódott. A döntésre így valamivel kevesebb ideje jut az új operátornak, mely a hálózatépítési munkálatokat vélhetően legkorábban augusztusban kezdheti majd meg. Mindez azt jelenti, hogy a cégnek szűk öt hónap állhat rendelkezésre arra, hogy a frekvenciaaukció pályázati dokumentációjában foglalt kritériumoknak megfelelő hálózatot építsen.

Ez a kötelezettség egyébként a december 31-i indulási határidőig kizárólag Budapest belső területeire vonatkozik, az országos lefedettséget a Vodafone, a Magyar Telekom és a Telenor hálózati kapacitásainak igénybevételével éri el a szolgáltató.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról