Szerző: Gálffy Csaba

2012. június 6. 16:28

Várat magára a HTC talpraállása

Csökkentette bevételi előrejelzését a tajvani HTC Corp, a második negyedévben az eladások nem érték el a várakozásokat és meg sem közelítik a tavalyi szintet.

A HTC nyilatkozata szerint a második negyedéves előrejelzés csökkentését a vártnál alacsonyabb európai és amerikai eladások adják. Kontinensünkön az elhúzódó pénzügyi bizonytalanság okozhatja a fogyasztók óvatosabb okostelefon-vásárlásait, az Egyesült Államokban pedig csak  késéssel sikerült bevezetni a szolgáltatók kínálatába az One sorozatba tartozó új generációs modelleket. Ezek egyébként mára a várakozásoknak megfelelően fogynak, de a késés miatt kieső bevételeket nem tudja pótolni a gyártó.

A vállalat így 105 milliárd tajvani dollárról 91 milliárd tajvani dollárra módosítja a bevételi várakozásokat a második negyedévre, ami 13,3 százalékos visszalépést jelent a korábbi előrejelzéshez képest. A vezetés által kiadott figyelmeztetés legalábbis meglepő, a negyedévből még majdnem egy teljes hónap hátra van, a kieső megrendelések alapján azonban szükségesnek érezhették a bevételfigyelmeztetés kiadását. Egy évvel ezelőtt 124 milliárd tajvani dollár bevételt ért el a cég, ehhez képest a most prognisztizált 91 milliárd 26 százalékos visszalépés. A gyártóra nehezedő rendkívüli nyomásról árulkodik a gyors ütemben olvadó üzemi nyereséghányad is, amely az új előrejelzés szerint mindössze 9 százalékos - az előző évben ez még 15 százalék fölött volt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A történet másik része, hogy a tajvani gyártót súlyosan érinti az eladatlan raktárkészletek értékcsökkenési leírása is - a tavalyi telefonok gyorsan avulnak, eladásukra csak nagyon nyomott árakon van kilátás. A leírás nyomán mintegy 2,6 milliárd tajvani dolláros bevételkiesést regisztrált a HTC, az egyszeri hatás nélkül a bevételek 93,6 milliárdot tettek volna ki. A társaság közzétette a május havi gyorsjelentést is: az eladások összértéke 30 milliárd tajvani dollárt tett ki, ami 26 százalékos csökkenést jelent az előző év hasonló időszakához képest - az új modellekkel tehát még nem sikerült visszatérni az előző évi értékesítési szinthez.

A most előrejelzett pénzügyi eredmény így is drámai előrelépés a hihetetlenül gyenge első negyedévhez képest, ami csak részben tudható be a szezonális hatásnak. A HTC az év első három hónapjában 67 milliárd tajvani dolláros forgalmat tudott generálni, ehhez képest a módosított előrejelzésben szereplő 91 milliárd dollár is jelentős növekedés. A január-márciusi periódus nagyon gyenge teljesítményét kiemeli, hogy ebben az időszakban volt a távol-keleti ünnepi időszak is, amely hagyományosan meghúzza az eladásokat.

a címlapról