Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 15. 11:47

Négyezerötszáz forintért lehet Windows 8-ra frissíteni

Júniustól a Windows 7-et futtató PC-k vásárlói már kedvezményes Windows 8 vásárlási lehetőséget kapnak, írja bennfentes forrásaira hivatkozva a WinSupersite.

HIRDETÉS

A Microsoftnál régóta bevett gyakorlat, hogy egy új Windows-verzió megjelenése előtt kedvezmények kuponokat tesz elérhetővé a régebbi változatot megvásárló ügyfelek számára. Ennek célja, hogy a PC-vásárlások egyenletesek legyenek, egy új Windows-verzió várható érkezése miatt a vevők ne halasszák el a beszerzéseket, a "régi" gépek ne álljanak eladatlanul a raktárakban. A Windows 7 esetében a kedvezményprogram 2009. június 26-án kezdődött, a végleges operációs rendszer pedig október végén rajtolt.

Paul Thurrott, a WinSupersite szerzője szerint idén június 2-án indul a kedvezményes program, ez az időpont nagyjából egybeesik a Windows 8 utolsó nyilvános tesztverziójának (Release Candidate vagy az újabbkori nómenklatúra szerint Release Preview) megjelenésével. A Microsoft hivatalos kommunikációja szerint június első hetében jön a Release Preview, a végleges változat pedig 2012 második felében - ennél pontosabb információval egyelőre nem szolgál a cég. A Windows7 menetrendjéből kiindulva október-novemberi rajt a legvalószínűbb.

Csak egy lesz, de olcsón

A korábbi kedvezményprogramokhoz képest azonban lesz egy nagy különbség. Eddig a Windowst vagy windowsos PC-t vásárló ügyfél az új operációs rendszer megjelenésekor ingyenesen frissíthetett az előző verzióról az azonos képességű újabbra - aki például 2009 őszén Windows Vista Home Premiummal vett gépet, automatikusan jogosulttá vált a Windows 7 Home Premiumra, a Vista Businesst választók a Windows 7 Professionalra, és így tovább.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Az új verziónál azonban jelentően lecsökkentette a változatok (SKU) számát a Microsoft: x86 processzorokon futó változatból mindössze kettő lesz megvásárolható kiskereskedelmi forgalomban, az otthoni felhasználásra szánt Windows 8 és a vállalati Windows 8 Pro, ezekez csatlakozik egy nagyvállalati, mennyiségi licenc keretében beszerezhető Enterprise, valamint a tabletekre fejlesztett Windows RT. Paul Thurrott úgy tudja, a vállalat a kedvezményprogram keretében csak Windows 8 Próra engedi majd a frissítést Windows 7-ről, ennek az ára pedig jelképes 15 dollár, azaz mintegy 3 ezer forint lesz. (Update: úgy tudjuk, Európában 15 euróba kerül majd a frissítés, ami jelenlegi árfolyamon 4500 forint körüli árat jelent).

Apró léptekkel

Az otthoni és vállalati Windows 8 közötti legfontosabb különbség, hogy csak az utóbbi támogatja az olyan képességeket mint a Bitlocker, a VHD-ről bootolás, a tartományba léptetés, a csoportházirendből kezelés, a fájlrendszerszintű titkosítás és a Remote Desktop. Korábban már írtunk róla, hogy azok a vásárlók, akik "otthoni" Windows 8-ról szeretnének Windows 8 Próra váltani, az operációs rendszer cseréje nélkül, kiegészítő csomagok vásárlásával tehetik ezt meg, az "Add Features to Windows 8" menüből. Hogy pontosan milyen upgrade csomagok lesznek és mennyibe kerülnek majd, azt egyelőre nem tudni - ami biztos, hogy a DVD-lejátszást is feláras extraként adja a cég.

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 23. 19:40

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.