Szerző: Gálffy Csaba

2012. május 23. 11:46

Bemutatta második generációs ultrabookjait az ASUS

Gyakorlatilag azonos készülékházzal, de új belsővel érkezik az ASUS második generációs ultrabookja. Az Ivy Bridge-re épülő gépek szinte mindegyike FullHD kijelzőt kapott, a konstrukció pedig számtalan apró ponton módosult.

Gyorsan iterál az ASUS, mindössze néhány hónappal az eredeti ultrabook, a Zenbook bemutatása után itt a következő generáció, a Zenbook Prime. A modellcsalád háromtagúra bővült, a 11 hüvelykes UX21A és a 13 hüvelykes UX31A mellett megérkezett az UX32 is, amely valamivel vastagabb társainál, viszont olcsóbb, és dedikált grafikus vezérlővel is rendelhető.

Az új modellek érdekessége, hogy az UX21A és az UX31A szériatartozékként 1920x1080 pixel felbontású, IPS rendszerű kijelzőt kapott. Az ilyen felbontású és minőségű panel még a 15 hüvelykes modellek között is ritkaságnak számít, az ASUS azonban úgy döntött, hogy a táblagépek szegmensében már dúló felbontásháborút az ultrabookok között is kirobbantja. A megközelítés hozadéka egyelőre meglehetősen felemás, a magas pixelszám igen kis felületi elemeket (betűket, gombokat, képeket) jelent a kijelzőn - ez sok felhasználó számára kellemetlen lehet. A problémát csak fokozza, hogy a felbontásfüggetlen fejlesztés a windowsos alkalmazások alatt gyakorlatilag ismeretlen fogalom, a legtöbb alkalmazás egyszerűen nem skálázódik a megjelenítőn. Szerencsére a modern böngészők már kiválóan képesek nagyítani a weboldalakat.

A most bejelentett modellek legalább 4 gigabájt memóriával rendelkeznek, egyedül az UX32 bővíthető 6 gigabájtra. Az UX21 és UX31 esetében kizárólag SSD háttértár érhető el, az UX32 esetében a gyártó inkább HDD-SSD hibridre szavazott, a 320-500 gigabájtos merevlemez mellé 24 gigabájtos cache-ként működő SSD kerül. A gépek mindegyike Centrino N 6205 WiFi-vezérlőt kapott, amely képes két adatfolyamot küldeni-fogadni és támogatja a WiDi-szabványt is.

A Zenbookok fizikai méretek és kialakítása érdemben nem változott, a kiváló minőségű és prémium érzetet adó alumínium borítás változatlan maradt. A legnagyobb vastagság 9 milliméter az összes modell esetében, a tömegük rendre 1,1 (UX21), 1,3 (UX31) illetve 1,44 (UX32) kilogramm. Változtak viszont a beviteli eszközök, az ASUS új billentyűzetet fejlesztett a gépekhez, amelynek immár háttérvilágítása is van és hosszabb utakon járnak a gombjai. Az ultrabookok Achilles-sarkának számító touchpad esetében pedig végre nem kötöttek semmilyen kompromisszumot a tajvaniak, az új modellcsalád már kizárólag Elan gyártmányú érzékelőkkel rendelkezik (a korábbi modell vegyesen használt Cypress és Elan egységeket).

A mai bejelentés furcsasága, hogy a számítógép műszaki alapjait adó, alacsony fogyasztású Ivy Bridge processzorokat még a gyártó Intel hivatalosan nem jelentette be, így az ASUS sem tehette közzé a pontos specifikációkat. Nem tudni tehát, hogy melyik modellben milyen processzorok érhetőek el, csupán annyit árult el a gyártó, hogy Core i5 és i7 családba tartozó lapkák hajtják majd a gépeket.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az Anandtech az Intel-féle titoktartási egyezményt betartva már le is tesztelte a kisebbik modellt, ennek nyomán derült fény az új platform nagy újdonságára: a processzorok hőkerete manuálisan állítható. A tesztelt gép maximális fogyasztása alapállapotban 17 watt, ez két lépcsőben 13 wattra mérsékelhető. Ebben az állásban a processzor fogyasztását a firmware limitálja, és a beállított értéket elérve korlátozza az órajelet. Ez nyilván bizonyos teljesítménycsökkenéssel jár, de a hőtermelés korlátozása jótékony hatással lehet a fém készülékház melegedésére illetve a ventilátor hangjára is - egyes esetekben így jól jön az extra opció. A fogyasztás limitálása ugyanakkor várhatóan érdemben nem befolyásolja az akkus üzemidőt, a modern processzorok 'race-to-idle' filozófia alapján működnek, a rájuk bízott feladatot minél gyorsabban elvégzik, hogy hamarabb alacsony sebességre kapcsolhassanak, a teljesítmény korlátozása a munkával töltött időt hosszabbítja meg, kézzelfogható megtakarítás nem keletkezik.

A hivatalos információk szerint az új modellek legolcsóbb tagja az UX32 alacsonyabb felbontású kijelzővel és dedikált GPU nélkül, ez 800 dollárba kerül majd. Ugyanez a modell 1080-as IPS kijelzővel és NVIDIA 620M grafikával (Optimus rendszerben) 1300 dollárt kóstál majd. Az UX31 belépő ára 1100 dollár lesz, a csúcsmodell pedig 1600 dollárba kerül majd. Az UX21-es modellek árát az ASUS egyelőre nem közölte.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról