Szerző: HWSW

2012. május 14. 15:36

"Van, akitől többet várunk" - a Greenpeace válaszol

Kritikus hangvételű cikkünkre írt választ a környezetvédő szervezet, amelyet változtatás nélkül közlünk.

Gary Cook, a Greenpeace IT közpolitikai elemzője, az eredeti tanulmány szerzőjének reakciója a HWSW "Az Apple adatközpontját támadja a Greenpeace" című április 18-i cikkére:

A számítási felhő gyors növekedése miatt az IT-ágazatnak minden feltétele adott ahhoz, hogy vezető szerepe legyen megújuló, tiszta energiák alkalmazásában. A How Clean is Your Cloud? című, áprilisban kiadott jelentésben (magyar összefoglalója Maszatos adatok címmel jelent meg) a Greenpeace a világ felhőberuházásaiért leginkább felelős főbb cégeket értékelte - megvizsgáltuk a 14 vezető IT-cég energetikai választásait; kiemeltük, mely cégek létesítenek megújuló energiával ellátott felhőt, és mely vállalatok döntenek úgy, hogy egyébként innovatív platformgyáraikat az egyik legkoszosabb áramforrásra kötik.

Néhány cég, mint a Google és a Yahoo, elkötelezettséget mutatnak a tiszta energia iránt, de az Apple már zsinórban a második évben rossz jegyet kapott mindegyik kategóriában - az indokok közé tartozik az átláthatóság hiánya, illetve a jórészt szénerőművek által üzemeltetett adatközpontokba történő beruházások. Új jelentésünkről beszámoló cikkük sajnos olyan következtetéseket vont le elemzésünkkel kapcsolatban, amelyek további magyarázatot igényelnek, hogy olvasóik a teljes képet ismerhessék.

Mivel az Apple és számos más cég nem hajlandó közzétenni az adatközpontjaik által felhasznált áram mennyiségéről szóló adatokat, a jelentés óvatos ipari referenciaértékeket használ annak az áramigénynek a kiszámítására, amelyet e cégek adatközpontjai akkor érnek majd el, ha azok teljesen elkészülnek. Ez nagyban különbözik a jelenlegi fogyasztástól, amely szinte mindig alacsonyabb értéket mutat. Mi a becsléseinkkel a létesítmények legvégső energiaigényére összpontosítottunk, mert ez az előrevetített növekedés hajtja a jövőbeli energiaszükségleteket fedező új áramtermelési kapacitásba történő beruházásokat, illetve szolgál indokul a piszkos szénerőművek üzemben tartására ahelyett, hogy leállítanák azokat.

Az Apple esetében úgy becsültük, hogy az észak-karolinai Maidenben épülő új iDataCenter maximális teljesítménnyel üzemelve 100 MW-nyi, túlnyomórészt a Duke Energy-től származó áramot fogyasztana - ez az áramszolgáltató vállalat a rendkívül romboló hatású hegytető-eltávolításos bányászattal kitermelt szenet használ. A számításunk elsődlegesen azon alapult, hogy az Apple 1 milliárd dollár beruházását vállalta az új létesítménybe, emellett kisebb súllyal figyelembe vettük az épület óriási, több mint 46 000 négyzetméteres alapterületét is.

A jelentés elkészítése során megmutattuk a becsléseinket az Apple-nek, de a cég nem volt hajlandó megosztani a saját adatait az áramfogyasztásról. Miután viszont megjelentettük a tanulmányt, az Apple azonnal igyekezett lekicsinyíteni a Duke-tól a jövőben vásárolt áram mennyiségét azáltal, hogy nyilvánosan kijelentette: az iDataCenter tervezett teljesítménye mindössze 20 MW, amely sokkal kisebb a mi 100 MW-os becslésünknél, és a helyszíni megújulós erőművek a létesítmény áramigényének 60%-át fogják fedezni, ezáltal a maideni lesz a valaha épült legzöldebb adatközpont

Noha mi is azt szeretnénk, ha ez így lenne, az Apple már vállalt méretű beruházásából, valamint a Duke által az Apple számára felajánlani tervezett piszkos energiából az következik, hogy ha az Apple nem változtat, az iCloud adatközpontja alapvetően mégiscsak szénnel fog menni.

Napvilágra kerültek az Apple növekedési tervei

A helyi hatóságoknak benyújtott nyilvános dokumentumok azt mutatják, hogy az Apple tervei számottevően túlnyúlnak azon a 20 MW-on, amennyit a cég hajlandó a vásárlóinak bevallani, és úgy tűnik, az Apple a létesítmény kezdeti fázisának áramszükségletéről beszél csak. Az említett nyilvános dokumentumok felfedik, hogy az Apple 24 tartalék dízelgenerátorra kért és kapott engedélyt, amelyek 54 MW-nyi elektromossággal lennének képesek ellátni az iDataCentert.
Minden adatközpontnak szüksége van dízelgenerátorokra helyszíni tartalékként, hogy áramszünet esetén a létesítmény tovább üzemelhessen, és számos cég telepít további redundáns kapacitást a biztonság növelésére. Az Apple az engedély kérésekor ezen generátorok névleges kapacitásának 75%-át jósolta a létesítmény normál fogyasztásaként; ez 41 MW-ot jelent, mintegy kétszeresét annak, amit az Apple állított a Greenpeace kampányának elindulása után. (Lásd az Apple engedélykérelmét és az engedélyt.)

Azt is tudjuk, hogy nem ez a 41 MW az Apple Észak-Karolinában tervezett bővítésének felső határa. Amikor a vállalat először jelentette be, hogy Maidenben fogja megépíteni az iDataCentert, a beszámolók szerint egy második ugyanilyen létesítmény is része volt az Apple hosszú távú terveinek a helyszínen, sőt a szerződés, amelyet az Apple Maiden városával és az észak-karolinai Catawba megyével kötött, kifejezetten megengedi a cégnek, hogy újabb 1 milliárd dollárt ruházzon be - amely rádupláz az Apple eredeti vállalására -, ugyanazokkal az adókedvezményekkel. A Duke a maga részéről nehezen tudja kendőzni lelkesedését az Apple további beruházásainak kapcsán-ez weboldalán is megjelent. A Duke Energy szerint az Apple az a fajta fogyasztó, ahol a fogyasztásmérő egyre gyorsuló ütemben pörög és pörög. Ez az idézet, és a Duke többi megnyilvánulása arról, hogyan lép az Apple a Duke első 10 fogyasztója közé, nemrég különös módon eltűnt a Duke weboldaláról.

A prineville-i adatközpont esete

Miután a Greenpeace elindította a "Maszatos adatok" kampányt - amelyben felszólítja az Apple-t és más nagy IT-cégeket, hogy azok kötelezzék el magukat adatközpontjaik tiszta energiával való ellátása mellett -, az Apple bejelentette, hogy az Oregon állambeli prineville-i adatközpontja "100%-ban megújulókkal" fog működni. Azonban később a Pacific Power, az oregoni áramszolgáltató elmondta, hogy a létesítmény nem fog közvetlenül 100%-ban megújuló energiával üzemelni, hanem a szolgáltató fog megújulóenergia-tanúsítványokat (REC-ket) vásárolni az Apple nevében.

Nagy különbség van a megújuló energia közvetlen vásárlása és a megújulós "tanúsítványok" vásárlása között. Ez utóbbi arra alkalmas, hogy javítsa egy cég megítélését, de az iCloud egyetlen elektronnyi tiszta energiával sem kap többet. Ellenkezőleg, a Pacific Power energiaszerkezetének 60%-át a szén teszi ki, vagyis az oregoni központ pontosan ennyi részben fog szénből üzemelni. Ha az Apple annyira komolyan gondolja a tiszta felhőre vonatkozó célt, mint amennyire mi reméljük, biztosan rá fog találni Oregon számos valóban megújuló megoldására.

Amit az Apple-nek valójában tennie kellene

Az Apple-nek átláthatóbbá kell tennie az energiaigényeit, és bemutatni, miként fognak leállni a szénről. Szerencsére vannak jó minták a cég számára. Amint azt a How Clean is Your Cloud? jelentésben is kiemeljük, más cégek, például a Google és a Facebook már dolgoznak rajta, hogy felhőiket megújuló energiával lássák el. A Google nemrég 25-ről 35%-ra emelte a megújuló energia vásárlásának arányát a teljes energiahasználatában, és közel 900 millió dollárt fektetett tiszta energiájú beruházásokba az elmúlt két évben. A Facebook szintén jelentős kötelezettségeket vállalt a megújulókra való átállás felé haladva, mivel a közelmúltban megkezdett beruházás a svédországi Luleá-ban szinte kizárólag megújuló energiával fog működni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Számos megoldás áll az Apple rendelkezésére ahhoz, hogy csökkentse szénfüggését. A cég kihasználhatná a piaci erejét, hogy a tisztább lehetőségek felé forduljon, illetve, hogy a hegytető-eltávolításos bányászat megszüntetésére kényszerítse a Duke Energy-t. Az Apple-nek követnie kellene, vagy akár meg is előzhetné a szilícium-völgybeli és észak-karolinai szomszédját, a Facebookot - utóbbi olyan céges előírások felállítására vállalkozott, amelyek kimondanák, hogy a jövőbeli adatközpontokat olyan helyekre kell építeni, ahol hozzá lehet férni megújuló energiákhoz, illetve hogy nyomást kell gyakorolni az ottani áramszolgáltatókra, hogy azok növeljék a megújulókhoz való hozzáférést.

Az Apple az innovativitásáról híres. Úgy kellene vezetnie az információtechnológiai ipart, ahogyan arra csak ő képes. Kérem, látogassák meg a maszatosadatok.hu-t, hogy egyrészt figyelemmel kövessék, hogyan felel az Apple, a Microsoft és az Amazon a kihívásainkra, másrészt a cégek tudomására hozzák akaratukat, hogy ezek a vállalatok (is) megújuló energiával lássák el felhőiket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról