Szerző: Gálffy Csaba

2012. május 11. 08:14

A felső kategóriát is meghódítja az NVIDIA

Szinte változatlanul kiadta a csúcskártyájának "újrahasznosított" változatát az NVIDIA. A működésképtelen magokat kikapcsolták, a teljesítmény azonban alig csökkent - az ár viszont 25 százalékkal alacsonyabb.

A GeForce GTX 680 bemutatása után mindössze hat héttel debütál a csúcsmodell "fegyverhordozója", a GTX 670 is. A "kisebb" kártya továbbra is a felső kategóriába tartozik, teljesítménye és ára is ebbe a szegmensbe sorolja. A GTX 670 alapja a nagyobb modellben is megtalálható GK104, azaz Kepler kódnevű GPU, azonban a kisebb modellben a gyártó letilt egy nagy feldolgozóblokkot, a 8 SMX közül csak 7 marad működőképes.

Érdekes módon a lapka egyéb elemeit az NVIDIA nem tiltotta le, így a 256 bites memóriavezérlő és a 32 ROP érintetlen maradt. A GPU órajeleit azonban némileg visszavágta a gyártó, a névleges sebesség 9 százalékkal, a turbózott sebesség pedig 7 százalékkal alacsonyabb - a memóriaórajelek viszont változatlanok maradtak. További öröm, hogy a kártyák a nagy testvérhez hasonlóan 2 gigabájt, GDDR5 szabványú memóriát hordoznak.

Az Anandtech tesztje szerint ezekkel a módosításokkal a GeForce GTX 670 nagyon nagy felbontáson (2760x1600 pixel) is mindössze 7 százalékkal lassabb a GTX 680 csúcskártyánál. A memoria-sávszélesség által korlátozott játékokban pedig gyakorlatilag megkülönböztethetetlen a két kártya sebessége - mindezt 25 százalékkal olcsóbban adja a most bejelentett modell.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A nagy versenytárssal, a Radeon HD 7970-nel összehasonlítva a GTX 670 megközelítőleg azonos teljesítményt nyújt. A két kártya közé mégsem tehető egyenlőségjel, a gyökeresen eltérő architektúra miatt játéktól függően hol az egyik, hol a másik ver 20 százalékot az ellenfélre. Mivel azonban a GeForce mintegy 20 százalékkal olcsóbb és számottevően kevesebbet is fogyaszt, a néhány speciális esettől eltekintve egyértelműen jobb vételnek tűnik a zöldek kártyája.

A GeForce GTX 670 ajánlott fogyasztói ára 400 dollár, a gyári tuningos, egyedi hűtéssel és magasabb órajelekkel szállított kártyák azonban ennél számottevően drágábban is lehetnek.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról