Szerző: Dojcsák Dániel

2012. május 10. 17:16

Megbénították a Ustreamet az oroszok

Tegnap moszkvai idő szerint délután fél 3-kor történetének legnagyobb és legpusztítóbb erejű szolgáltatásmegtagadásos támadássorozatát szenvedte el a Ustream. A szolgáltatás 10 órán keresztül elérhetetlen volt az egész világon. A támadás célja az orosz kormányellenes tüntetéseket közvetítő civil újságírók elhallgattatása volt.

Ez nem a Ustream videószolgáltatása, hanem a szólásszabadság elleni támadás volt, mondta a HWSW-nek Brad Hunstable, a Ustream egyik alapítója. A támadással több ENSZ-alapelvet is sértettek a támadók, a Ustream felvette a kapcsolatot a legmagasabb szintű amerikai kormányzati szervekkel, Hunstable tegnap este az oroszországi amerikai nagykövettel is beszélt tegnap este az esetről.

Hunstable elmondása szerint tegnap folyamatosan váltakozó metódusokkal körülbelül 40 ezer különböző szerverről támadták a szolgáltatást. A támadások főként orosz, iráni és kazah forrásból érkeztek a rendelkezésre álló adatok szerint, és a használható protokollok széles palettáját vonultatták fel, szám szerint hét különbözőt, hogy minél nehezebb legyen kiszűrni a rosszindulatú lekéréseket. Az alapító-cégvezető szerint ilyen mértékű és komplexitású támadást még soha nem láttak, így nem is volt esélye a háttérrendszernek, hogy állva maradjon.

Nem volt még hasonló

Alapjában véve a Ustream nem saját veszteségeit állítja fókuszba, Hunstable szerint nem érte jelentős anyagi kár a vállalatot, sokkal fontosabb, hogy a szólásszabadság sérült. A havi 55 millió felhasználót elérő videószolgáltatás a XXI. század egyik fontos új médiuma, amin keresztül - akár egy okostelefonnal felvértezve - bárki szabadon élő közvetítést adhat a világ bármely pontjáról. A politikai tartalom így nem véletlenül népszerű, sok országban az elégedetlen civilek a rendszer által nem kontrollálható csatornát favorizálják a kommunikációra.

Az orosz támadás nem volt minden előzmény nélküli: fél év alatt harmadik alkalommal érte hasonló atrocitás a szolgáltatót, de a korábbiak sokkal kisebb volumenűek voltak, a kiesés ott alig 1-1 órányi volt, tudta meg a lapunk. A mostani támadással szemben a Ustreamnek semmi esélye nem volt, hiszen annak ellenére, hogy tízezres nagyságrendű élő videóközvetítés zajlik folyamatosan, tehát komoly szerverháttérrel rendelkezik a cég, egy ilyen komplex DDoS forgalommal szemben “kicsi” weboldalnak számít az interneten. A támadások korábban is konkrét csatornák elhallgattatásáról szóltak, így volt ez most is: a “reggamortis1” nevű felhasználó Putyin újra elnökké választása miatt szervezett ellentüntetéséről küldött közvetítése bizonyult túl soknak a hatalmat támogatók szerint.

Beszéljenek csak!

Mindezek ellenére a Ustream nem mond le arról, hogy a jövőben is támogassa a politikai tartalmakat, sőt, bátorítja a felhasználókat, hogy minden olyan eseményről közvetítsenek, ami érdeklődésre tart számot. A Ustream az USA-ban is nagy lökést kapott az elnökválasztási kampány időszakában, de a demokrácia ottani fejlettségi szintjén az ellenvélemény közvetlen ellehetetlenítése nem dívik. A keleti társadalmak nyersebb közéleti kultúrája viszont teret ad a szélsőséges megmozdulásoknak, így a Ustream népszerűvé válásával párhuzamosan egyre több ehhez hasonló támadás célpontja lehet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A célkeresztbe kerülés egyfajta elismerés is a cégnek, hiszen ebből az derül ki, hogy rajta keresztül fontos, hatást elérni képes tartalmak érhetők el - akit el akarnak hallgattatni, azt mindig érdemes figyelni. A Ustream pedig most rá is tett egy lapáttal, ugyanis a szolgáltatás újraélesztése után azonnal elindították az orosz nyelvű aloldalt, amit valamivel későbbre terveztek, illetve címlapos kiemelést kaptak a tüntetés közvetítései.

A magyar-amerikai Ustream számára tehát nem feltétlenül sült el rosszul a szervezett támadás, hiszen most egész Oroszország lelkesen figyeli a szolgáltatást, illetve a nyugati világsajtóban is komoly visszhangot kapott az eset. Ennyi médiafigyelmet pedig bármilyen erős reklámkampánnyal sem lehetne elérni. Remélhetőleg a szolgáltató a következő években erősödik annyit, hogy még az ilyen skálázott támadásoknak is képes legyen ellenállni. Az már most is biztos, hogy bizonyos piacokon a személyes videóközvetítés alfája és omegája a Ustream.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról