Szerző: Koi Tamás

2012. április 24. 08:26

Operásodik a Nokia új böngészője

Frissítette olcsóbb, belépőszintű mobiltelefonjaival használható, saját fejlesztésű böngészőprogramját a Nokia. A cég szerint az új verzióval a mobilos böngészés könnyebbé és gyorsabbá válhat.

A Nokia bejelentette, hogy elkészült és mindenki számára elérhető a Series 40-es mobiltelefonokon futó Nokia Browser új, 2.0-es verziója, mellyel kényelmesebben és gyorsabban nézhetik meg az internetes tartalmakat a felhasználók. Az, eredetileg a barcelonai Mobile World Congressen bemutatott szoftver legfőbb újdonsága, hogy egy speciális, proxyalapú rendszer segítségével  képes csökkenteni az egy weboldal betöltése által generált adatforgalmat, akár 90 százalékkal is, miközben az oldalak betöltéséhez szükséges idő a harmadára csökkenhet.

A tavalyi év közepén megjelent Nokia Browser új verziója ugyanazon az elven működik, mint a norvég Opera Software Opera Mini nevű megoldása. A böngésző valójában mindkét rendszer esetén csak egy megjelenítőablak, mely a weboldal egy távoli szerver által előre lerenderelt képét jeleníti csupán meg. Ezzel leginkább azok a felhasználók veszik hasznát a programoknak, akik olyan területen élnek, ahol a mobil szélessávú szolgáltatások nem elérhetők.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új böngésző a proxyalapú háttérrendszeren túl teljesen megújult kezelőfelületet is kínál, mellyel a felhasználók a különféle webes tartalmak mellett könnyebben férhetnek hozzá a több mint 10 ezer alkalmazást tartalmazó, speciálisan S40-es készülékek számára létrehozott piactérhez. A Nokia Browser 2.0 emellett megújult letöltéskezelőt is kapott, mely immár a háttérben is képes működni és támogatja bizonyos tartalmak elmentését későbbi, offline fogyasztáshoz. A Nokia Browser 2.0 a népszerű közösségi hálózatokkal is szorosabb integrációt alkot, így a felhasználók - akárcsak az Opera Mini esetében - könnyűszerrel, egy gombnyomással megoszthatják ismerőseikkel az általuk fogyasztott webes tartalmak elérhetőségét.

A Nokia Browser 2.0 mostantól gyárilag rákerül az összes új S40-es készülékre, köztük a teljes Nokia Asha-sorozatra, a meglévő tulajdonosok pedig vagy rendszerfrissítés útján juthatnak hozzá a frissítéshez, vagy közvetlenül a Nokia Store-on keresztül, ahonnan a program ingyenesen letölthető.

a címlapról