Szerzők: Dojcsák Dániel, Gálffy Csaba

2012. március 28. 16:08

Itthon is tévesen reklámozzák az új iPadet

A magyarországi kereskedők egységesen 4G-s változatként hivatkoznak az új iPad mobilmodemmel felszerelt változatára, noha ez a modell képtelen a hazai LTE-hálózatokat használni.

Az itthon iPadet forgalmazó Apple-kereskedők pontosan tudják, hogy a 4G megnevezés téves, illetve megtévesztő. Az iPad termékoldal alján jellemzően rendkívül apró betűkkel szerepel, hogy "A 4G LTE támogatása csak az AT&T és a Verizon hálózatán az Egyesült Államokban, illetve a Bell, a Rogers és a Telus hálózatán Kanadában érhető el." Ennek fényében pedig különösen érthetetlen, hogy itthon miért 4G-s eszközként reklámozzák a terméket.

A kereskedők is tudják

Megkeresésünkre az egyik magyarországi hivatalos kereskedő elismerte, hogy a harmadik generációs iPad itthon soha nem lesz képes 4G-s kapcsolatra. A kereskedők azzal védekeznek, hogy a termék elnevezése ("WiFi 4G") az Apple-től származik, nekik azt kell átvenni. A kereskedő megerősítette, hogy ebben nekik kiskereskedelmi eladóként mozgásterük nincs, a termék elnevezéséről az Apple megfelelő szervezete hoz döntést.

Ausztráliában az ottani fogyasztóvédelmi hatóság azonnal felvette a kesztyűt és nagy értékű büntetéseket helyezett kilátásba amiatt, hogy az Apple iPad 4G elnevezés megtévesztő, ugyanis az ottani gyors mobilinternet hálózatokkal sem kompatibilis az új táblagép. Az Apple azonnal e-mailben kereste meg az ausztrál vásárlóit, s a levélben részletezte, hogy a 4G elnevezés mire vonatkozik, illetve arról, hogy az ottani hálózatokon milyen maximális sebességre lehet számítani.

Ausztráliában már áll a bál

Várhatóan az Apple üzletekben és minden marketingkommunikációs felületen is fel kell majd tüntetni, hogy a 4G elnevezés nem jelenti azt, hogy a helyi LTE-hálózatokon működne az új iPad. Az ausztrál törvények megsértéséért lehetséges, hogy akár 1,15 millió dollárnyi büntetést is ki kell fizetnie az Apple-nek és előfordulhat, hogy valamilyen módon kompenzálnia kell a csalódott vásárlókat is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Magyarországon tudomásunk szerint egyelőre nincs napirenden a 4G elnevezés problematikája, a kereskedők és az Apple nyugodtan hirdethetik a készüléket ezzel a névvel, illetve a specifikációból sem kell itt törölni az LTE-képességet. A hazai fogyasztóvédelmi és versenyhivatali gyakorlat általában úgy működik, hogy önállóan nem indítanak vizsgálatot, minden esetben feljelentések, bejelentések nyomán lép működésbe a fogyasztói érdekeket védő mechanizmus. Ez azt jelenti, hogy amennyiben itthon is születik kellő számú panasz, akkor előfordulhat, hogy a magyar fogyasztóvédelem is kötelezi az Apple-t, illetve disztribútorait arra, hogy pontosítsák az elnevezést és a leírást. Addig is a fogyasztók éberségén múlik, hogy megvezeti-e őket a 4G felirat, vagy eljutnak az apró betűs részekig is.

Az LTE sem 4G - még

A történetben már csak hab a tortán, hogy valójában a ma működő gyors mobilinternet hálózatok egyike sem nevezhető igazi 4G-nek. A Nemzetközi Telekommunikációs Unió, amely a távközlési szakma világméretű csúcstestülete, január végén ült össze tisztázni a 4G-s elnevezésre vonatkozó korlátozásokat. A testület megerősítette korábbi állásfoglalását, miszerint 4G-s mobilhálózatnak az nevezhető, amelynek átviteli tempója eléri a 100 megabites valós sebességet, akár 100 MHz-es csatornafelhasználással. Az ITU kritériumainak jelenleg egyetlen kereskedelmi hálózat sem felel meg, függetlenül attól, hogy az adott szolgáltató marketingcsapata ráaggatta-e a 4G-s megjelölést a hálózatra.

Az elnevezés a valós, mindennapi vállalati kommunikációban már jóval szélesebb körben használatos, az amerikai T-Mobile például saját HSPA+ technológiára épülő hálózatát is 4G-nek tartja. A napokban azonban az AT&T is elkezdte 4G-ként jellemezni a leggyorsabb 3G-s hálózatait, érdekes módon az Apple-n is sikerült keresztülverni, hogy az iPhone 4S ilyen környezetben már megjeleníti a 4G logót - egyelőre csak az AT&T hálózatán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról