Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 20. 10:57

Hosztingcégeknek szánja új Opteronjait az AMD

Elrajtolt az AMD legkisebb szerverekbe és munkaállomásokba szánt Opteron-sorozata. A 3200-as típusjelű chipek lényegében a csúcskategóriás asztali gépekbe szánt, tavaly ősszel bemutatott Zambezivel egyeznek meg.

Három új Opteronnal gazdagította kínálatát az AMD: a 3200-as sorozatú processzorokat egyutas szerverekbe és munkállomásokba szánja a cég. A termékvonalban jelenleg két 45 wattos négymagos és egy 65 wattos nyolcmagos modell található, a 3250 EE és 3260 EE alapórajele 2,5, illetve 2,7 GHz, ez turbóval 3,5, illetve 3,7 GHz-ig kúszhat fel. Az Opteron 3280 EE már nyolcmagos, ennek megfelelően az órajele is alacsonyabb, 2,4 (turbóval 3,4) GHz. A Bulldozer mikroarchitektúrára épülő chipek magpáronként 2 megabájt L2 cache-sel rendelkeznek, de mindhárom chip 8 megabájt harmadszintű gyorsítótárat kapott.

A 3200-as sorozatú Opteronok kétcsatornás DDR3 memóriavezérlővel rendelkeznek és 1333, valamint 1600 MHz-es effektív órajelű modulokat támogatnak, de csatornánként egy modul használata esetén lehetőség van 1866 MHz-es órajel elérésére is. A maximálisan támogatott memóriakapacitás 32 gigabájt, amelyet 8 gigabájtos DIMM modulok segítségével lehet elérni. Mivel egyfoglalatos rendszerekbe szánt chipekről van szó, egy HyperTransport 3.0 interfészt aktivált bennük az AMD, ennek sávszélessége 5,2 GT/s.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A chipeket elsősorban a webhoszting-cégeknek ajánlja az AMD. Ahogy arról már korábban többször is írtunk, az egy olyan vásárlói szegmens, ahol szerverek ezrei üzemelhetnek, az alacsony bekerülési és üzemeltetési költség mindennél fontosabb. Itt az AMD alacsony áraival sikeresen veheti fel a versenyt a vállalati alkalmazásokra koncentráló Xeonokkal szemben, ugyanis a teljesítmény, vagy az azonos teljesítményre eső magasabb magszám nem olyan fontos, a futtatott szoftverek ritkán licencelődnek magszám alapján, gyakran egyáltalán nem is kell utánuk licencdíjat fizetni, mivel szabad szoftverek, vagy saját fejlesztésűek is lehetnek.

Az alacsony platformszintű ár elérése érdekében AM3+ foglalatba illeszkednek az új Opteronok, vagyis gyakorlatilag az asztali gépekével összemérhető költség mellett építhetők rájuk egyszerű szerverek - ugyanakkor a lapkák ugyanazokon a szigorú tesztelési és validálási folyamaton esnek át mint a szerverchipek, valamint megkapják a legfontosabb szerver operációs rendszerek üzemeltetési tanúsítványait is. A vállalat úgy számol, hogy már 500-600 dollár közötti áron lehet szervert építeni az Opteron 3250 köré, vagyis a papírvékony nyereséggel dolgozó szerverhoszting-cégek rövidebb megtérülési idővel számolhatnak mint a picit drágább Xeon E3-alapú modellek esetében.

A vállalat tájékoztatása szerint a Tyan, az MSI, a SuperMicro és a Dell már megkezdte az Opteron 3200-as sorozatú chipekkel kompatibilis szerveralaplapok és -platformok szállítását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról