Szerző: Koi Tamás

2012. március 9. 16:24

Nem tudták elkaszálni a negyedik mobilszolgáltatót

Hiába támadta meg mindhárom hazai mobilszolgáltató a hírközlési hatóság január végén született frekvenciaaukció-lezáró határozatát, a fellebbezésnek nem adott helyt a másodfokon eljáró szerv. Jön az új piaci szereplő.

Nem tudták jogi úton elgáncsolni a negyedik magyarországi mobilszolgáltató megjelenését lehetővé tevő hatósági határozatot a hazai mobilszolgáltatók: A Magyar Telekom, a Vodafone és a Telenor a rendelkezésre álló határidő alatt fellebbezést nyújtott be a január végén hozott döntés ellen, a másodfokon eljáró szerv azonban lapunk információi szerint ma ellenük döntött. A január 31-i határozatban többek közt az szerepelt, hogy az állami cégekből álló konzorcium nettó tízmilliárd forintért 5 MHz-nyi duplex frekvenciablokkhoz jutott hozzá a 900 MHz-es sávban, valamint további, összesen 30 MHz-nyi frekvencia használati jogát nyerte meg az 1800-as és a 2100 MHz-es sávban - vagyis létrejöhet egy új mobilszolgáltató az országban.

A szabály az szabály!

A három hazai operátor eljárási hibák sorozatára hivatkozva támadta meg a határozatot, jóllehet részletekről egyik cég sem volt hajlandó nyilvánosan beszélni. Az operátorok ugyanakkor nagy valószínűség szerint többek közt azt kifogásolták, hogy a hatóság menet közben többször is módosított a kiírási dokumentáción, többnyire úgy, hogy ezzel előnyösebb helyzetbe hozta a piacra potenciálisan belépő új szereplőt.

Azzal, hogy a hatóság hírközlésért felelős alelnöke, Mátrai Gábor másodfokon is helybenhagyta az elsőfokú határozatot, immár minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a Magyar Posta, a Magyar Villamosművek és a Magyar Fejlesztési Bank konzorciuma megkezdhesse a felkészülést a negyedik mobilszolgáltató év végén esedékes indulására. A másodfokú döntés egyébként jóval a rendelkezésre álló 45 napos határidő lejárta előtt született, ezzel az állami mobilcég alig több mint két hetet vesztett csak.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az új szolgáltató indulásához a három már piacon lévő szolgáltatóknak mielőbb nemzeti roamingmegállapodást kell kötnie a negyedik operátorral, így - akárcsak a Vodafone piacra lépésekor - az ügyfelek a kezdetekkor a Magyar Telekom, Telenor és Vodafone hálózatát fogják használni a telefonáláshoz és mobiladat-forgalmazáshoz. Az új szereplőnek első körben a nagyobb, 30 ezernél több lelket számláló városokban, valamint a főbb közlekedési útvonalak mentén kell megkezdenie a saját hálózat kiépítését.

Közbeszerzési eljárások hada jöhet

Ez egyébként szakértők szerint a frekvencia megszerzésén túl évekre előre több százmilliárd forintos befektetéssel jár majd az állam részéről. Az új cég üzleti modellje nem hivatalos információk szerint elsősorban az állami szektor kiszolgálására, valamint adatszolgáltatás nyújtására fókuszálhat. A negyedik mobilszolgáltató létrejötte a nagy infrastruktúra-beszállító cégeknek kifejezetten kedvezhet, a konzorcium ugyanis a másodfokú döntést követően várhatón százmilliós értékű beszállítói tendereket írhat ki, ahol olyan piaci szereplők indulhatnak, mint az Ericsson, a Huawei, a ZTE, a Nokia-Siemens Networks vagy az Alcatel-Lucent. A cégeknek a hatályos magyar jogszabályok értelmében közbeszerzési eljárás keretén belül kell megmérkőzniük egymással

A Vodafone, a Telekom és a Telenor számára most már csak a bírósági fellebbezés marad jogorvoslati lehetőségként, ez azonban már nem halasztó hatályú, vagyis a negyedik szolgáltató zavartalanul megkezdheti a működését, illetve a hálózat kiépítését. A bírósági döntés emellett jó eséllyel évekig is elhúzódhat - a 2008-as frekvenciatendert lezáró NHH-határozatot szintén megtámadták, de az ügyben azóta sem született bírósági döntés. Úgy tudjuk, hogy ettől függetlenül jelen esetben a szolgáltatók közül mindegyik él a bírósági jogorvoslat lehetőségével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról