Szerző: Koi Tamás

2012. március 8. 11:50

Komoly fejfájást okozhat a mobilszolgáltatóknak az új iPad

Az új iPad bemutatásával egy időben megnövelte az alkalmazás-piactérre feltöltött tartalmak letöltési limithatárát az Apple, ezzel előnyösebb helyzetbe hozva a fejlesztőket. A limit módosítása miatt ugyanakkor idővel a mobilszolgáltatók feje fájhat majd.

HIRDETÉS

A korábbi 20 megabájtról 50 megabájtra emelte tegnaptól az okostelefonokhoz, valamint tabletekhez fejlesztett mobil alkalmazások letöltési mérethatárát az Apple - a korlátozás módosítása kizárólag a mobilhálózatokon keresztüli letöltésre vonatkozik. A változtatásra elsősorban a nagyobb kijelzőfelbontást használó eszközök miatt volt szükség, a programok tárhelyszükséglete és az eszköz által használt felbontás közt a grafikus elemek mérete miatt ugyanis szoros összefüggés van.

Az új iPad a 2048x1536 pixeles Retina kijelzőjével a mobileszközök mezőnyében a legnagyobb felbontást biztosító kütyü lett, a módosítást azonban ez önmagában még nem feltétlenül indokolná. Csakhogy az App Store választékában számos olyan alkalmazás található, mely egyszerre több eszközzel is (például az új iPaddel, illetve az iPhone 4S-sel) kompatibilis - ilyenkor az eleve nagyobb felbontásban elkészített grafikus elemeket adott esetben többször, többféle formában is be kell illeszteni a csomagba, ez pedig óhatatlanul megnöveli a tárhelyszükségletet, ezzel együtt nagyobb letöltési adatforgalmat is generál.

Míg a változtatás a fejlesztők számára egyértelműen kedvező hozadékkal járhat, utóbbi szempontot figyelembe véve a mobilszolgáltatók számára komoly fejfájást okozhat, ha a jelenség trendszerűvé válik. A több régióban is jelentős kapacitásproblémákkal küszködő operátorok hálózatára a nagyobb méretű appok letöltése ugyanis nagyobb terhet ró, nem beszélve az alkalmazások által utána generált adatforgalomról.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A jelenség a mobiladat-hálózatok bedugulásához vezethet azokon a gócpontokon, ahol több felhasználó koncentrálódik - tipikusan ilyenek a nagyvárosok, metropoliszok legforgalmasabb területei. Emlékezetes, hogy egyes nyugati szolgáltatók az iPhone megjelenése után kénytelenek voltak lokális szinten a tervezett ütemnél gyorsabban bővíteni a hálózatukat, mivel a rengeteg alkalmazást kínáló, folyamatosan adatkapcsolatban lévő telefonok jelentette terhelés miatt olykor már az alapszolgáltatások üzemszerű működése is veszélybe került.

A most módosított letöltési limitek a Wi-Fi hálózaton keresztül letöltött alkalmazásokra nem vonatkoznak, WLAN-t használva értelemszerűen továbbra is korlátlan az alkalmazás, vagy komponens csomagmérete.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 18. 05:03

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.