Szerző: Koi Tamás

2012. március 8. 11:50

Komoly fejfájást okozhat a mobilszolgáltatóknak az új iPad

Az új iPad bemutatásával egy időben megnövelte az alkalmazás-piactérre feltöltött tartalmak letöltési limithatárát az Apple, ezzel előnyösebb helyzetbe hozva a fejlesztőket. A limit módosítása miatt ugyanakkor idővel a mobilszolgáltatók feje fájhat majd.

HIRDETÉS

A korábbi 20 megabájtról 50 megabájtra emelte tegnaptól az okostelefonokhoz, valamint tabletekhez fejlesztett mobil alkalmazások letöltési mérethatárát az Apple - a korlátozás módosítása kizárólag a mobilhálózatokon keresztüli letöltésre vonatkozik. A változtatásra elsősorban a nagyobb kijelzőfelbontást használó eszközök miatt volt szükség, a programok tárhelyszükséglete és az eszköz által használt felbontás közt a grafikus elemek mérete miatt ugyanis szoros összefüggés van.

Az új iPad a 2048x1536 pixeles Retina kijelzőjével a mobileszközök mezőnyében a legnagyobb felbontást biztosító kütyü lett, a módosítást azonban ez önmagában még nem feltétlenül indokolná. Csakhogy az App Store választékában számos olyan alkalmazás található, mely egyszerre több eszközzel is (például az új iPaddel, illetve az iPhone 4S-sel) kompatibilis - ilyenkor az eleve nagyobb felbontásban elkészített grafikus elemeket adott esetben többször, többféle formában is be kell illeszteni a csomagba, ez pedig óhatatlanul megnöveli a tárhelyszükségletet, ezzel együtt nagyobb letöltési adatforgalmat is generál.

Míg a változtatás a fejlesztők számára egyértelműen kedvező hozadékkal járhat, utóbbi szempontot figyelembe véve a mobilszolgáltatók számára komoly fejfájást okozhat, ha a jelenség trendszerűvé válik. A több régióban is jelentős kapacitásproblémákkal küszködő operátorok hálózatára a nagyobb méretű appok letöltése ugyanis nagyobb terhet ró, nem beszélve az alkalmazások által utána generált adatforgalomról.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A jelenség a mobiladat-hálózatok bedugulásához vezethet azokon a gócpontokon, ahol több felhasználó koncentrálódik - tipikusan ilyenek a nagyvárosok, metropoliszok legforgalmasabb területei. Emlékezetes, hogy egyes nyugati szolgáltatók az iPhone megjelenése után kénytelenek voltak lokális szinten a tervezett ütemnél gyorsabban bővíteni a hálózatukat, mivel a rengeteg alkalmazást kínáló, folyamatosan adatkapcsolatban lévő telefonok jelentette terhelés miatt olykor már az alapszolgáltatások üzemszerű működése is veszélybe került.

A most módosított letöltési limitek a Wi-Fi hálózaton keresztül letöltött alkalmazásokra nem vonatkoznak, WLAN-t használva értelemszerűen továbbra is korlátlan az alkalmazás, vagy komponens csomagmérete.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 14:02

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.