:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 29. 11:26

Heterogén hálózatokat épít a Cisco

Tehermentesítésre szorulnak a mobilhálózatok, ebben lát üzleti lehetőséget a Cisco. A megoldás is elkészült, a Hotspot 2.0 szabvány lehetővé teszi az eszközök folyamatos barangolását a Wi-Fi és 3G/4G hálózatok között.

Bejelentette új, Hotspot 2.0 szabványt támogató hozzáférési technológiáját a Cisco, amely továbbvinné a heterogén hálózatok koncepcióját. Az új szabvány támogatására a már telepített hozzáférési pontok nagy része is rávehető szoftverfrissítéssel.

Nagyobb átjárás, felhasználóbarát működés

A technológiát jelenleg számtalan hívószóval emlegetik, így "small cell", Next Generation Hotspot (NGH) illetve Hotspot 2.0 néven is hivatkoznak rá, de ugyanazt a technológiát takarják, amely a felhasználó számára teljesen láthatatlan módon áthidalja a licencköteles (2G/3G/4G) és licencmentes (Wi-Fi) hálózatokat, és folyamatos, kiesésmentes átjárást biztosít közöttük, legyen szó hanghívásról vagy streamelt videóról. A felhasználók számára nagy ígéretet hordoz a technológia, a kompatibilis eszközök ugyanis teljesen automatikusan, mindenféle felhasználói interakció nélkül válthatnak Wi-Fi és mobilhálózat között - az NGH gondoskodik arról, hogy a telefon vagy tablet észlelje a szolgáltatói Wi-Fi hálózatot és csatlakozzon is hozzá, így tehermentesíti a hagyományos mobilhálózatot.

"Beléptünk a poszt-makrocella érába" - mondta John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatója a bejelentés kapcsán. "A [nagy lefedettséget biztosító nagy cellák mellett] a kisebb cellák kritikus szerepet játszanak a következő generációs mobil internetes infrastruktúrában. A létező mobilhálózatok nem tudnak megbirkózni egymagukban a ma tapasztalható növekedéssel. A jövő mobil internetje átível a különböző hálózatok között és transzparens és biztonságos élményt nyújt" - tette hozzá.

Lenne helye

A nagy szavak mögötti logika elég egyszerű: egyrészt a mobil internethasználat koncentrált, a Cisco saját felmérése szerint a mobil eszközök az esetek 80 százalékában épületeken belül érik el az internetet. Másrészt a mai nagy cellákkal működő mobilhálózatok egyre nehezebben birkóznak meg a növekvő adatigénnyel, a cellánként néhány felhasználó kiszolgálására tervezett rádiós és backend infrastruktúra nem hatékony megközelítés a folyamatos internetkapcsolat biztosításához. A megoldást egyrészt a femtocellák jelentik, amelyek a már létező internetes végpontokat alakítják mini bázisállomássá, a másik irány a szolgáltatói Wi-Fi, amely az eszközöket kitereli a 3G/4G alól, így a többieknek magasabb sávszélesség áll rendelkezésére.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A megoldás a felhasználó számára is előnyös, hiszen Wi-Fi hálózaton tipikusan magasabb sávszélességgel éri el az internetet. Az üzleti modellről a szolgáltatók maguk dönthetnek, így például elképzelhető teljesen egységes rendszer, amelyben a wifis adatforgalom ugyanúgy beleszámít a mobilos adatforgalomba, de például fizetős, havidíjas szolgáltatásként is elképzelhető. A legvalószínűbb azonban, hogy a szolgáltató egyszerűen csak tehermentesítené a mobilhálózatot, ezért ingyenesen, többé-kevésbé korlátlan hozzáférést ad a Wi-Fihez.

Van támogatás

A Cisco megoldására rögtön ugrottak a szolgáltatók, az amerikai AT&T-től a British Telecomig, a kanadati Shaw Communicationstől a thaiföldi és Fülöp-szigeteki szolgáltatókig számos Cisco-partner már telepíti NGH technológiát használó hotspot hálózatát. A szolgáltatók öröme érthető, az új technológiát a Cisco szokásos hálózati architektúrája szolgálja ki, így a legtöbb esetben nincs többre szükség, mint frissíteni a hozzáférési pontok szoftverét, a gyártó mintegy 12 millió felszerelt hozzáférési pontja támogatja ezt az opciót. Az implementáció másik oldalát a szolgáltató maghálózatában található egységek, úgynevezett Small Cell Gatewayek, mint a Cisco ASR 5000 gondoskodnak. Ezek a rendszerelemek követik a felhasználó jogosultságait és internethasználatát, illetve kezelik a szolgáltató oldal felmerülő egyéb problémákat.

Ahogy a Cisco vizionálja, a vezeték nélküli hálózatok jövője minden valószínűség szerint a heterogén, licencköteles és licencmentes spektrumokra egyaránt alapozó infrastruktúra lesz. A bejelentéssel újabb részlet kerülhet helyére ebben a kirakósjátékban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.