Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 28. 14:00

Tabletbe dokkolható telefon az ASUS-tól

Modernizált belépő és új csúcsmodell készült a Transformer sorozathoz, megtartották a billentyűzet-dokkoló jellegzetességét. Lassan gyártásérett a PadFone is, a specifikációk már nyilvánosak, az ár még nem.

Terjeszkedik a Transformer

Az ASUS barcelonai bejelentése szerint a decemberben bemutatkozott Transformer Prime kisebb és nagyobb testvért is kap a 300-as és 700-as sorozat formájában. A bejelentés szerint amúgy a termék hivatalos elnevezése is változik, immár nem Eee Pad Transformer a család neve, hanem egyszerűen Transformer Pad, az Eee márka pedig eltűnik.

A Transformer TF300-as család április táján lesz kapható, addigra leállnak az eredeti, első Transformer TF101 szállításai is, így az új modell gyakorlatilag a régi, Tegra 2-vel szerelt modell helyére érkezik. A TF300 a TF200-hoz hasonlóan Tegra 3-as alapokra építkezik, azonban  alumínium helyett műanyag borítást kapott és valamivel vastagabb is lett. A veszteséglistán szerepel a Prime Super IPS+ kijelzője is, az új modell csak egyszerű IPS panelt kapott.

Asus Transformer Pad TF300

A TF300 sötétkék, fehér és piros színben lesz kapható. Az eszközök önmagukban és csatlakoztatható billentyűzettel is megvásárolhatóak, illetve elérhető lesz csak Wi-Fi vezérlővel (TF300T), 3G-modemmel (TF300G) és LTE-rádióval szerelt változat (TF300TL) is - ez utóbbi magyarországi megjelenése függ az LTE hazai elterjedésének ütemétől. A modellek felszereltségtől és dokkolótól függően 130 ezer és 210 ezer forint között lesznek kaphatóak.

A családot a csúcskategória felé is kiterjesztette az ASUS a 700-as sorozat formájában. A Transformer Pad Infinity névre keresztelt modellcsalád legfontosabb jellemzője a FullHD, 1920x1080 pixel felbontású kijelző, amelyet már a Gorilla Glass második generációs változata mögé bújtattak. A tablet kijelzőjének mérete a többi Transformerhez hasonlóan 10,1 hüvelyk.

Asus Transformer Pad Infinity TF700

Érdekesség, hogy az Infinity család 3G és LTE-kompatibilis tagjai Snapdragon S4 processzort használnak, a kétmagos Qualcomm MSM8960 formájában. Ez a processzor sebességben felveszi a versenyt a Tegra 3-mal, az integrált LTE-modem révén pedig számottevően hosszabb üzemidővel bír mint a diszkrét megoldást használó változatok. Az Infinity 14 százalékkal nagyobb akkut is kap, mint a Prime, így ellensúlyozandó a kijelző magasabb áramfelvételét. A Prime-hoz képest változás, hogy az alumínium borítás felső felén műanyag csík fut végig, ami feltétetlen szükséges a megbízható vezetéknélküli kapcsolathoz.

Kattintásra olvashatóbb

Padfone - tablet, telefon, netbook

Hosszas fejlesztés után hamarosan piacra kerül az ASUS PadFone is. Az okostelefon, amely táblagépbe dokkolható, a tavalyi Computexen mutatkozott be. A PadFone fejlesztése azóta folyamatos, a koncepciót átültették a legfrissebb Android-változatra, a 4.0-s verzióra, illetve a Qualcomm vadonatúj, S4 sorozatú processzorára.

A PadFone koncepció lényege, hogy az okostelefon dokkolóként használhatja a tabletet, amely ráadásul tovább bővíthető billentyűzettel is, így gyakorlatilag három eszközt vált le. Az eszközök egyetlen processzort, memóriát és háttértárat használnak, az okostelefonét, azonban a modulok külön-külön is tartalmaznak akkut, amellyel tölteni tudják egymást. Az ASUS a Mobile World Congressre is tartogatott Padfone-nal kapcsolatos meglepetést, a termék különleges kiegészítőt kapott a hangszóróval és mikrofonnal felszerelt ceruza formájában. Igen, az érintőpálcát telefonálásra is lehet használni, ha épp tablethasználat közben hívja fel valaki a tulajdonost.

Ahogy korábban említettük, a PadFone a Qualcomm Snapdragon S4 család egy tagját használja, vagyis Krait-magos processzor kerül bele. A kisebb, MSM8260A jelű processzor hajtja az eszközt - ugyanez a lapka található egyébként a HTC One S-ben is. A processzor mellett 1 gigabájt LPDDR2 memória és 16-64 gigabájt háttértár foglal helyet és van microSD kártyaolvasó is. A tajvani mérnökök a kamerával sem spóroltak, 8 megapixeles, F2.2 apertúrájú egység került a hátlapra, VGA-felbontású pedig az előlapra. A kijelző 4,3 hüvelykes Super AMOLED rendszerű, vagyis a kevésbé szerencsés PenTile szubpixel-elrendezést használja, névleges felbontása qHD (960 x 540 pixel). A telefon akkujának kapacitása 1520 mAh.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az "agyatlan tablet", amelynek hátulja képes fogadni a telefont, méretes, 24,4 wattórás akkuval rendelkezik, az ASUS számításai szerint ez megötszörözi az akkus kapacitást. A csatlakoztatható billentyűzet szintén tartalmaz akkut, ennek kapacitása hasonló a tabletéhez. A tablet egyébként külső antennaként is funkcionál, mind a rádiós egység, mind a GPS antennáját kivezették a dokkolóállomásba. A tablet saját rezgőmotorral bír, kamerát azonban nem tartalmaz, a telefon érzékelője kapott egy kevéssé elegáns lyukat a borításon. A tablet kijelzője egyébként 1280x800 pixel felbontású, 10,1 hüvelykes, ceruza-kompatibilis, sima IPS rendszerű.

A telefon külön, a tablettel, illetve a tablettel és billentyűzettel is megvásárolható lesz, hazai végfelhasználói árat egyelőre a hazai képviselet nem tudott mondani. A piaci bemutatkozás pontos időpontja is kérdéses, a telefon szoftverén még az utolsó simításokat végzi a gyártó - ettől függetlenül várakozásaink szerint a második negyedévben a boltok polcaira kerül a termék.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.