Szerző: Koi Tamás

2012. február 27. 11:11

Továbbfejlesztett mobilos böngészők az Operától

A barcelonai Mobile World Congress tiszteletére továbbfejlesztette mobilos böngészőkből álló kínálatát az Opera Software. A minimalista Opera Mini mostantól nyilvános tesztverzióval is jelen lesz a stabil változat mellett, az Opera Mobile 12 pedig jobb HTML5- és WebGL-támogatást kapott.

A Mobile World Congress idejére időzítette továbbfejlesztette mobilos böngészőinek bejelentését a norvég Opera Software. A cég mostantól nyilvános előzetest - egyfajta bétaverziót - bocsát a felhasználók rendelkezésére az Opera Mini böngésző-keretprogramból, emellett elkészült az Opera Mobile soron következő legújabb, 12-es verziója. Míg előbbi elsősorban a közösségi szolgáltatások elérését teszi egyszerűbbé a hagyományos készülékeken, utóbbi az okostelefonos böngészést teszi közel PC-szintűvé.

Az Opera Mini Next, az Opera Mini böngésző következő előzetesének legnagyobb változását az eddigi Speed Dial panel helyett megjelenő Smart Page adja, ahol a hagyományos (javás) mobilokkal rendelkező felhasználók áttekinthetőbb módon, egyszerűbben átláthatják a közösségi oldalakon zajló történéseket, valamint könnyebben koordinálhatják közösségi jelenlétüket a Facebookon vagy éppen a Twitteren. Ugyanitt beállítható, hogy megjelenjenek a felhasználó által kijelölt oldalak hírfolyamai is.

Az okostelefonos platformokra fejlesztett Opera Mini más irányt követ, itt megmarad a Speed Dial (lényeges változás, hogy az elsőként megjelenő androidos verzióban végtelen mennyiségű weblink kirakható a nyitóképernyőre), a fejlesztők inkább a felület, illetve a webes tartalom renderelésének gyorsítására koncentráltak. Az Opera Mini működésének alapjai mindeközben mit sem változtak a kezdetek óta, vagyis a program valójában csak egy, a lekért weboldal adott pillanatban eltárolt képét jeleníti meg a mobil kijelzőjén, így a régebbi telefonokon is megfelelően jelenik meg a tartalom, valamint az oldalak letöltése lényegesen kevesebb adatforgalmazást igényel.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Opera Mini Next mellett a fejlesztőcég kiadta az Opera Mobile böngésző soron következő legújabb 12-es verzióját (egyelőre kizárólag Android és Symbian S60 platformra). A program elsősorban a HTML5-parancsok jobb támogatását, valamint (szintén csak Android platformon) támogatja a WebGL API-t, mellyel összességében a böngészőben megjelenített 3D-s tartalmak gyorsabb renderelését ígérik a fejlesztők.Újdonság, hogy az Opera Mobile mostantól elérhető Intel-alapú architektúrára is, emellett készül a MIPS-alapú androidos tabletekhez fejlesztett verzió is - elsősorban a fejlődő országok piacára.

Az új Opera mobilböngészők elérhetők a http://m.opera.com/next oldalról, illetve az Android Marketről.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról