Szerző: Koi Tamás

2012. február 23. 08:09

Megérkezett hazánkba a PlayStation Vita

Tegnap óta a magyar boltok is forgalmazhatják a Sony új generációs kézi konzoljátékát, a PlayStation Vitát. Az új videojáték megtöbbszörözi elődje teljesítményét, teljesen átalakított menürendszert hoz és már mobilhálózatokra is csatlakozik.

Az európai premierrel egy időben megjelent a hazai boltok kínálatában a Sony új kézi konzoljátéka, a PlayStaiton Vita, melyről először tavaly januárban beszélt nyilvánosan a gyártó. Az akkor még csak NGP-ként (Next Generation Portable) emlegetett játékgép az eredeti PSP-hez hasonló formában kínál sokkal nagyobb teljesítményt, illetve fejlettebb kapcsolódási lehetőségeket, ugyanakkor az újdonságnak már nem csak a közvetlen piaci riválisokkal kell megküzdenie 2012-ben, hanem a tabletekkel és az okostelefonokkal is.

Az új játékgépről további részletek a 2011-es E3-on láttak napvilágot, többek közt itt derült ki, hogy Vitának keresztelték el a jövevényt, melynek lelke egy négymagos ARM Cortex A9 processzor, amit egy PowerVR SGX 543 MP4+ GPU egészít ki. Az újdonságból kimaradt a PSP-kkel debütált optikai meghajtó (UMD), helyette memóriakártyákról lehet betölteni a játékokat, vagy éppen letöltés után a készülék saját háttértáráról.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Vita először a Sony hazai piacán, Japánban debütált tavaly év végén, meglehetősen szerény fogadtatás mellett. A konzol iránti relatív csekély érdeklődést szakértők a meglehetősen borsos fogyasztói árral magyarázták, ezt azonban azóta sem mérsékelte a gyártó (emlékezetes, hogy a Nintendónak szintén árat kellett csökkentenie ahhoz, hogy a 3Ds konzol eladásait fellendítse). Ami a magyarországi árakat illeti, itthon a Vita a hivatalos viszonteladóknál 80 ezer, illetve 100 ezer forintos fogyasztói áron kerül forgalomba, attól függően, hogy tartalmaz-e 3G-s modemet az eszköz, vagy nem.

A játék mellé jelenleg nagyjából 20 nyitócím érhető el, többek közt olyan játékokkal, mint Wipeout 2048, az Uncharted: Golden Abyss vagy az F1 2011. A kezdeti választék közül több (pl. Wipeout 2048, Motorstorm RC) úgynevezett keresztplatformos játékot ígér, vagyis a Vita és PS3 tulajok platformtól függetlenül játszhatnak egymással. A játékokat jellemzően 8-12 ezer forintos fogyasztói áron értékesítik a boltok. A programokhoz a március elejétől Magyarországon is megnyíló PlayStation Store-on keresztül is hozzá lehet majd jutni. A HWSW videojátékokkal foglalkozó kistestvére, a Gamekapocs kipróbált több játékot és magát a konzolt is tesztelte még a megjelenés előtt

Amint azt Sándor Csabától, a Sony illetékes termékmenedzserétől megtudtuk, a gyártó aktívan tárgyal a mobilszolgáltatókkal arról, hogy a Vita megjelenjen a cégek kínálatában is, valamilyen mobilinternet-konstrukcióval egybecsomagolva. A cég Észak-Amerikában az AT&T-vel, Japánban pedig az NTT DoCoMóval kötött hasonló célú megállapodást.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról