Szerző: Koi Tamás

2012. február 23. 08:09

Megérkezett hazánkba a PlayStation Vita

Tegnap óta a magyar boltok is forgalmazhatják a Sony új generációs kézi konzoljátékát, a PlayStation Vitát. Az új videojáték megtöbbszörözi elődje teljesítményét, teljesen átalakított menürendszert hoz és már mobilhálózatokra is csatlakozik.

Az európai premierrel egy időben megjelent a hazai boltok kínálatában a Sony új kézi konzoljátéka, a PlayStaiton Vita, melyről először tavaly januárban beszélt nyilvánosan a gyártó. Az akkor még csak NGP-ként (Next Generation Portable) emlegetett játékgép az eredeti PSP-hez hasonló formában kínál sokkal nagyobb teljesítményt, illetve fejlettebb kapcsolódási lehetőségeket, ugyanakkor az újdonságnak már nem csak a közvetlen piaci riválisokkal kell megküzdenie 2012-ben, hanem a tabletekkel és az okostelefonokkal is.

Az új játékgépről további részletek a 2011-es E3-on láttak napvilágot, többek közt itt derült ki, hogy Vitának keresztelték el a jövevényt, melynek lelke egy négymagos ARM Cortex A9 processzor, amit egy PowerVR SGX 543 MP4+ GPU egészít ki. Az újdonságból kimaradt a PSP-kkel debütált optikai meghajtó (UMD), helyette memóriakártyákról lehet betölteni a játékokat, vagy éppen letöltés után a készülék saját háttértáráról.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Vita először a Sony hazai piacán, Japánban debütált tavaly év végén, meglehetősen szerény fogadtatás mellett. A konzol iránti relatív csekély érdeklődést szakértők a meglehetősen borsos fogyasztói árral magyarázták, ezt azonban azóta sem mérsékelte a gyártó (emlékezetes, hogy a Nintendónak szintén árat kellett csökkentenie ahhoz, hogy a 3Ds konzol eladásait fellendítse). Ami a magyarországi árakat illeti, itthon a Vita a hivatalos viszonteladóknál 80 ezer, illetve 100 ezer forintos fogyasztói áron kerül forgalomba, attól függően, hogy tartalmaz-e 3G-s modemet az eszköz, vagy nem.

A játék mellé jelenleg nagyjából 20 nyitócím érhető el, többek közt olyan játékokkal, mint Wipeout 2048, az Uncharted: Golden Abyss vagy az F1 2011. A kezdeti választék közül több (pl. Wipeout 2048, Motorstorm RC) úgynevezett keresztplatformos játékot ígér, vagyis a Vita és PS3 tulajok platformtól függetlenül játszhatnak egymással. A játékokat jellemzően 8-12 ezer forintos fogyasztói áron értékesítik a boltok. A programokhoz a március elejétől Magyarországon is megnyíló PlayStation Store-on keresztül is hozzá lehet majd jutni. A HWSW videojátékokkal foglalkozó kistestvére, a Gamekapocs kipróbált több játékot és magát a konzolt is tesztelte még a megjelenés előtt

Amint azt Sándor Csabától, a Sony illetékes termékmenedzserétől megtudtuk, a gyártó aktívan tárgyal a mobilszolgáltatókkal arról, hogy a Vita megjelenjen a cégek kínálatában is, valamilyen mobilinternet-konstrukcióval egybecsomagolva. A cég Észak-Amerikában az AT&T-vel, Japánban pedig az NTT DoCoMóval kötött hasonló célú megállapodást.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 16:02

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.