Szerző: Koi Tamás

2012. február 23. 08:09

Megérkezett hazánkba a PlayStation Vita

Tegnap óta a magyar boltok is forgalmazhatják a Sony új generációs kézi konzoljátékát, a PlayStation Vitát. Az új videojáték megtöbbszörözi elődje teljesítményét, teljesen átalakított menürendszert hoz és már mobilhálózatokra is csatlakozik.

Az európai premierrel egy időben megjelent a hazai boltok kínálatában a Sony új kézi konzoljátéka, a PlayStaiton Vita, melyről először tavaly januárban beszélt nyilvánosan a gyártó. Az akkor még csak NGP-ként (Next Generation Portable) emlegetett játékgép az eredeti PSP-hez hasonló formában kínál sokkal nagyobb teljesítményt, illetve fejlettebb kapcsolódási lehetőségeket, ugyanakkor az újdonságnak már nem csak a közvetlen piaci riválisokkal kell megküzdenie 2012-ben, hanem a tabletekkel és az okostelefonokkal is.

Az új játékgépről további részletek a 2011-es E3-on láttak napvilágot, többek közt itt derült ki, hogy Vitának keresztelték el a jövevényt, melynek lelke egy négymagos ARM Cortex A9 processzor, amit egy PowerVR SGX 543 MP4+ GPU egészít ki. Az újdonságból kimaradt a PSP-kkel debütált optikai meghajtó (UMD), helyette memóriakártyákról lehet betölteni a játékokat, vagy éppen letöltés után a készülék saját háttértáráról.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t?

A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t? A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

A Vita először a Sony hazai piacán, Japánban debütált tavaly év végén, meglehetősen szerény fogadtatás mellett. A konzol iránti relatív csekély érdeklődést szakértők a meglehetősen borsos fogyasztói árral magyarázták, ezt azonban azóta sem mérsékelte a gyártó (emlékezetes, hogy a Nintendónak szintén árat kellett csökkentenie ahhoz, hogy a 3Ds konzol eladásait fellendítse). Ami a magyarországi árakat illeti, itthon a Vita a hivatalos viszonteladóknál 80 ezer, illetve 100 ezer forintos fogyasztói áron kerül forgalomba, attól függően, hogy tartalmaz-e 3G-s modemet az eszköz, vagy nem.

A játék mellé jelenleg nagyjából 20 nyitócím érhető el, többek közt olyan játékokkal, mint Wipeout 2048, az Uncharted: Golden Abyss vagy az F1 2011. A kezdeti választék közül több (pl. Wipeout 2048, Motorstorm RC) úgynevezett keresztplatformos játékot ígér, vagyis a Vita és PS3 tulajok platformtól függetlenül játszhatnak egymással. A játékokat jellemzően 8-12 ezer forintos fogyasztói áron értékesítik a boltok. A programokhoz a március elejétől Magyarországon is megnyíló PlayStation Store-on keresztül is hozzá lehet majd jutni. A HWSW videojátékokkal foglalkozó kistestvére, a Gamekapocs kipróbált több játékot és magát a konzolt is tesztelte még a megjelenés előtt

Amint azt Sándor Csabától, a Sony illetékes termékmenedzserétől megtudtuk, a gyártó aktívan tárgyal a mobilszolgáltatókkal arról, hogy a Vita megjelenjen a cégek kínálatában is, valamilyen mobilinternet-konstrukcióval egybecsomagolva. A cég Észak-Amerikában az AT&T-vel, Japánban pedig az NTT DoCoMóval kötött hasonló célú megállapodást.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról