Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 21. 10:17

Tovább marad támogatott a Windows 7 és a Vista

Csendben megduplázta a Windows Vista és a Windows 7 lakossági verzióinak támogatási ciklusát a Microsoft, így azok a vállalati verziókhoz hasonlóan 10 évig kapnak frissítéseket. A Windows 8 minden verziója 10 évig lesz támogatott.

A korábbi terméktámogatási politika szerint a vállalati Windows-változatok 5 év "mainstream" támogatásban részesültek, ez alatt érkeztek hozzájuk biztonsági frissítések és funkcionális újdonságok is, majd további 5 év kiterjesztett támogatást lehetett hozzájuk vásárolni, ekkor a biztonsági frissítéseken kívül az új funkciókat már csak a fizető ügyfelek kapták meg. A lakossági Windows-verziókhoz eddig 5 éves támogatás volt elérhető, ez most 10 évre növekedett.

A változás azt jelenti, hogy a Windows Vista lakossági verziói (Starter, Home Basic, Home Premium, Ultimate) 2012 április helyett 2017 áprilisáig kapnak biztonsági frissítéseket, a Windows 7 esetében pedig 2020 januárjára tolódott ki ez az időpont. A Windows XP esetében ezt már korábban megtette a cég, 2009-ben hangolta össze a vállalati és lakossági verziók támogatási ciklusát, így az összes Windows XP kiadás 2014-ig kap frissítéseket. Ez egyben azt is jelenti, a Windows 8 megjelenését követő másfél évben a Microsoft összesen négy Windows-verziót (XP, Vista, 7, 8) kell párhuzamosan támogasson.

"A Microsoft frissíti az asztali Windowsokra vonatkozó terméktámogatási politikáját, amely a Windows XP-t, Windows Vistát és a Windows 7-et érinti. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az operációs rendszereink összes verziója kap biztonsági frissítéseket, ameddig a legújabb szervizcsomag van telepítve" - kommentálta a hírt a vállalat képviselője az amerikai Computerworld megkeresésére. A Microsoft terméktámogatási politikájáról bővebben ezen az oldalon lehet olvasni, a különféle Windowsokhoz biztosított támogatás idejét pedig itt lehet ellenőrizni.

Új logót kap az új Windows

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Egyelőre nem tudni, a Windows 8 milyen változatokban érkezik, hány lakossági és vállalati kiadás készül belőle, de az biztos, hogy a megváltozott szabályok értelmében mindegyikhez 10 éves terméktámogatás jár. Amennyiben az operációs rendszer a várakozásoknak megfelelően 2012 második felében bemutatkozik, akkor 2022 második feléig érkeznek hozzá biztonsági frissítések.

Érdemes megjegyezni, hogy a terméktámogatási politika változása nincs hatással a kereskedelmi elérhetőséggel, vagyis a régebbi operációs rendszerekhez nyújtott hosszabb támogatás nem jelenti azt, hogy azokat 5 évvel a tervezett bolti visszavonultatásuk után is forgalmazná a Microsoft. A jelenleg érvényes eljárás szerint egy asztali Windows-verzió bolti forgalmazása két évvel a következő változat érkezése után befejeződik, úgyhogy sem Windows XP, sem Windows Vista nem vásárolható már, a Windows 7-et pedig 2014 második feléig lehet csak kapni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról