Szerző: Bodnár Ádám

2000. augusztus 31. 15:31

Szeptember elsején indul a MATÁV ADSL szolgáltatása, a NetExpressz

A NetExpressz alapját képező ADSL technológia alkalmassá teszi a meglevő, rézvezetéken működő telefonvonalakat a jelenleginél (dial-up, illetve ISDN) akár 20-szor gyorsabb internetezésre. A MATÁV nagy sebességű ATM platformja pedig biztosítja a nagyszámú felhasználó kiszolgálásához szükséges jelentős átviteli kapacitásokat. Az új szolgáltatással lehetővé válik az otthoni/irodai számítógép, vagy akár egy lokális hálózat csatlakoztatása is a telefonvezetékre.

Az ADSL alapú NetExpressz szolgáltatás az ugyanazon előfizetői vonalon működő távbeszélő szolgáltatás zavarása nélkül vehető igénybe, így lehetővé válik a - bérelt vonali interneteléréshez hasonló - állandó (always-on) internet-hozzáférés.

Új szolgáltatás bevezetéséről lévén szó, az első időszakban a MATÁV a már bevált ISDN-re építve kívánja a szolgáltatást nyújtani, ezért a NetExpressz szolgáltatás egyelőre Budapest meghatározott területein, meglévő MATÁV ISDN előfizetés mellett vehető igénybe.

A NetExpressz szolgáltatáscsalád elemei a különböző felhasználói profilokhoz igazodóan az elérhető maximális sebességben, valamint a csatlakoztatható PC-k számában különböznek:

NetExpressz I NetExpressz II NetExpressz III
Letöltési (Downstream) sebesség (kbit/s, max.) 384 768 1500
Feltöltési (Upstream) sebesség (kbit/s, max.) 64 128 384
PC-k száma [max] 2 5 10

Bővebben a MATÁV honlapján.

a címlapról