Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 20. 12:51

Tranzisztor készült egyetlen foszforatomból

Ausztrál fizikusok egyetlen foszforatomból építettek tranzisztort - az újdonságot a "hogyanban" kell keresni, az előállítás módszere ugyanis lehetővé teszi a reprodukciót, a "gyártást", igaz, egyelőre csak laboratóriumi körülmények között.

A sydney-i University of New South Wales kutatóinak áttöréséről számol be a Nature Nanotechnology tudományos folyóirat legfrissebb száma. Az egyetlen foszforatomból álló tranzisztor különlegességét az adja, hogy a fizikusoknak sikerült olyan módszert kikísérletezni, amellyel az eszköz reprodukálható, kvázi "gyártható" - igaz, a tranzisztor előállításához és működéséhez 1 Kelvinnél alacsonyabb hőmérsékletre és pásztázó alagútmikroszkópra is szükség van, vagyis tömeggyártásról, kereskedelmi alkalmazásról egyelőre nem érdemes beszélni.

A korábban dokumentált egyatomos tranzisztorok létrejöttéhez némi szerencsére is szükség volt: a kutatóknak több eszközt kellett elkészíteniük, amelyek közül ki kellett választaniuk a működőképes darabokat. "Ez az eszköz azonban tökéletes. Ez az első eset, amikor valaki ilyen precizitással pozicionált egy atomot a szubsztrátban" - mondja Michelle Simmons professzor, az egyetem kvantumszámítástechnikai kutatóintézetének munkatársa. "A csapatunk bebizonyította, hogy valóban lehetséges egyetlen foszforatomot néhány atomi pontossággal pontosan oda pozicionálni ahová akarjuk" - tette hozzá Dr. Martin Fuechsle, a kutatásról készült tudományos cikk vezető szerzője.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Az egyetlen atomból álló tranzisztor létrehozásához a kutatók a szilíciumot hidrogénatomokból álló réteggel vonták be, majd a pásztázó alagútmikroszkóp segítségével egy előre megrajzolt minta alapján eltávolítottak néhány atomot, így létrejött négy, páronként merőleges szilíciumcsík és középütt egy csupán hat atomnyi rés. Ezt követően foszforgázban felmelegítették az eszközt, a foszforatomok pedig reakcióba léptek a hidrogénnel és a mintának megfelelően "beágyazódtak". Az eredmény egyetlen foszforatom, amelyet négy foszforelektróda vesz körül. Dr. Fuechsle szerint a létrehozott eszköz azért is figyelemre méltó, mert elektronikai jellemzői egybeesnek azzal, amelyet a csapatban dolgozó elméleti fizikusok korábban megjósoltak.

02:52
 

Single-atom transistor

Még több videó

Az egymással szembeni elektródapárokra feszültséget kapcsolva a merőleges elektródákon keresztül is megindult az áram, a középpontban levő foszforatom tranzisztorként működött. Igaz, az eszköz csak 1 Kelvin fok alatti hőmérsékleten működik és a létrehozása is rendkívül bonyolult, ugyanakkor a kutatók úgy gondolják, rövidesen a chipgyártóknak ilyen vagy ehhez hasonló módszereket kell bevetniük a tranzisztorok előállításához, ha életben akarják tartani a Moore-törvényt, amely szerint az egy lapkára integrálható tranzisztorok száma 18-24 havonta duplázódik. A félvezetőipar 2020 körül érkezhet el oda, hogy egy tranzisztor méretét atomi szintre kell zsugorítsa.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról