Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 16. 14:10

NVIDIA: Brutális véget ért a Tegra 2 karrierje

A vártnál lényegesen gyengébb negyedévet zárt az NVIDIA, köszönhetően két független hatásnak. Egyrészt a mobilchipek terén a Tegra 2 - Tegra 3 váltás nem zajlott zökkenőmentesen, másrészt a GPU-k piacát jelentősen visszafogta a thaiföldi áradás.

A thaiföldi áradás hatása fogta vissza az NVIDIA negyedik negyedéves eredményét - jelentette be a vállalat a pénzügyi eredmények közlését követő konferenciahíváson. A vállalat szerint a mainstream GPU-k piacát a merevlemezhiány a vártnál is jobban érintette, a PC-gyártók felé a szállítások jelentősen visszaestek.

Az előző év utolsó negyedéve során az NVIDIA 953 millió dolláros forgalmat generált, ami 7,5 százalékos növekedést jelent a 2010 hasonló időszakához képest. A cég 116 millió dolláros adózott nyereséget könyvelt el, a bruttó eredményhányad pedig 51,4 százalékos lett. Összehasonlításképpen egy éve 171 millió dolláros nyereséget ért el a vállalat, alacsonyabb forgalom mellett. A GPU-üzletág éves szinten enyhén nőtt, 614 millióról 621 millió dollárra, a professzionális megoldások szállításai pedig 203-ról 221 millióra nőttek. A konzumer lapkák forgalma meredeken, 68 millió dollárról 109 millió dollárra nőtt, köszönhetően a Tegra sikerének. A cég öröme mégsem felhőtlen, az előző negyedévben ugyanis 191 millió dolláros bevételt generált a szegmens, szekvenciálisan tehát 42 százalékkal zsugorodott a mobil processzorokból és konzolos GPU-kból álló termékkategória.

Ennek magyarázata az NVIDIA szerint az, hogy a Tegra 2 szállításai a vártnál hamarabb leálltak, a Tegra 3 volumene pedig egyelőre nem pótolta a kiesett forgalmat. Ettől függetlenül az NVIDIA elégedett a mobil szegmensben elfoglalt pozíciójával, amelyre a későbbiekben a várakozásai szerint építeni tud. Az év során a Tegra 14 telefonban és 34 tabletben kapott helyet, a cég pedig elsőként szállított kétmagos, a Tegra 3 formájában pedig négymagos processzort is. Ez a felhasználók körében fontos percepciós értéket jelent, az NVIDIA mobil termékeit úttörőnek és innovatívnak látják.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A GPU-piac idén is lesz, az NVIDIA által idézett kutatási adatok szerint a nem vállalati PC-k 53 százaléka tartalmazott diszkrét GPU-t. További jó hír, hogy a felmérések szerint a PC-s játékok csillaga újra felfutóban van, köszönhetően a Battlefield 3 és Modern Warfare 3 megjelenésének. Az NVIDIA számára külön pozitív információ, hogy a játékra használt PC-k mintegy 80 százalékában az ajánlott követelmények alatti hardver üzemelt, ami részben indokolja a GPU-piac egész éves jó teljesítményét. A következő negyedévek során újabb sztárjátékok megjelenése várható, az eladásokat a Mass Effect 3 és a Diablo III is felturbózhatja.

A befektetők számára aggodalomra adhat azonban okot az NVIDIA első negyedéves előrejelzése. A cég 900-930 millió dolláros bevétel vár, 383 millió dolláros üzemi kiadás mellett. Az általánosan elfogadott könyvelési gyakorlat szerint a várható bruttó nyereséghányad 49,2 százalék körül alakul majd (plusz-mínusz egy százalék). A társaság részvényei a zárás utáni kereskedésben esni kezdtek, a befektetők lényegesen pozitívabb kilátásra számítottak az első negyedévet tekintve, ennek megfelelően a papírok árfolyama jelenleg 7,6 százalékos mínuszt mutat.

a címlapról