:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 15. 13:05

Megtorpant az Android, kaszált az Apple

Egyelőre látványos bukás a Microsoft operációs rendszere, és láthatóan a Nokia telefonjai sem segítenek. Az Android piacszerzése hosszú idő után megtorpant, az iPhone 4S sikere az elmúlt negyedévben elhomályosított minden egyebet.

Hatalmas tempóban növekszik az okostelefonos piac, az utolsó negyedév során kis híján 150 millió ilyen készülék kelt el - áll a Gartner legfrissebb jelentésében. Ezzel szemben a hagyományos telefonok piaca csak óvatos növekedést mutat, a negyedév során 476 millió készülék kelt el, szemben 2010 utolsó negyedévének 452 milliós darabszámával.

A teljes telefonpiacon a Nokia továbbra is megőrizte első helyét, eladásai azonban egy év alatt 11 millió egységgel estek, részesedése pedig 27,1 százalékról 23,4 százalékra olvadt. Második helyezett a Samsung, eladásait 79-ről 93 millióra növelte, részesedését pedig 17,5-ről 19,4 százalékra emelte. A legnagyobb nyertes mégis az Apple, amely eladásait több mint megduplázta - 16 millióról 35,4 millióra, részesedése pedig 3,5 százalékról 7,4 százalékra nőtt.  A legjobb hármat leszakadva követi az üldözőboly, 4 százalék alatti részesedéssel bírt a ZTE, LG, Huawei, Research In Motion, HTC, Motorola és Alcatel is. Érdekesség, hogy az "egyéb" kategória részesedése érdemben, 32 százalékról 30 százalékra csökkent, vagyis a névtelen távol-keleti gyártók előretörése megállt.

Vannak nagyok

Az okostelefonos piac megtartotta korábbi dinamikáját és 100-ról 150 millió darabra nőtt egy év alatt. A részesedést tekintve az iOS tarolt a negyedév során, 15,8-ról 23,8 százalékra hízott az almás cég tortaszelete, az értékesítési darabszám 16 millióról 35,4 millióra ugrott. Az Android piaci részesedése hosszú idő után szekvenciálisan csökkent (52-ről 50 százalékra), az összehasonlítási alapként szolgáló 2010-es utolsó negyedévhez képest azonban így is jelentős növekedésről beszélhetünk, éves távlatban ugyanis 30-ról 50 százalékra nőtt.

Okostelefon-platformok részesedése (százalékban)

Ahogy a korábbi beszámolókból is tudni lehetett, a negyedik negyedév minden tekintetben az Apple sikerét hozta. Ehhez természetesen kellett a megcsúszó iPhone 4S bemutató is, amelynek nyomán a márka hívei a harmadik negyedévről tömegesen halasztották a telefonvásárlást a most vizsgált időszakra. Várakozásaink szerint ez azonban egyszeri hatásnak bizonyulhat, így az első negyedévre az iOS részesedése visszaolvadhat 20 százalék alá.

Ugyan szekvenciálisan csökkent az Android részesedése, ez azonban nem jelent érdemi problémát a platform számára. Az eladások darabszáma továbbra is szárnyal, az "új" iOS-vásárlók inkább az Apple előző negyedévéről illetve a versenytársaktól csábultak el, nem pedig az Android platformját hagyták el tömegesen. Ezt támasztja alá, hogy éves viszonylatban az eladások több mint 145 százalékkal növekedtek, 31 millióról 76 millióra.

Voltak nagyok

A két nagy platformot már csak távolról követi a Symbian és a Research In Motion BlackBerry platformja. A folyamatosan részesedést vesztő, jobb napokat megélő két operációs rendszer 11,7 illetve 8,8 százalékos részesedést bírt kihasítani. A két platform eladásai abszolút értékben is estek, a Symbian 32 millióról zuhant 17,4 millióra, a BlackBerry kisebbet esett, az eladott készülékek száma 14,7 millióról 13,1 millióra olvadt.

A kanadaiak platformja lassan veszíti el a felhasználókat, bevált és egykor sikeres operációs rendszer megtartó ereje felülmúlja a várakozásokat. Az eladások lassú csökkenése azonban az okostelefonos piac gyors tágulása mellett zajlik, ennek tudható be a RIM részesedésének gyors zsugorodása. A kanadai cég kilátásait nem javítja, hogy a jelenlegi szoftverplatformot leváltó BlackBerry 10 kiadása még negyedévekre van. Tovább árnyalja a képet, hogy a RIM nehézségekkel küzd a fejlesztők meghódítása terén is, nélkülük pedig hamar leáldozhat a reményteli platform csillaga.

Okostelefon-platformok eladásai, millió darab

A Symbian összeomlása sokkal drámaibb ütemben zajlik, az eladások szinte megfeleződtek, a piaci részesedés pedig harmadára esett. Az egykor piacvezető operációs rendszer ideig-óráig fenn tudta tartani részesedését a belépő szintű okostelefonok felé meneküléssel, az Android azonban ezt a szegmenset is egyre gyorsabban maga alá gyűri. A volumen elvesztésére a Nokia gyorsan reagált, előbb a Kolozsvár melletti üzemét zárta be tavaly, idén pedig számos más gyárában állítja le az összeszerelést, köztük a komáromiban is.

Lesznek nagyok?

A két nagy és a két olvadó platformot azonban továbbra is csak messziről követi a Microsoft és a Bada részesedése. A Gartner egybe számolja a Windows Phone és a korábbi generációs Windows Mobile eladásait, a redmondiak részesedése azonban így sem érte el a két százalékot. A Bada a piaccal együtt nőtt, 2 millióról 3,1 millióra nőtt az ilyen okostelefonok száma, a Microsoft azonban 3,4 millióról tornázta le magát 2,7 millió eladott telefonra.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Windows Phone felívelésére tehát semmilyen jel nem utal, annak ellenére, hogy az elmúlt negyedévben agresszív marketingkampányban kezdett a platformra átálló Nokia és a Microsoft is. Az elköltött dollármilliók (merészebb becslések szerint százmilliók) azonban nem hoztak magasabb eladásokat világszerte. Természetesen látni kell, hogy a friss operációs rendszerek felfutásához bizony idő kell, a felhasználókkal meg kell ismertetni az új platformot és annak előnyeit. Azonban a Windows Phone térnyerése ma már látványosan elmarad az Android adoptációs rátájától: a zöld robotos platform bemutatásának ötödik negyedévében több mint 4 milliós eladást produkált, ami akkor 7,5 százalékos részesedést jelentett. A Windows Phone egy háromszor akkora okostelefonos piacon sem volt képes elérni a hárommilliós darabszámot öt negyedév alatt.

A Windows Phone kitörési lehetősége pedig egyre szűkül. A piac egyre inkább a két nagy platform körül koncentrálódik. Míg egy évvel ezelőtt az Android és az iOS együttes részesedése még 47 százalékot tett ki, ez ma már 75 százalékos - az összes többi platform így 53 százalék helyett már csak 25 százalékon kénytelen osztozni. A Windows Phone jövője egyúttal a Nokia jövőjét is meghatározza majd - a platform bukásával ugyanis a finnek alól is kicsúszhat a szőnyeg, saját bevallásuk szerint ugyanis nem készülnek erre a lehetőségre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.