Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 14. 14:01

Telefongyártó a Google

Rábólintott a Google és Motorola házasságára az Európai Unió és az Egyesült Államok illetékes hatósága is. A felvásárlás így néhány héten belül lezárulhat. A döntésekkel azonban továbbra is megválaszolatlanok maradtak a üzlet legfontosabb kérdései: megért ennyit a Motorola és mit jelent ez az Android számára?

Mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok beleegyezését adta a Motorola Mobility felvásárlásához, így a telefongyártó rövidesen hivatalosan is a Google leányvállalatává válik. Mindkét hatóság úgy találta, hogy a felvásárlás nyomán nem változnak jelentősen a már létező piaci erőviszonyok, így nem vet fel versenyügyi kérdéseket a fúzió. A két gazdasági nagyhatalom beleegyezése fontos mérföldköve volt a felvásárlásnak, valódi lehetősége volt annak is, hogy valamelyik entitás a piaci versenyt torzító lépésként látja a felvásárlást és emiatt megvétózza. A felvásárlás véglegesítéséhez még néhány piacfelügyelet, így a kínai hatóság beleegyezése is szükséges, ezek megszerzése várhatóan nem ütközik akadályba. Ennek megfelelően a Google-Motorola felvásárlás néhány héten belül lezárulhat.

Drágán vett szabadalmak

A Google továbbra is fenntartja eredeti álláspontját, miszerint a Motorola Mobility megszerzését elsősorban a hatalmas szabadalmi portfólió indokolja. Az Android operációs rendszer 2010 során átütő sikert ért el, azonban a fejlesztést egyedül végző Google nem épített fel a szoftver mögé megfelelő szabadalmi arzenált. A versenytársak a gyengeségre azonnal ugrottak, az Apple és a Microsoft gyakorlatilag az összes androidos gyártó ellen szabadalmi pert indított, sikerrel. A versengő platformok tulajdonosai a felvásárlás közvetlen előzményeként fontos győzelmet arattak a Google fölött a Nortel-szabadalmak kapcsán, a kanadai telekommunikációs óriás portfólióját az Androiddal szemben álló csoport (és érdekes elemként a Sony) szerezte meg.

Ahogy a HWSW akkor fogalmazott, a Google az Android ellehetetlenülésétől félve rövid tárgyalás után felvásárolta a Motorola Mobility-t, egészen elképesztő, 12,5 milliárd dolláros összegért - ez akkor a cég tőzsdei értékénél mintegy 60 százalékkal nagyobb összeg, amelyet a Google készpénzben fizetett ki. Ezért cserébe járt a Motorola teljes végfelhasználókat célzó üzletága (az infrastuktúra-eszközöket gyártó Motorola Solutions már korábban kivált a cégből) és hatalmas mennyiségű szabadalom. A gyártó a felvásárlás pillanatában mintegy 17 ezer bejegyzett és 7500 bejegyzés alatt álló szabadalommal bírt. Akkor a szakértők véleménye megoszlott a portfólió értékéről, egyes hangok szerint a mennyiség mögött nincs valódi minőség, a szabadalmak legnagyobb része értéktelen lesz a jogi csatározásokban.

A szabadalmak egy része ugyanis úgynevezett elengedhetetlen ("essential") szabadalom, amelyek változatos telekommunikációs szabványok részei. Az ilyen szabadalmak azonban FRAND-terheltek, vagyis a szabvány kidolgozásakor a jogtulajdonos vállalja, hogy minden piaci szereplő felé fair, ésszerű és nem-diszkrimináló alapon licenceli. A szakértők szerint (és az iparági gyakorlat szerint) ez egy névleges összeget jelent, amelyet a piaci belépőknek a jogtulajdonosok felé fizetniük kell, ezek a szabadalmak komolyabb jogi csatározásban nem vehetnek részt.

Az élet azonban egyelőre a Google-t igazolja, a német bírósági perek nyomán ugyanis már már látszik, hogy a FRAND kifejezés mögött nincs egyértelmű jogi tartalom, a jogtulajdonos által ésszerűnek tartott licencdíjak ugyanis egészen elképesztő méretűek is lehetnek - a Motorola például az Apple 3G-s készülékeiből származó bevételének 2,25 százalékát kérte bizonyos szabadalmakért cserébe. A jelenlegi helyzet szerint a bíróságnak nincs joga megítélni, hogy ez az igény ésszerűnek számít-e, vagyis az Apple-nek kötelező-e azt elfogadnia. Ennek megfelelően az Apple már kérvényezte az Európai Szabványügyi Intézetnél (ETSI) a FRAND pontos jogi definícióját, ennek megszületésére azonban még várni kell.

Az európai és amerikai hatóságok sem nézik jó szemmel a szabványok részét képező szabadalmak jogi felhasználását és állásfoglalásukban keményen figyelmeztették a Google-t a FRAND-szabadalmak ügyében. Joaquin Almunia, az EU versenyügyi biztosa a félreértések elkerülése érdekében expliciten kijelentette, hogy "a felvásárlás pozitív elbírása korántsem jelenti azt, hogy az Unió áldását adja a Motorola összes múltbéli és a Google jövőbeli tevékenységére az elengedhetetlen szabadalmakkal kapcsolatban". Az amerikai hatóság hasonlóképp megemlékezett a FRAND-szabadalmak problémájáról és kijelentette, hogy a problémát a jövőben is közelről szemmel tartják majd.

Mit jelent ez az Android számára?

A szabadalmakat követő második nagy kérdés a felvásárlással kapcsolatban a Motorola hardverüzletágára vonatkozott. A cég jelentős szereplő a set-top boxok piacán, illetve fontos, bár nem élvonalbeli szereplő az androidos telefonpiacon is - bár a cég pénzügyi helyzete nem túl rózsás. Mindkét terület fontos a Google számára, a Google TV illetve az Android operációs rendszer pontosan ezeket a piacokat célozza. Azonban amíg a multimédiás dobozok piacán a Google egyelőre gyengén szerepel és minden segítségre szüksége van, az okostelefonos piacon az Android átütő siker, amelyben a cég gyártópartnereinek is hatalmas szerepük van.

Ugyan a Google eredeti szándéka szerint a Motorola gyakorlatilag önállóan működik a cégen belül és az Android fejlesztéséért felelős osztály, illetve a telefongyártó részleg teljesen elkülönül majd, kérdéses, hogy ezt a fajta szeparációt a gyakorlatban meg lehet-e valósítani. A nagy androidos partnereket (Samsung, HTC, Sony, LG, stb.) ugyanis rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe hozná a Google, ha az operációs rendszer fejlesztését integrálná a telefongyártással. Jelenleg minden új verzióhoz egyetlen kiválasztott partner fér hozzá a fejlesztés korai fázisában, az együttműködés révén pedig megszületik az adott verzió referenciakészüléke, amelyet hagyományosan Nexus néven dobnak piacra. A többi partner ekkor, vagy röviddel ezelőtt, egyszerre fér hozzá az operációs rendszer kódjához, és kezdheti el fejleszteni saját telefonjait. Ha a Motorola mérnökei házon belül preferenciális helyzetbe kerülnének és a kód publikálása előtt férnének hozzá az operációs rendszerhez, az hetekben vagy hónapokban mérhető előnyhöz juttatná a gyártót.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az androidos ökoszisztéma számára ugyanakkor a Google-vezérlet alatt álló Motorola valamilyen úttörőként is működhet, a keresőóriás könnyen felhasználhatja a "házi" gyártót a kívánatos üzleti döntések bemutatására. Az egyik ilyen lehet a telefonok egyéni kezelőfelülettel történő ellátása - ebben eddig a Motorola is tevékeny részt vállalt. Feltételezhető, hogy a hivatalos hatalomátvételt követően ez a gyakorlat megszűnik, a Google eddig is hangos ellenzője volt a rendszer átrajzolásának. A rendszeres frissítések kiadása lehet a másik terület, ahol a Motorola mutathat utat az androidos gyártóknak. A jelenlegi gyakorlat szerint a gyártók a sikeresebb modellekhez elkészítenek egy frissítést - a kevésbé sikeres vagy elméletben gyors, de régebbi termékek vásárlói azonban rendszeresen hoppon maradnak. A gyakorlat mögött a gyártók rövidtávú piaci érdekei sejlenek fel, az új modellek tipikusan a rendszer frissességét fontos megkülönböztető jellemzőként tálalják, a régebbi modellek pedig csak néhány hónap elmúltával kapják meg az azonos szoftvert. Amennyiben a Motorola egyedüliként szakítana ezzel a gyakorlattal és gyorsan szállítaná a frissítéseket, ez a többi gyártó számára is késztetést jelentene a fejlesztések felgyorsítására - ami összességében csökkentené a pedánsan frissítő Apple versenyelőnyét.

Merre előre?

A Motorola felvásárlása és egyéb szabadalmak gyors összegyűjtése nyomán enyhült az Androidra nehezedő nyomás, egyes perekben pedig már a visszavágás is sikerült. A veszély azonban nem múlt el, a Google amatőr hozzáállása, miszerint vaskos portfólió nélkül fel lehet forgatni egy piacot, még egy ideig kísérteni fogja a keresőóriást és partnereit.

Hosszabb távon azonban várhatóan fontosabb kérdések is előkerülnek majd az Android-ökoszisztémában. A gyártók pénzügyi jelentései alapján eddig egyelőre csak a Samsung tud gazdaságilag is sikeresen telefont gyártani, a többiek azonban egyre nehezebb helyzetbe manőverezik magukat. Amennyiben a Google a partneri kapcsolatokra épülő üzleti modellt komolyan gondolja, a jövőben határozott lépéseket kell tennie a diverzitás fenntartása érdekében úgy, hogy közben a platform egységességét sem bontja meg.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról