Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 15. 14:55

Az eladott okostelefonok több mint fele androidos

Kiadta legújabb mobiltelefonos piaci elemzését a Gartner. Az elemzőcég szerint az Android minden várakozást felülmúló teljesítményt nyújtott, a versenytársak stagnálása mellett a Google rendszere megduplázta részesedését.

Több mint 115 millió okostelefon fogyott az elmúlt negyedévben és ezek több mint fele Android operációs rendszert futtatott - jelenti a Gartner. Világszinten immár a Samsung gyártja a legtöbb ilyen telefont.

Az okostelefonok piaca az elmúlt néhány negyedév során drámaian átalakult, az Android-eladások növekedése a korábbi várakozásokkal ellentétben továbbra sem lassult, a BlackBerry és az iOS után a Symbian mellett is gyorsvonat sebességével száguldott el. Míg az egy-másfél éves előrejelzések szerint az Android részesedésének 30-40 százalék között tetőznie kellett volna, a Google mobilplatformjának részesedése a meredek emelkedéssel már az 50 százalékot is meghaladta, érdemi változásra pedig a jövőben sem lehet számítani. A platform térhódítására jellemző, hogy egyetlen év alatt több mint megduplázta részesedését az okostelefonok között, a darabszámot tekintve pedig háromszorosára nőtt. A növekedés egészen elképesztő voltát mutatja, hogy míg az androidos telefonok piaca 40 millió eszközzel nőtt, a teljes piac csupán 34 millió új eszközzel bővült - vagyis az androidon kívüli piac 6 millió eszközzel zsugorodott.

Eladott darabszámok, millióban.

Az Android tempós térhódítását a legjobban a Samsung használta ki, a vállalat megtriplázta okostelefon-eladásait az egy évvel korábbihoz képest és 24 millió ilyen eszközt szállított. A Samsung így világszinten, Nyugat-Európában és Ázsiában is a legnagyobb okostelefon-gyártónak számít. A Gartner adatai szerint a gyártási volumen még ennél is jóval magasabb volt, mivel a harmadik negyedév során a legtöbb forgalmazó készleteket halmozott fel a forgalmas ünnepi időszakra. A dél-koreaiak saját fejlesztésű Bada platformja is jól megy, két és fél millió eladott eszköz mellett a Microsoft operációs rendszerét futtató 1,7 millió készülék megalázó a redmondiak számára.

A legnagyobb veszteséget a Symbian szenvedte el, a mintegy 45 százalékkal növekvő piacon sikerült a tavalyi 30 helyett 19,5 millió okostelefont eladni - így csupán a Microsoft Windows és a Symbian részesedése csökkent az elmúlt egy évben. A Symbian részesedése a korábbi előrejelzésekkel ellentétben egyelőre nem tud stabilizálódni, a platform részesedése és eladásai az évközbeni árcsökkentések ellenére is gyakorlatilag összeomlottak.

Piaci részesedés, százalékban.

Az Apple kifejezetten gyenge negyedévet zárt az eladási számokat és részesedést tekintve - ami az elemzők szerint az iPhone 5 nyári startjának elmaradásával magyarázható. Az iOS részesedése így egy év alatt 16,6 százalékról 15 százalékra esett, a platform továbbra sem tudja áttörni a 20 százalékos küszöböt. A várt készülék helyére lépő iPhone 4S illetve az olcsóbbá váló iPhone 4 és 3GS azonban várhatóan jól fogynak majd a fejlett és fejlődő piacokon is, így újra megrántja a cupertinói cég részesedését - ezt azonban várhatóan nem az Androidtól, hanem a versengő platformoktól fogják megszerezni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A futottak még kategóriát a RIM adja, a kanadaiak minimális mértékben tudták növelni eladásaikat (12,5 millióról 12,7 millióra), részesedésük azonban 15,4 százalékról 11 százalékra esett. A negyedik negyedév jobb lehet, a BlackBerry OS 7-tel szerelt készülékek ebben a negyedévben éreztetik majd hatásukat. A BlackBerry platform megújulására még várni kell, a HWSW értesülései szerint májusra már piacon lehetnek az első BBX-es, a RIM új operációs rendszerével szerelt eszközök. A napokban terjedő pesszimista jóslatok szerint azonban késő őszre is tolódhat az ilyen telefonok piaci bemutatkozása - ez minden bizonnyal katasztrófát jelentene a kanadaiak piaci részesedése szempontjából.

A "feature" telefonok piaca továbbra is erős maradt, a Gartner szerint elsősorban a fejlődő országokban mutatkozó keresletnek köszönhetően, illetve a két SIM-kártya fogadására alkalmas készülékek gyors terjedésének. A piac dinamikája továbbra sem változott, a Nokia gyors ütemben veszíti részesedését, a teljes telefonos piacra vetítve már csak 23,9 százalékos részesedéssel bírnak a finnek, szemben az egy évvel ezelőtti 28,2 százalékos részesedéssel. A független gyártók nyomása azonban tovább fokozódik, a tíz legnagyobb gyártó összrészesedése már nem teszi ki a piac kétharmadát - öt százalék fölötti részesedéssel a Nokián kívül csupán a Samsung (17,8 százalék) rendelkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról