Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 13. 16:17

Leszedették a kínai polcokról az iPadet

Elvesztette az iPad márka körül kialakult márkacsatát az Apple, nem forgalmazhatja a tabletet legálisan Kínában. Az iPadeket egy városban már a hatóságok vették le a polcokról, folyamatban lehet az erőteljes fellépés.

Kínai források szerint a helyi rendőrség az Apple-boltokat járva kobozza el a kiállított tableteket, miután egy kínai bíróság megtiltotta az iPad forgalmazását. Az akcióra eddig kizárólag Sijsziacsuang városágban, Hebej tartomány fővárosában került sor, a panaszos Proview bejelentése szerint azonban további 20 városban megtették a lépéseket az illetékes hatóságoknál.

A Hebei Youth Daily beszámolója szerint mintegy 45 iPadet kobozott el a helyi rendőrség és a tartomány AIC (Administration Industry and Commerce) hivatalának illetékesei. A hivatalnokok egy bírósági döntés nyomán léptek akcióba, miszerint az iPad védjegy tulajdonosa a kínai Proview, az Apple pedig jogtalanul használja az elnevezést táblagépein. A helyi média jelentése szerint a legtöbb bolt leszedte a polcokról az iPadeket és csak külön vásárlói igényre kerülnek elő a pult alól.

Az iPad elnevezést a Proview tajvani alvállalata a 2000-es évek elején jegyezte be védjegyként a világ számos országában, Kínában például 2001 óta a Proview a márka tulajdonosa. Az eredeti iPad megjelenését követően az Apple az elnevezés kizárólagos jogaiért 54 ezer dollárt adott a Proview tajpeji leányvállalatának 2009-ben, a kínai anyacég azonban fenntartotta magának a jogot az iPad márka Kína területén történő hasznosítására. Az Apple pert indított az elnevezés jogaiért 2010 novemberében, a panaszt azonban a bíróság elutasította és a márkanév használati jogát a Proview-nak ítélte.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Proview kijelzőgyártó cég, hónapok óta súlyos anyagi gondokkal közd, 2010 augusztusa óta papírjainak kereskedését felfüggesztették a hongkongi tőzsdén. A vállalat korábbi bejelentése szerint az iPad brand kínai használatáért több mint egymilliárd dollárt várnak az Apple-től, belső információk szerint azonban mindössze néhány tízmillióért megválnának a jogoktól.

A helyi források szerint az Apple kínai online boltjában továbbra is lehet kapni a tabletet, a pekingi Apple-boltokban pedig továbbra is áll a polcokon a termék és vásárolni is lehet belőle.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról