Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Leszedették a kínai polcokról az iPadet

Gálffy Csaba, 2012. február 13. 16:17
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Elvesztette az iPad márka körül kialakult márkacsatát az Apple, nem forgalmazhatja a tabletet legálisan Kínában. Az iPadeket egy városban már a hatóságok vették le a polcokról, folyamatban lehet az erőteljes fellépés.

Kínai források szerint a helyi rendőrség az Apple-boltokat járva kobozza el a kiállított tableteket, miután egy kínai bíróság megtiltotta az iPad forgalmazását. Az akcióra eddig kizárólag Sijsziacsuang városágban, Hebej tartomány fővárosában került sor, a panaszos Proview bejelentése szerint azonban további 20 városban megtették a lépéseket az illetékes hatóságoknál.

A Hebei Youth Daily beszámolója szerint mintegy 45 iPadet kobozott el a helyi rendőrség és a tartomány AIC (Administration Industry and Commerce) hivatalának illetékesei. A hivatalnokok egy bírósági döntés nyomán léptek akcióba, miszerint az iPad védjegy tulajdonosa a kínai Proview, az Apple pedig jogtalanul használja az elnevezést táblagépein. A helyi média jelentése szerint a legtöbb bolt leszedte a polcokról az iPadeket és csak külön vásárlói igényre kerülnek elő a pult alól.

Az iPad elnevezést a Proview tajvani alvállalata a 2000-es évek elején jegyezte be védjegyként a világ számos országában, Kínában például 2001 óta a Proview a márka tulajdonosa. Az eredeti iPad megjelenését követően az Apple az elnevezés kizárólagos jogaiért 54 ezer dollárt adott a Proview tajpeji leányvállalatának 2009-ben, a kínai anyacég azonban fenntartotta magának a jogot az iPad márka Kína területén történő hasznosítására. Az Apple pert indított az elnevezés jogaiért 2010 novemberében, a panaszt azonban a bíróság elutasította és a márkanév használati jogát a Proview-nak ítélte.

A Proview kijelzőgyártó cég, hónapok óta súlyos anyagi gondokkal közd, 2010 augusztusa óta papírjainak kereskedését felfüggesztették a hongkongi tőzsdén. A vállalat korábbi bejelentése szerint az iPad brand kínai használatáért több mint egymilliárd dollárt várnak az Apple-től, belső információk szerint azonban mindössze néhány tízmillióért megválnának a jogoktól.

A helyi források szerint az Apple kínai online boltjában továbbra is lehet kapni a tabletet, a pekingi Apple-boltokban pedig továbbra is áll a polcokon a termék és vásárolni is lehet belőle.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.