Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 9. 11:14

Gyorsan összekapta magát a Cisco

Az elemzői várakozásokat és saját célkitűzéseit is felülmúlta a Cisco második negyedéves eredménye, amelyet szerda este hozott nyilvánosságra. A vállalat bevétele egészséges ütemben növekedett, eredménye szárnyra kapott.

Magabiztosan növekedett a január 28-án véget ért második pénzügyi negyedévben a Cisco. A vállalat bevétele 11 százalékkal 11,4 milliárd dollárra nőtt, nettó eredménye eközben több mint 43 százalékkal 2,2 milliárd dollárra ugrott. "Erős teljesítményt mutattunk be ebben a negyedévben rekordbevétellel és részvényenkénti eredménnyel" - kommentálta a számokat John Chambers elnok-vezérigazgató. "Jól halad a három éves tervünk, amelynek keretében a profitot a bevételnél gyorsabban növeljük. A működésre helyezett fókuszunk pozitív eredményeket hoz, a tervezett 1 milliárdos költségcsökkentést egy negyedévvel korábban elértük."

Egy éve sokkolt a cég

A Cisco épp egy éve sokkolta befektetőit és a piacot csökkenő bevétellel és profittal, majd a kényszerű beismeréssel, hogy a 2000-es évek elején megkezdett akvizíciósorozat közepette fókuszt vesztett és egyre nehezebben tud versenyezni magpiacán, a hálózati switchek és routerek terén, ahol olyan megerősödött versenytársakkal kellett szembenézzen mint a Juniper Networks, a HP (3Com), vagy a Huawei. A szakadatlan felvásárlások mindegyikét sem sikerült igazán sikeresen végrehajtani és a termékeket a kínálatba illeszteni, voltak olyan akvizíciói a cégnek, amelyeknek már csak papíron van nyoma, a megszerzett termékek vagy szolgáltatások egyáltalán nem léteznek.

A vállalat júliusban nagyszabású átszervezést és elbocsátást jelentett be, hogy csökkentse költségeit és jobban tudjon alaptevékenységére koncentrálni. A cég 6500 dolgozójától szabadult meg, valamint bejelentette egy mexikói gyárának eladását is, amelyet világ egyik legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója, a Foxconn Electronics vásárolt meg. A leépítés és a gyáreladás révén összesen több mint 11 ezer fővel csökkent a Cisco-dolgozók létszáma, vagyis az állomány 15 százalékkal lett kisebb - a cél évi 1 milliárd dolláros bérköltség-megtakarítás volt.

Fókusz az alaptevékenységen

A néhány hónapja még önmagát kereső Cisco a januárban véget ért negyedévre látványosan összeszedte magát. A bevételei egészségesen nőttek, a vállalat alaptevékenységének számító switch- és routereladás az aranyéveket idéző teljesítményt ért el. A negyedéves eredmények kapcsán rendezett elemzői konferencián kiderült, a Cisco switchek forgalma 8 százalékkal 3,6 milliárd dollárra emelkedett éves összehasonlításban, a tevékenység eredményhányada pedig 2 éve nem látott magasságba emelkedett - a vállalat leginkább a Nexus termékcsalád "befutásával" magyarázza a számokat.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A routerek terén szintén 8 százalékos bővülésről és 2,1 milliárdos bevételről számolt be a Cisco, amely saját becslései szerint újra piacot szerez a versenytársaitól ebben a szegmensben. A cég tájékoztatóján kiemelte adatközponti megoldásainak keresettségét: az UCS szerverekből származó bevétel közel duplájára nőtt éves szinten, az ügyfelek száma pedig megközelíti a 11 ezret. Érdemes még megjegyezni, hogy a csoportmunkát támogató Cisco-termékek (beleértve a Telepresence-et) forgalma 10 százalékkal emelkedett és elérte az 1 milliárd dollárt, a set-top box üzletág pedig majdnem negyedével növelte a forgalmát és szintén elérte az 1 milliárdot.

Bizonytalanság

A harmadik negyedévre 5-7 százalék körüli bevételnövekedést vár a Cisco, ami 11,4-11,6 milliárd dollár körüli várható bevételt jelent, ez megfelel az elemzői várakozásoknak. John Chambers szerint jelentős bizonytalansági tényezők vannak a gazdaságban, elsősorban Európában. Noha a Cisco számai felülmúlták az elemzői előrejelzéseket, a cég részvényárfolyama a bejelentést követően jobbára változatlan maradt, inkább csökkent.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról