Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 8. 14:53

Nem támogatja többé a Kubuntut a Canonical

Áthelyezte a Kubuntu vezető fejlesztőjét a Canonical, ezzel egyidőben megszűnik a projekt pénzügyi támogatása. Az egyik legjobb, KDE-t használó disztribúció fejlesztése nem áll ezzel meg, a Kubuntut önkéntesek vihetik tovább a többi Ubuntu-derivatívához hasonlóan.

Nem támogatja tovább pénzügyileg a Kubuntu fejlesztését a Canonical - jelentette be Jonathan Riddell, a Kubuntu projekt vezető fejlesztője. A bejelentés szerint a Kubuntu fejlesztése ezzel nem áll le, csupán a Canonical nem ad többé fizetett fejlesztőt a projekthez. Riddell egyébként továbbra is a Canonical berkeiben dolgozik tovább, munkaidejében azonban már nem a KDE-alapú disztribúció fejlesztése lesz a feladata. A Kubuntu támogatása a 12.04-es kiadást követően áll le.

A Kubuntut használók számára rossz hír az is, hogy a 12.04-es verzió utáni kiadásokhoz nem lesz elérhető fizetős támogatás sem. Riddell szerint ennek az az oka, hogy a KDE-alapú Ubuntu-változat hét éves munka után sem lett üzletileg sikeres, így értelmetlennek látják a további ráfordításokat. "Az elmúlt hét évben próbáltam egy olyan disztrót készíteni, amely a KDE-technológiát a lehető legjobb fényben mutatja. A vízió köré sikerült egy szerethető közösséget építeni, azonban kereskedelmi szempontból sikertelennek bizonyult - annak ellenére, hogy a világ legnagyobb linuxos projektje, a mintegy félmillió gépet érintő brazíliai telepítés is a Kubuntut választotta" - mondta búcsúlevelében Riddell.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Kubuntu minősége az évek folyamán egyre javult, szakértők szerint pedig megközelítette (illetve egyes tekintetekben meg is haladta) az openSUSE-t és a legjobb KDE-alapú disztribúcióvá vált. Annak ellenére, hogy a Kubuntut használók köre kibővült, a termék kereskedelmileg bukásnak bizonyult a Canonical számára. A döntés nyomán a Kubuntu lefokozódik az olyan Ubuntu-változatok szintjére, mint az Edubuntu, a Lubuntu vagy a Xubuntu, amelyeket infrastuktúrával támogat a Canonical, pénzzel azonban nem. Ennek megfelelően önkénteseknek kell átvenniük az olyan kevéssé népszerű feladatokat is, mint az ISO-tesztelés. Jelentkezni az Kubuntu oldalán lehet.

Riddell bejelentése szerint a jövőben a Qt keretrendszerrel fog foglalkozni. A KDE alapját képező Qt-eszköztár csak nemrég vált az alapértelmezett Ubuntu-telepítés részévé, az integráció pedig még számtalan helyen problémás. A cég szempontjából logikus döntés tehát, hogy a Canonical a jövőben a Qt-integráció teljes értékűvé tételén fáradozzon, a piaci kudarcként leírt Kubuntu fejlesztése helyett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról