:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. február 7. 14:06

Érintőképernyős és wifis gépekkel jön a Canon

A Canon bemutatta a 2012-es tavaszi kompakt fényképezőit. Az újdonságot ezúttal a Wi-Fi és a húszszoros zoom jelenti, a megapixel-háború viszont végérvényesen befejeződött. A kis gépek névleges felbontásukon sokkal gyorsabban készítenek sorozatfelvételeket, illetve a full HD felbontás is teljes sebességgel elérhető szinte mindegyik olcsóbb modellben is.

A Canon folytatta a CES-en megkezdett bemutatókat, ezúttal a PowerShot és az IXUS gépekről került le a lepel. A legizgalmasabb darab, a PowerShot SX260 HS, ami annak ellenére, hogy egy kis méretű zsebkamera, 20x optikai zoommal kecsegtet. Az SX230 helyére lépő modell teljes manuális beállítási lehetőségekkel bír, az igényes amatőr aprólékosan állítgathatja az expozíció, rekesz és blende értékeket is. A 20x optikai zoomra képes 25-500 mm-es objektív mögé a Canon legújabb Digic 5 képfeldolgozója került, aminek segítségével a teljes felbontáson is 10,3 kép készülhet sorozatfelvétel módban egy másodperc alatt. Ez komoly előrelépés, hiszen az előd SX230-nál teljes felbontáson mindössze 3,2, megapixeles felbontáson is csak 8,1 képes sorozatot lehetett csinálni másodpercenként.

Elődjéhez képest egyébként egy jobb, magasított markolatot kapott az SX260 HS, illetve vékonyabb is lett. Természetesen itt is megtaláljuk már a beépített GPS-t, ami geocímkézi a fotókat - sajnos továbbra sem ad hozzájuk magassági adatot, csak helyzetet. Videós képességeit tekintve továbbra is megy az 1080p felbontás 24 fps-sel, illetve kisebb felbontással lassított felvételek is készülhetnek. Elvileg frissült az optikai képstabilizátor is, illetve az automata értékeket beállító algoritmusok is a márciustól elérhető modellben.

Az IXUS család is gyarapodott két új taggal, az 510 HS és a 240 HS a vezeték nélküli kapcsolattal és az érintőképernyővel hódítanak. A kis méret persze kompromisszumokat szül, az 510 HS ugyan 12x optikai zoomot kapott, de csak 10,1 megapixeles CMOS érzékelőt, a 240 HS viszont csak 5x optikai zoomot, de 16,1 megapixeles érzékelőt. Az IXUS gépek csábereje persze továbbra is a formában, a tokozás minőségében és az apró méretben rejlik. A tavasszal megjelenő új IXUS-ok szokás szerint különböző vad színekben is elérhetőek lesznek. Egyébként ezek a CES-en bemutatott PowerShot 520 HS-sel minden egyéb specifikációjában megegyezik az IXUS 510 HS. Ugyanígy az IXUS 240 HS is csak egy ráncfelvarrt verzió, mégpedig a CES-es felhozatalból a 110 HS-t egészíti ki Wi-Fi-vel és érintőkijelzővel. Az Európában IXUS-ként márkázott modellek az amerikai piacon egyébként PowerShot Elph néven kerülnek forgalomba, ha valaki leírásokat, teszteket böngészne, akkor érdemes az ottani neveken is rákeresni.

A két modell egyébként a Canon történetében az első, ami lehetővé teszi, hogy a képeket vezeték nélküli hálózaton keresztül feltöltsük. A megoldás viszont igen kezdetleges, kizárólag a Canon Image Gateway szolgáltatásba lehet küldeni a képeket, nincs közvetlen áttöltési lehetőség, de Facebookra, Twitterre, sem YouTube-ra nem lehet közvetlenül tartalmat küldeni. Holott az olcsó kompakt kamerák az egyre jobb telefonba épített kamerákkal akkor tudná felvenni a versenyt, ha a manapság elsődleges funkciót, a megosztást, problémamentesen kezelné.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Márciusban elvileg megjelenik majd egy megosztásra használható alkalmazás, a Camera Window, amivel képeket és videókat lehet közvetlen Wi-Fi kapcsolaton keresztül áttölteni iOS eszközökre. Ugyanennek az alkalmazásnak az androidos verziója májusra várható. Ez már lehetővé teszi, hogy az elkészült képek a közösségi weben landoljanak, de még mindig több lépcsőben, kényelmetlenül kell majd megosztani őket.

A Canon gondolt a keményebb körülmények közt fényképezni vágyókra is: a PowerShot D20 a D10 utódja, ami vízálló, ütésálló, könnyedén kibírja azt is, ha leejtik. Az 5x zoomra képes optika mögötti 12 megapixeles érzékelő viszont az előddel ellentétben nem CCD, hanem CMOS. A beépített GPS itt viszont magasságot is mér, illetve különleges vízalatti felvételi módok kerültek a szoftverbe. A gép májustól vásárolható majd meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.