Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 7. 11:25

Megérkeztek az Intel új SSD-i

Bemutatkozott az Intel új felső kategóriás meghajtója, a Cherryville kódnevű SSD 520. A meghajtó legfontosabb megkülönböztető tulajdonsága az egészen extrém validáció - az Intel mintegy 18 hónapon keresztül reszelgette a terméket.

Az előzetesen nyilvánosságra hozott terméktervekkel ellentétben néhány hónapos csúszással került piacra az Intel SSD 520 jelzésű, felső-középkategóriába szánt flashmemóriás meghajtója. Az SSD 520 elsősorban a teljesítményigényes otthoni felhasználókat és a vállalati munkaállomásokat célozza, de minden esélye megvan arra is, hogy kistestvéréhez, az SSD 320-hoz hasonlóan a szerverekben is munkát találjon.

Gyors - és megbízható

Az Intel továbbra sem rendelkezik versenyképes, SATA 3.0 átviteli szabványt támogató SSD-vezérlővel, ezért ezúttal a SandForce-tól származó lapkát használt a cég. A megközelítés nem újdonság, az 520-as meghajtó elődjének számító 510-es egység is idegen, Marvell-chipre épült, amelyhez azonban saját szoftvert írt az Intel. Az 520 esetében is hasonlóképp járt el a chipgyártó, a külső forrásból származó kontroller mellé saját gyártású, a kihozatal krémjének számító NAND-modulokat és saját validációs eljárásait párosította a gyártó, így a meghajtó minden versenytársnál gyorsabb és megbízhatóbb.

A SandForce jelenleg az SSD-kontrollerek koronázatlan királya - már ami a sebességet illeti. Ez elsősorban a vezérlők egyéni megközelítésének köszönhető: az írásra küldött adatot a vezérlő valós időben tömöríti (olvasáskor kitömöríti), így minden műveletnél számottevően kevesebb adatot kell megmozgatni. A megközelítés másik előnye, hogy a fáradáskiegyenlítési algoritmusok hatékonyabbak lehetnek - a kevesebb adat kevesebb írást jelent, ami tovább növeli a meghajtó élettartamát.

Az SF-2281 kontroller és a mellékelt firmware azonban súlyos stabilitási problémákkal küzd a mai napig. Ugyan a leggyakoribb hibákat a SandForce és partnerei már kijavították, a felhasználók beszámolója szerint még most is előfordul, a meghajtóval szerelt gépek "kék halállal" leállnak. A gyanú szerint az egyik hiba, az energiatakarékos mód és terhelés közötti váltásnál a meghajtó egyszerűen lekapcsol, ami Windows alatt kék halálnak felel meg. Ez a hiba valószínűleg a firmware energiagazdálkodásért felelős részében található, a megoldásról egyelőre nem adott hírt a SandForce.

A SandForce kis cég révén csupán minimális erőforrásokat volt képes mozgósítani a validáció érdekében, a munka legnagyobb részét a vezérlőket felhasználó gyártópartnerek végezték, több-kevesebb sikerrel. Az innovatív lapkagyártót októberben megvette az LSI, így a jövőben házon belül is rendelkezésre állnak majd a megfelelő validációhoz szükséges feltételek.

Hozzáadott érték a stabilitás

Az Intel azonban vette a fáradságot és hosszas validációnak vetette alá a kontrollert és a mellé járó firmware-t. A beszámolók szerint az Intel mintegy 18 hónappal ezelőtt vette fel a kapcsolatot a SandForce-szal, az elmúlt egy év pedig az SF-2281 firmware-jének reszelgetésével telt. Az eredeti terméktervhez képes vett csúszás annak tudható be, hogy még a validáció kései fázisaiban is találtak súlyos hibákat a szoftverben, emiatt az egész tesztelési folyamatot újrakezdték.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A megbízhatóságot meg is kell fizetni, az Intel SSD 520 azonos kapacitás mellett 50-150 dollárral drágább a versenytársak hasonló meghajtóinál - ezért cserébe az egyedi fejlesztésű, Intel-féle firmware-t és a leghosszabb élettartam jegyében válogatott NAND-lapkákat kapja a fogyasztó, amit 5 éves garanciával is nyomatékosít a gyártó.

Az érdekes háttértörténettől eltekintve az Intel SSD 520 valóban a szilárdtest-meghajtók mai krémjét jelenti. A tároló az Intel új, 25 nanométeres NAND-chipjeire épül, amelyhez a már korábban említett, SATA 3.0 kompatibilis, 6 Gbps sebességre képes  vezérlő társul. Teljes kiszerelésben, a vezérlő összes csatornáját benépesítve (240 és 480 gigabájtos kiszerelésben) a meghajtó szekvenciálisan 550 MBps olvasási és 520 MBps írási sebességre képes. Az Intel specifikációi szerint a meghajtó maximálisan 80 ezer IO-műveletet képes végrehajtani másodpercenként ideális körülmények között, de tipikus mindennapi feladatok alatt is hozza az 50 ezer műveletes teljesítményt.

A meghajtóhoz egyelőre csak nagybani, ezer darabos rendelés esetén érvényes listaárakat társított az Intel, ennek megfelelően a legkisebb, 60 gigabájtos egység 149 dollárba kerül, a 120 gigabájtos 229, a 180-as 369, a 240-es 509, a legnagyobb, 480 gigabájtos egység pedig 999 dollárba kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról