Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 7. 11:25

Megérkeztek az Intel új SSD-i

Bemutatkozott az Intel új felső kategóriás meghajtója, a Cherryville kódnevű SSD 520. A meghajtó legfontosabb megkülönböztető tulajdonsága az egészen extrém validáció - az Intel mintegy 18 hónapon keresztül reszelgette a terméket.

Az előzetesen nyilvánosságra hozott terméktervekkel ellentétben néhány hónapos csúszással került piacra az Intel SSD 520 jelzésű, felső-középkategóriába szánt flashmemóriás meghajtója. Az SSD 520 elsősorban a teljesítményigényes otthoni felhasználókat és a vállalati munkaállomásokat célozza, de minden esélye megvan arra is, hogy kistestvéréhez, az SSD 320-hoz hasonlóan a szerverekben is munkát találjon.

Gyors - és megbízható

Az Intel továbbra sem rendelkezik versenyképes, SATA 3.0 átviteli szabványt támogató SSD-vezérlővel, ezért ezúttal a SandForce-tól származó lapkát használt a cég. A megközelítés nem újdonság, az 520-as meghajtó elődjének számító 510-es egység is idegen, Marvell-chipre épült, amelyhez azonban saját szoftvert írt az Intel. Az 520 esetében is hasonlóképp járt el a chipgyártó, a külső forrásból származó kontroller mellé saját gyártású, a kihozatal krémjének számító NAND-modulokat és saját validációs eljárásait párosította a gyártó, így a meghajtó minden versenytársnál gyorsabb és megbízhatóbb.

A SandForce jelenleg az SSD-kontrollerek koronázatlan királya - már ami a sebességet illeti. Ez elsősorban a vezérlők egyéni megközelítésének köszönhető: az írásra küldött adatot a vezérlő valós időben tömöríti (olvasáskor kitömöríti), így minden műveletnél számottevően kevesebb adatot kell megmozgatni. A megközelítés másik előnye, hogy a fáradáskiegyenlítési algoritmusok hatékonyabbak lehetnek - a kevesebb adat kevesebb írást jelent, ami tovább növeli a meghajtó élettartamát.

Az SF-2281 kontroller és a mellékelt firmware azonban súlyos stabilitási problémákkal küzd a mai napig. Ugyan a leggyakoribb hibákat a SandForce és partnerei már kijavították, a felhasználók beszámolója szerint még most is előfordul, a meghajtóval szerelt gépek "kék halállal" leállnak. A gyanú szerint az egyik hiba, az energiatakarékos mód és terhelés közötti váltásnál a meghajtó egyszerűen lekapcsol, ami Windows alatt kék halálnak felel meg. Ez a hiba valószínűleg a firmware energiagazdálkodásért felelős részében található, a megoldásról egyelőre nem adott hírt a SandForce.

A SandForce kis cég révén csupán minimális erőforrásokat volt képes mozgósítani a validáció érdekében, a munka legnagyobb részét a vezérlőket felhasználó gyártópartnerek végezték, több-kevesebb sikerrel. Az innovatív lapkagyártót októberben megvette az LSI, így a jövőben házon belül is rendelkezésre állnak majd a megfelelő validációhoz szükséges feltételek.

Hozzáadott érték a stabilitás

Az Intel azonban vette a fáradságot és hosszas validációnak vetette alá a kontrollert és a mellé járó firmware-t. A beszámolók szerint az Intel mintegy 18 hónappal ezelőtt vette fel a kapcsolatot a SandForce-szal, az elmúlt egy év pedig az SF-2281 firmware-jének reszelgetésével telt. Az eredeti terméktervhez képes vett csúszás annak tudható be, hogy még a validáció kései fázisaiban is találtak súlyos hibákat a szoftverben, emiatt az egész tesztelési folyamatot újrakezdték.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A megbízhatóságot meg is kell fizetni, az Intel SSD 520 azonos kapacitás mellett 50-150 dollárral drágább a versenytársak hasonló meghajtóinál - ezért cserébe az egyedi fejlesztésű, Intel-féle firmware-t és a leghosszabb élettartam jegyében válogatott NAND-lapkákat kapja a fogyasztó, amit 5 éves garanciával is nyomatékosít a gyártó.

Az érdekes háttértörténettől eltekintve az Intel SSD 520 valóban a szilárdtest-meghajtók mai krémjét jelenti. A tároló az Intel új, 25 nanométeres NAND-chipjeire épül, amelyhez a már korábban említett, SATA 3.0 kompatibilis, 6 Gbps sebességre képes  vezérlő társul. Teljes kiszerelésben, a vezérlő összes csatornáját benépesítve (240 és 480 gigabájtos kiszerelésben) a meghajtó szekvenciálisan 550 MBps olvasási és 520 MBps írási sebességre képes. Az Intel specifikációi szerint a meghajtó maximálisan 80 ezer IO-műveletet képes végrehajtani másodpercenként ideális körülmények között, de tipikus mindennapi feladatok alatt is hozza az 50 ezer műveletes teljesítményt.

A meghajtóhoz egyelőre csak nagybani, ezer darabos rendelés esetén érvényes listaárakat társított az Intel, ennek megfelelően a legkisebb, 60 gigabájtos egység 149 dollárba kerül, a 120 gigabájtos 229, a 180-as 369, a 240-es 509, a legnagyobb, 480 gigabájtos egység pedig 999 dollárba kerül.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról