Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 29. 14:15

Nagyra híznak és olcsóbbak lesznek idén az Intel SSD-i

Az év végéig minden piaci szegmensbe érkezik új SSD-sorozat az Inteltől. A legkisebb 20 gigabájtos, a legnagyobb 600 gigabájtos lesz.

Az év végéig nem kevesebb mint 8 új SSD várható az Inteltől, derül ki egy kiszivárgott prezentációból, amelyet az Engadget hozott nyilvánosságra. A roadmap szerint még a második negyedév során várható három új meghajtó a 300-as sorozatba, amely az Intelnél a legalsó kategóriát jelenti. A 2010 végén piacra dobott Intel SSD 310 és 510 modellek még 34 nanométeres csíkszélességű NAND flash chipekre épültek, az új generációs meghajtók kivétel nélkül 25 nanométeres lapkákat alkalmaznak. Az első 25 nanométeres flash memóriachipek elkészültét több mint egy évvel ezelőtt, 2010 februárjában jelentette be az Intel és a Micron, amely IM Flash vegyesvállalatot hozott létre flash chipek előállítására.

A HWSW akkor még úgy tippelt, 2010 második felében megjelennek az első 25 nanométeres chipeket tartalmazó SSD-k, amelyek jelentősen leszoríthatják a egységnyi kapacitásra vetített árakat a kategóriában - a  roadmap alapján a cél pont ez, a 3xx családba érkező új termékek zöme a már kapható 34 nanométeres modelleket váltja le. Az Intel legnagyobb kapacitású, 2,5" kivitelű SSD-je 600 gigabájtos lesz, de egy 300 gigabájtos verzióval is kiegészül az SSD 3xx sorozat, de 1,8" méretben is elérhető lesz akár 300 gigabájt kapacitás az ultrahordozható notebookok számára.

A harmadik negyedévben várható egy érdekes SSD, amelynek kapacitása mindössze 20 gigabájt. Ezt kimondottan a Sandy Bridge sorozathoz passzoló Z68 chipkészletes gépekbe ajánlja a vállalat egyfajta cache-nek a merevlemez elé. A Z68 ugyanis tartalmazni fogja az Intel "Rapid Storage Technology SSD caching" technológiáját, amely lehetővé teszi egy merevlemez és egy SSD kombinált használatát, ahol a gyakran szükséges adatok az SSD-n vannak. A működés elve hasonló a hibrid merevlemezekéhez, csak itt az SSD kapacitása jóval nagyobb, a merevlemez pedig bármilyen lehet. A strapabíróság érdekében a "Larsen Creek" kódnevű meghajtóban 34 nanométeres SLC chipeket használ az Intel.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Szintén a harmadik negyedévben várható két high-end, vállalati felhasználásra szánt új SSD modell. Ezek közül az egyik (Intel SSD 720 "Ramsdale) strapabíró és gyors SLC flashmemória chipekből áll, 200 és 400 gigabájtos kivitelben készül és 6 Gbps SATA csatlakozót kap, a másik 25 nanométeres MLC-HET lapkákat alkalmaz és 100, 200, valamint 400 gigabájtos méretben lesz elérhető, de csak 3 Gbps SATA interfésszel.

Az év vége előtt még két új sorozat érkezése várható: a roadmapen egyelőre 3xy jelöléssel feltüntetett SSD-k 40 és 80 gigabájtos kivitelben készülnek és valószínűleg a legalsó árkategóriába kerülnek, a "Cherryville" 520 család tagjai pedig a teljesítményigényes otthoni felhasználókat és vállalati munkaállomásokat célozzák akár 480 gigabájtos kapacitással és 6 Gbps SATA interfésszel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról