:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 1. 10:53

Újabb ultrasűrű szerverrel jelentkezett a SeaMicro

Az ultrasűrű szerverekben utazó SeaMicro tegnap bemutatta legújabb, Xeon-alapú rendszerét, amely alacsony fogyasztású négymagos chipekre épül.

256 mag 10U kivitelben

A SeaMicro korábban Intel Atom processzoros ultrasűrű szervereivel hívta fel magára a figyelmet, a termékcsalád most egy Xeon-alapú modellel bővült. Az SM10000-XE fantázianevet viselő rendszer tervezői a 10U magas házba összesen 64 darab 2,4 GHz-es négymagos Xeon E3-1260L ("Sandy Bridge") processzort passzíroztak, ami összesen 256 magot jelent. Egy processzorfoglalathoz  32 gigabájt DDR3 memória tartozhat legfeljebb, így a maximális operatív tár 2 terabájt, miközben 64 darab 2,5" SATA merevlemez vagy SSD is elfér a házban. Egy sztenderd rackszekrénybe akár négy ilyen gép is építhető, ami összesen 1024 processzormagot és 8 terabájt memóriát jelent.

A processzorokat és memóriamodulokat tartalmazó kártyákat a SeaMicro által fejlesztett, 1,28 Tbps sávszélességet biztosító "fabric ASIC", kapcsolja össze, amely a Freedom Fabric nevet kapta. A vállalat saját I/O virtualizációs technológiája lehetővé teszi, hogy kártyákon csak a Xeon processzor, a DRAM és a fabric ASIC kapjon helyet, ezáltal csökkentve a méreteket - a többi hardveren, például a 16 darab 10 gigabites Ethernet-vezérlőn megosztoznak a gépek. Az SM10000-XE érdekessége, hogy képes az előző generációs, Atom-alapú kártyákat is fogadni és azokat akár vegyesen is lehet a Xeon-alapúakkal használni, ahogy azt a futtatott feladat megkívánja.

Támadnak a mikroszerverek

Az egyre népszerűbb mikroszerverek a blade-ek leszármazottjának tekinthetők, felépítésüket tekintve az utóbbi évtizedben nagy népszerűségre szert tett "pengékhez" hasonlítanak, azonban még azoknál is sokkal kisebbek. A kategória nem a nagy teljesítményről, hanem az energiahatékonyságról és a sűrűségről szól: a mikroszerverek elsősorban olyan területeken kaphatnak szerepet, amikor egyszerű feladatokat kell nagy tömegben, párhuzamosan végezni, ilyen lehet például a webkiszolgálás, levelezés, vagy az elosztott adatfeldolgozás (pl. Hadoop).

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kicsi, energiatakarékos gépek az Intel szerint egy gyorsan növekedő, de szűk szegmenst képviselnek - a felhasználók jelentős része továbbra is az erőteljes, nagyobb kapacitású kiszolgálókat fogja előnyben részesíteni, a mikroszerverek csak néhány, jól behatárolható területen terjednek majd el, és 4-5 év múlva is legfeljebb a teljes szerver piac 10 százalékát teszik majd ki, vélekedik Jason Waxman, az Intel Data Center Group vezetője.

A szegmens felé kacsingatnak az ARM-os gyártók is, például a Calxeda, amely 2011 őszén mutatta be négymagos EnergyCore processzorát, amely köré a HP épít majd szervert. "Semmit se veszünk biztosra és az ARM-licencvásárlókra potens versenytársként tekintünk" - mondta Waxman. A SeaMicro szerver bejelentésével egy időben Waxman bejelentette cége megkezdte egy új Atom-változat mintapéldányainak szállítását. A kizárólag szerverekbe szánt lapka chipre integrált PCI Express vezérlővel és hardveres virtualizációs támogatással rendelkezik - a lapkával az Intel célja az ARM-os versenytársak elébe menni és idejekorán jelentős piaci jelenlétet kialakítani.

A SeaMicro weboldalán szereplő adatlap 3500 wattos átlagos fogyasztást ad meg az SM10000-XE szerverre, amelynek a listaára 138 ezer dollártól indul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.