Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A Samsung licencelési gyakorlatát vizsgálja az EU

Bodnár Ádám, 2012. január 31. 15:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Európai Bizottság formális vizsgálatot indított annak feltárására, vajon a Samsung Electronics a birtokában levő szabadalmi portfóliót nem használta-e fel a piaci verseny törvénytelen befolyásolására.

hirdetés

A több mobilgyártóval, köztük elsősorban az Apple-lel számos európai országban iparjogvédelmi perben álló Samsung ellen vizsgálatot indított az Európai Bizottság, amely során arra keresi a választ, a koreai cég illegálisan használta-e szabadalmait hogy hátrányba hozzon egyes piaci szereplőket.

A versenyügyi biztos azokra a szabadalmakra összpontosít, amelyek egy-egy nemzetközileg elfogadott, mobilkommunikációval kapcsolatos szabvány részét képezik (ún. elengedhetetlen szabadalmak). Az uniós jogszabályok értelmében a szabványosítási testületek, köztük a European Telecommunications Standards Institute (ETSI) elvárják a tagoktól, hogy a szabványok implementálásához elengedhetetlenül szükséges szabadalmaikat ún. FRAND (fair, ésszerű és nem-diszkriminatív) módon licenceljék.

A telekommunikációs szabványokat szokás szerint iparági konzorciumok végzik, a részt vevő vállalatok pedig egyezményt kötnek, hogy a szabvánnyal kapcsolatos szabadalmakat egymás és az újonnan belépők számára elérhetővé teszik. A bevett gyakorlat szerint az ilyen szabadalmakat FRAND-cimkével látják el, vagyis minden érdeklődő számára "tisztességes és ésszerű" (fair and reasonable) feltételek mellett biztosítanak licencet. Ez szükséges ahhoz, hogy a szabványok nyíltak legyenek és a szabványokkal kompatibilis eszközöket gyártó vállalatok bármikor be tudjanak kapcsolódni az ökoszisztémába.

2011 során a Samsung több tagállamban kezdeményezte a versenytársak mobil eszközeinek kitiltását szabadalombitorlásra hivatkozva - a vállalat szerette volna például elérni, hogy Olaszországban és Franciaroszágban ne jelenhessen meg az üzletekben az iPhone 4S. A Samsung azonban olyan, a 3G-s telefonok működéséhez elengedhetetlen szabadalmakra hivatkozva panaszolta be a két országban az Apple-t, amelyek FRAND-terheléssel bírnak. A kérdéses szabadalmakat a Samsung beadványa is "essential" vagyis elengedhetetlen jelzővel illette.

A Bizottság versenyügyi biztosának tájékoztatása szerint a Samsung ellen nem érkezett panasz, a vizsgálatot hivatalból indították meg.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.