Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 31. 09:56

Nyáron jön az Office 15 nyilvános előzetese

Egy ügyfelekből és partnerekből álló szűk kör mától tesztelheti az új Office-t, amelyet a nagyközönség a nyártól próbálhat ki. A Microsoft egyelőre semmit nem árul el a szoftver képességeiről és még azt sem tudni, mikor jelenik meg.

A Microsoft ma a kiválasztott tesztelőknek elérhetővé tette a következő generációs Office első technológiai előzetesét, amelyet a nyáron követ a nyilvános béta - adta hírül a hivatalos Office-blogon a vállalat. Az első előzetest ügyfelekből és partnerekből álló szűk kör tesztelheti.

"A fejlesztés eme korai szakaszában nem árulhatok el túl sokat az Office 15-től, de azt elmondhatom, hogy az Office 15 a legambiciózusabb vállalkozása az Office divíziónak. Az Office 15-tel a történelem során elsőként egyszerre frissítjük a cloudszolgáltatásainkat, a szervereinket és a mobil és PC klienseinket" - írja PJ Hough, a fejlesztés vezetője. Korábban az Office programcsomag, a hozzá tartozó szervertermékek és a cloudszolgáltatások fejlesztési ciklusa egymáshoz képest eltolódott, de most együtt jelenik meg az új Office, az új Exchange, SharePoint, Lync, Project és Visio, valamint frissül az új technológiára az Office 365.

A meglehetősen rövid bejegyzésben gyakorlatilag semmi nem derül ki az új Office-ról, a Microsoftnál teljes hírzárlat van az irodai csomag fejlesztésével kapcsolatban, így nem tudni, milyen képességekkel rendelkezik az Office 15, például hogy valóban lesz-e belőle iPaden futó változat, különbözik-e az x86 és ARM verzió, vagy hogy a szoftver kihasználja-e a Windows 8 Metro interfészt.  Arról sem tudni semmit, hogy mikor jelenik meg - a HWSW tippje szerint a korábbi évekhez hasonlóan a végleges változat érkezése közel fog esni az új Windowséhoz.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Amint arra olvasóink is bizonyára emlékeznek, az Office 2010 első technológiai előzetese 2009 nyarán jelent meg, amit novemberben követett a nyilvános béta, 2010 februárjában pedig a kiadásra jelölt verzió. A végleges változat áprilisban készült el, a kereskedelmi rajt pedig 2010 júniusában volt, több mint fél évvel a Windows 7 premierje után. A Microsoftot évek óta követő Mary Jo Foley úgy tudja, a redmondi cég 2012 vége előtt szeretné befejezni a programot és a kiadási dátum függvényében dől el, mi lesz a termék végleges neve, könnyen lehet hogy végül Office 2013 néven kerül a boltokba az irodai szoftver következő generációja.

"A technológiai előzetes program már megtelt, de nyáron mindenkinek lehetősége lesz kipróbálni az Office 15-öt és akkor többet is elárulhatunk a megjelenéséről" - olvasható a blogbah.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról